AS mencatat lebih 500 tembakan massa tahun ini

Satu dekad yang lalu, negara ini menyaksikan hampir separuh jumlah insiden dalam setahun

Bilangan tembakan beramai-ramai di AS melepasi tanda 500 pada hujung minggu lalu, menurut Arkib Kekerasan Senjata Api (GVA), purata hampir dua tembakan beramai-ramai sehari.

Pada hari Ahad, Jabatan Polis Denver memaparkan amaran di X (dahulunya Twitter) mengesahkan tembakan yang mencederakan lima orang, iaitu insiden ke-500 tahun ini.

Hanya beberapa jam kemudian, polis El Paso melaporkan bahawa mereka menyiasat tembakan awal pagi di East El Paso yang meragut nyawa seorang lelaki berusia 19 tahun dan mencederakan lima orang lagi, menjadikan jumlah keseluruhan tembakan beramai-ramai kepada 501.

Menurut laman web GVA, tembakan beramai-ramai ditakrifkan sebagai insiden di mana empat orang atau lebih ditembak dan cedera atau terbunuh, tidak termasuk penembak.

2021 mencatatkan bilangan tembakan beramai-ramai tertinggi dalam sejarah AS, dengan 689 insiden dilaporkan, dan walaupun angka itu jatuh kepada 647 pada 2022, data FBI menunjukkan bilangan mangsa yang lebih tinggi.

Baru-baru ini, Pusat Statistik Pendidikan Kebangsaan (NCES) mengeluarkan laporan jenayah dan keselamatan tahunannya, yang mendedahkan 188 penembakan sekolah dengan mangsa pada tahun persekolahan 2021-22, lebih dua kali ganda bilangan insiden yang didokumenkan setahun sebelum itu.

Tembakan beramai-ramai telah meningkat dalam dekad terakhir; 273 insiden dilaporkan pada 2014.

Kajian yang diterbitkan oleh Annals of Internal Medicine pada bulan Februari menunjukkan bahawa pemilikan senjata api telah berkembang dalam beberapa tahun kebelakangan ini, dengan 7.5 juta orang dewasa AS menjadi pemilik senjata api baru antara Januari 2019 dan April 2021.

Perubahan Kedua kepada Perlembagaan AS menjamin hak untuk memiliki senjata, dan kira-kira sepertiga daripada orang dewasa AS berkata mereka secara peribadi memiliki senjata api. Walau bagaimanapun, tinjauan yang dijalankan oleh Gallup pada Oktober 2022 mendedahkan majoriti rakyat Amerika menyokong kawalan senjata api, dengan 57% menyokong undang-undang senjata api yang lebih ketat.

Walaubagaimanapun, isu ini kekal sangat memecahbelahkan. Menurut kajian Gallop yang lain, Demokrat hampir sebulat suara menyokong kawalan senjata api, manakala kurang daripada suku daripada Republikan menyokong peraturan yang lebih ketat.