AS membalas selepas 3 anggota perkhidmatan Amerika cedera oleh serangan Kataib Hezbollah di Iraq

(SeaPRwire) –   Tiga anggota perkhidmatan Amerika Syarikat cedera di Iraq pada Hari Krismas apabila pengganas Kataib Hezbollah menyerang Pangkalan Udara Erbil, menurut Setiausaha Pertahanan Lloyd J. Austin.

Austin mengumumkan pada malam Isnin bahawa pasukan Amerika Syarikat “melakukan serangan perlu dan seimbang terhadap tiga kemudahan yang digunakan oleh Kataib Hezbollah dan kumpulan berkaitan di Iraq.”

“Serangan ketepatan ini adalah tindak balas terhadap siri serangan terhadap peribadi Amerika Syarikat di Iraq dan Syria oleh militia yang disokong Iran, termasuk serangan oleh Kataib Hezbollah yang berkaitan dengan Iran dan kumpulan berkaitan terhadap Pangkalan Udara Erbil awal tadi, dan bertujuan untuk mengganggu dan merosakkan keupayaan kumpulan militia berkaitan Iran secara langsung bertanggungjawab,” kata Austin dalam kenyataan media.

“Serangan hari ini menyebabkan tiga kecederaan kepada peribadi perkhidmatan Amerika Syarikat, meninggalkan satu anggota perkhidmatan dalam keadaan kritikal,” tambah kenyataan itu. “Doaku bersama dengan para pahlawan Amerika yang cedera.”

Kisah ini sedang berkembang. Sila kembali kepada kami untuk maklumat terkini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.