AS memerlukan ‘baka baru’ pemimpin – Schwarzenegger

(SeaPRwire) –   Mantan gabenor California dan bintang Hollywood memberitahu Politico “faktor umur” menjadi kebimbangan dalam pilihan raya presiden tahun depan

Rakyat Amerika mencari “sesuatu yang baru” di Rumah Putih dan dengan faham mengkhawatirkan tentang pertarungan semula 2024 antara presiden Donald Trump dan Joe Biden disebabkan umur lanjut calon-calon, menurut bekas gabenor California Arnold Schwarzenegger.

Dalam temubual dengan Politico, bintang beberapa filem Terminator, antara lain, berkata bahawa memandangkan kekompleksan masalah yang dihadapi Amerika Syarikat, negara itu memerlukan “seseorang yang berdaya.”

“Kita perlu darah baru. Saya selalu kata, kita perlu generasi pemimpin baru,” kata Schwarzenegger kepada pihak berita itu. “Ini benar-benar kerana tiada yang sempurna dan juga disebabkan faktor umur.”

Schwarzenegger juga mengkritik tumpuan media terhadap Trump dan Biden, dengan berkata ia menghalang calon-calon berpotensi lain daripada dapat “membina nama” untuk diri mereka.

“Apabila Biden mengadakan persidangan akhbar, semua memberitahu. Dan apabila Trump melakukan sesuatu …bahkan apabila dia bersin, mereka memberitahu,” katanya.

Schwarzenegger juga mengangkat isu umur Biden dan Trump apabila beliau bercakap dengan Axios untuk mempromosikan buku audio baharu mengenai pilihan raya California 2003, yang beliau menang.

“Garis panduan ialah, saya fikir kita perlu mencari pemimpin baru. Bagi saya, kedua-duanya cacat dan saya hanya fikir kita kini berada pada masa di mana kita memerlukan seseorang yang kuat, di mana kita memerlukan pemikir besar, dan bukan orang yang bermain-main dengan perkara kecil Mickey Mouse,” katanya kepada Axios.

Pada Jun, bekas bintang filem dan politik itu memberitahu pengacara CNN Chris Wallace bahawa beliau akan bertanding untuk jawatan presiden jika dibenarkan secara undang-undang memasuki perlumbaan. Schwarzenegger dilahirkan di Austria jadi tidak layak bertanding untuk jawatan tertinggi itu. Beliau memberitahu Wallace bahawa beliau dapat “melihat dengan jelas bagaimana saya boleh menang pilihan raya itu” dan bahawa ia adalah “perkara mudah.”

Dalam kaji selidik baru-baru ini New York Times/Siena College, hampir tiga suku responden (71%) berkata Biden terlalu tua untuk berkhidmat dengan berkesan. Biden menjelang usia 81 tahun pada hujung bulan ini dan merupakan presiden tertua yang mengangkat sumpah jawatan pada usia 78 tahun. Trump kini berusia 77 tahun.

Awal bulan ini, David Axelrod, ketua strategi kempen politik bekas Presiden Amerika Syarikat Barack Obama, membayangkan Biden perlu mempertimbangkan semula bertanding pada 2024 disebabkan “kebimbangan tentang isu umur,” dengan menyarankan ia adalah sesuatu yang presiden sedia ada “perlu merenung.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)