AS, Jepun dan Korea Selatan menjalankan latihan ketenteraan di Laut China Timur yang dipertikaikan

(SeaPRwire) –   Sebuah kumpulan serangan pembawa udara Tentera Laut AS diketuai oleh USS Theodore Roosevelt telah mengadakan latihan bersama selama tiga hari dengan sekutunya Jepun dan Korea Selatan ketika Presiden AS Joe Biden bertemu untuk bicarara dengan pemimpin dari Jepun dan Filipina di Rumah Putih. Tindakan ketenteraan dan diplomasi yang bertentangan itu bertujuan untuk memperkukuhkan solidariti rakan-rakan mereka menghadapi apa yang mereka lihat sebagai tindakan ketenteraan China yang agresif di rantau ini.

Beberapa kapal perusak berpandu misil AS dan sebuah kapal perang Jepun menyertai latihan 10-12 April di Laut China Timur yang dipertikai, di mana kebimbangan mengenai tuntutan wilayah China semakin meningkat. Associated Press adalah antara beberapa organisasi berita yang dibenarkan melihat latihan tersebut dari barisan hadapan.

Laksamana Muda Christopher Alexander, pemerintah Kumpulan Serangan Pembawa Udara Sembilan, berkata tiga negara itu menjalankan latihan perang bawah laut, operasi penghalang laut, latihan mencari dan menyelamat dan kerja yang memberi tumpuan kepada perkongsian komunikasi dan data. Beliau memberitahu wartawan pada Khamis di atas kapal pembawa USS Theodore Roosevelt bahawa latihan ini akan membantu meningkatkan komunikasi antara Amerika Syarikat dan sekutunya dan “lebih baik mempersiapkan kami untuk krisis di rantau ini.”

Pejuang tempur F/A-18E Super Hornet mengangkat diri dari dek penerbangan kapal, yang juga mempunyai helikopter anti-kapal selam MH-60R Seahawk. Wartawan diterbangkan lebih satu jam dari Pangkalan Udara Kadena, pusat kuasa udara AS di Pasifik. Kadena terletak di pulau Okinawa selatan Jepun, yang menjadi rumah kepada kira-kira separuh daripada 50,000 tentera Amerika yang ditempatkan di Jepun.

“Ini adalah masa sibuk; banyak perkara berlaku di dunia,” kata Alexander. “Kepentingan latihan ini ialah kami mempunyai tiga negara berfikiran sama, tiga tentera laut berfikiran sama yang percaya kepada keamanan, keselamatan dan kestabilan di barat Pasifik.”

Di Beijing, Kementerian Luar Negeri China berkata pengarahnya bagi hal ehwal Asia telah bertemu dengan pegawai kanan tinggi kedutaan Jepun pada Jumaat dan menyatakan “kebimbangan serius dan ketidakpuasan yang mendalam” mengenai “tindakan negatif” Jepun semasa pertemuan Perdana Menteri Fumio Kishida di Washington dengan Biden dan Presiden Filipina Ferdinand Marcos Jr.

Ini mengikuti pernyataan awal China menuduh AS dan Jepun memfitnah China dan menggesa mereka berhenti mengganggu keamanan dan kestabilan serantau, sambil berkata China akan “mempertahankan dengan tegas” kepentingan keselamatan dan pembangunannya.

Penyertaan Jepun dan Korea Selatan dalam latihan bersama itu merupakan tanda hubungan yang meningkat antara dua jiran kadang-kadang berwaspada itu. Hubungan dua sekutu AS ini kerap terjejas oleh kenangan pemerintahan Jepun selama 35 tahun di Semenanjung Korea. Washington telah menekan mereka untuk bekerjasama supaya ketiga-tiga rakan dapat menangani ancaman lebih baik dari China dan Korea Utara.

Pilihan raya minggu ini untuk parti pemerintah Presiden Korea Selatan Yoon Suk Yeol, yang telah menuntut hubungan lebih baik dengan Jepun, mungkin menghadkan usahanya yang mesra Jepun, tetapi pakar percaya hubungan akan kekal stabil.

Latihan itu memberi tumpuan kepada meningkatkan keupayaan tindak balas bersama tiga negara terhadap ancaman nuklear dan peluru berpandu Korea Utara yang semakin meningkat, kata kenyataan tentera laut Korea Selatan. Ia berkata tentera laut menjalankan latihan anti-kapal selam untuk meningkatkan kesiagaan terhadap ancaman kapal selam Korea Utara dan latihan penghalang laut untuk mempraktikkan menghalang pemindahan senjata larangan yang berpotensi oleh Korea Utara.

Latihan tentera laut terbaru ini merupakan sebahagian daripada usaha Biden untuk memperkukuhkan penglibatan keselamatan dan diplomasi dengan negara-negara di Pasifik. Biden menjemput Kishida dan Marcos ke Rumah Putih untuk perbualan trilateral pertama mereka pada Khamis, dan telah mengisytiharkan komitmen pertahanan AS kepada sekutu Pasifik itu “tidak dapat diganggu gugat.”

Ketegangan antara China dan Filipina meningkat berikutan pertembungan berulang kali oleh kapal pengawal pantai kedua-dua negara di Laut China Selatan yang dipertikai. Kapal pengawal pantai China juga kerap mendekati pulau-pulau yang dipertikai di Laut China Timur berhampiran Taiwan.

Beijing telah mempertahankan operasinya di Laut China Selatan dan menyalahkan Amerika Syarikat atas ketegangan yang dicipta. Presiden China Xi Jinping mengadakan siri perbualan minggu ini dengan pegawai kanan Vietnam, Rusia dan Taiwan.

Latihan tentera laut empat hala yang diadakan di Laut China Selatan, di mana Jepun menyertai Amerika Syarikat, Australia dan Filipina. Peserta berhati-hati mengelak sebutan China dan berkata mereka mengadakan latihan itu untuk melindungi Pasifik yang aman dan stabil.

Jurucakap Kementerian Pertahanan China berkata pada Jumaat bahawa aktiviti China di Laut China Selatan “sah, sah dan di luar kritikan” dan menuduh AS mempamerkan otot di rantau itu dan membina klik anti-China.

“Tindakan ini tidak bertanggungjawab dan sangat berbahaya,” kata Leftenan Kolonel Wu Qian dalam kenyataan dalam talian.

Sebuah kawasan pertikaian lama, Laut China Selatan merupakan laluan laut penting untuk perdagangan global. Kerajaan berkepentingan termasuk Vietnam, Malaysia, Indonesia, Brunei dan Taiwan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.