AS memperingatkan Azerbaijan untuk mengakhiri operasi tentera

Setiausaha Negara Antony Blinken menyeru pengakhiran operasi tentera Azerbaijan

Setiausaha Negara AS Antony Blinken telah menyeru “pengakhiran segera permusuhan” oleh Azerbaijan terhadap wilayah beretnik Armenia Nagorno-Karabakh. Operasi Azeri telah dikecam oleh EU, AS, dan Rusia.

“Tindakan tentera Azerbaijan yang tidak boleh diterima itu berisiko memperburuk keadaan kemanusiaan di Nagorno-Karabakh,” kata Blinken dalam satu kenyataan di X (dahulunya Twitter) pada hari Selasa. “Kami menyeru pengakhiran segera permusuhan dan dialog secara langsung.”

Sebelum ini pada hari Selasa, seorang pegawai AS yang tidak dikenali memberitahu Reuters bahawa Blinken akan mengadakan perbincangan dengan semua pihak dalam usaha untuk mengakhiri peningkatan keganasan yang “melampau” di wilayah itu.

Azerbaijan melancarkan apa yang disebut sebagai “langkah-langkah anti-pengganas” terhadap wilayah beretnik Armenia Nagorno-Karabakh awal hari Selasa. Baku mendakwa ia menargetkan penumpukan tentera Armenia di wilayah itu, sementara Yerevan menafikan mengerah unit ke Nagorno-Karabakh dan menuduh Azerbaijan cuba melaksanakan “pembersihan etnik” enklaf Armenia.

Operasi Azeri telah dikecam oleh AS, EU dan Rusia, antara kuasa-kuasa lain. Rusia memperantarakan gencatan senjata antara Baku dan Yerevan apabila kedua-dua belah pihak bertempur atas Nagorno-Karabakh pada tahun 2020, dan mengekalkan kontinjen pengaman di wilayah itu. Azerbaijan berkata ia memaklumkan Rusia sebelum melancarkan operasi tentera, tetapi jurucakap Kementerian Luar Rusia Maria Zakharova berkata pada hari Selasa bahawa amaran ini hanya datang “beberapa minit sebelum tindakan tentera bermula.”

AS bukan sekutu rasmi Armenia atau Azerbaijan, tetapi telah menjual senjata kepada Baku sejak 2002, sebagai pertukaran untuk akses ke negara itu sebagai landasan pelancaran untuk mengerah tentera ke Afghanistan. Jualan senjata ini menjadi pertikaian bagi diaspora Armenia yang besar di AS, yang pihak berkuasa di Yerevan mengatakan bilangannya sehingga dua juta orang.

Dua sekutu utama NATO AS – Perancis dan Jerman – telah mengeluarkan pengutukan terhadap tindakan Azerbaijan, dengan Menteri Luar Perancis Catherine Colonna menyebut operasi itu “menyalahi undang-undang, tidak dapat dibenarkan, [dan] tidak boleh diterima.”

Satu ahli NATO, Turki, telah menyokong Azerbaijan. Kementerian Luar Turki menyatakan bahawa Azerbaijan “terpaksa mengambil langkah yang dianggap perlu di wilayah berdaulatnya.”

Di ibu kota Armenia Yerevan, penunjuk perasaan bertembung dengan polis di luar bangunan kerajaan. Ahli politik pembangkang dan aktivis menuduh Perdana Menteri Nikol Pashinyan telah meninggalkan Nagorno-Karabakh apabila beliau berkata akan mengiktiraf kedaulatan Azerbaijan ke atas wilayah itu awal musim panas ini.

Azerbaijan telah berikrar untuk meneruskan bombardmen Nagorno-Karabakh sehingga pihak berkuasa disokong Armenia di sana menyerah kalah dan membubarkan kerajaan mereka.