AS berkata Rusia menolak cadangan untuk pembebasan Paul Whelan, Evan Gershkovich

(SeaPRwire) –   Amerika Syarikat pada Selasa berkata Rusia menolak satu cadangan baharu dan “signifikan” yang akan membebaskan wartawan Wall Street Journal Evan Gershkovich dan bekas anggota Kor Marin Paul Whelan.

“Ini adalah cadangan baharu dalam minggu-minggu kebelakangan ini. Ia adalah cadangan signifikan,” jurucakap Kementerian Luar Negeri Matthew Miller berkata dalam sidang akhbar. “Dan ia ditolak oleh Rusia, tetapi ia tidak akan menghalang kami daripada terus berusaha untuk membawa kedua-duanya pulang.”

Beliau menambahkan bahawa kedua-dua orang itu sepatutnya tidak pernah ditahan “pada mulanya,” dengan menyeru kerajaan Rusia untuk segera membebaskan mereka.

“Mereka tidak sepatutnya ditahan pada mulanya. Mereka harus dibebaskan segera,” kata Miller. “Tetapi kami telah membuat beberapa cadangan, termasuk satu yang besar dalam minggu-minggu kebelakangan ini dan kami akan terus bekerja setiap hari untuk membawa Evan dan Paul Whelan pulang. Tidak ada keutamaan yang lebih tinggi bagi Setiausaha Negara. Tidak ada keutamaan yang lebih tinggi bagi presiden.”

Walaupun menolak memberikan butiran cadangan untuk membebaskan Gershkovich dan Whelan, cadangan itu mengesahkan bahawa Washington terus berusaha untuk menjamin pembebasan kedua-dua warganegara Amerika itu.

Kerajaan AS telah mengisytiharkan kedua-dua Whelan dan Gershkovich ditahan secara salah.

Whelan ditahan pada Disember 2018 atas tuduhan mengintip bagi pihak kerajaan AS dan dijatuhi hukuman 16 tahun penjara.

Beliau dan AS menafikan tuduhan itu kerana lelaki berusia 53 tahun kekal ditahan di kem buruh di republik Mordovia, Rusia.

Whelan ditahan oleh Perkhidmatan Keselamatan Persekutuan Rusia ketika menginap di sebuah hotel di kawasan Moscow.

Pada masa itu, dilaporkan beliau tiba di ibu negara Rusia untuk menghadiri perkahwinan kawan dan bertindak sebagai pemandu pelancong untuk keluarga pengantin lelaki. Walau bagaimanapun, pegawai Rusia mendakwa Whelan bertemu dengan warganegara Rusia tidak dikenali yang memberikan pemacu USB mengandungi bahan sulit.

Gershkovich ditahan pada 29 Mac tahun ini semasa lawatan laporan di Yekaterinburg, Rusia, dan didakwa sebagai mata-mata.

AS menyatakan tuduhan Rusia terhadap anak lelaki berusia 32 tahun daripada pendatang Soviet itu adalah konyol.

Rakan sekerja dan orang tersayang menggambarkan wartawan yang dilahirkan di Amerika Syarikat itu sebagai seorang pelapor yang rajin yang digunakan sebagai pion politik disebabkan profil tingginya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.