AS mengatakan Israel belum menerima semua senjata yang diminta untuk berperang di Gaza: “Tidak memiliki kapasitas”

(SeaPRwire) –   Ketua Turus Tertinggi Amerika Syarikat berkata pada Khamis bahawa Washington belum menghantar semua senjata yang diminta untuk pertempuran di Gaza: ‘Tidak mempunyai kapasiti’

“Walaupun kami telah menyokong mereka dengan keupayaan, mereka belum menerima semua yang diminta,” Ketua Turus Bersama Amerika Syarikat, Jeneral Charles Q. Brown berkata pada Khamis, berucap dari acara yang dihoskan oleh Defense Writer’s Group.

“Sebahagian daripada itu adalah kerana mereka telah meminta barang yang kami tidak mempunyai kapasiti untuk menyediakan atau tidak bersedia untuk menyediakan, tidak sekarang,” beliau menambah.

Brown tidak memberikan butiran mengenai jenis peralatan tentera yang Amerika Syarikat tolak Israel, dan Pentagon tidak menjawab soalan Digital mengenai jenis senjata yang ditahan.

Sebaliknya, Pentagon menunjuk kepada kenyataan yang dikeluarkan oleh jurucakap Jeneral Brown, Laksamana Jereal Dorsey, yang menyatakan bahawa komen Brown “semata-mata merujuk kepada amalan standard sebelum menyediakan bantuan tentera kepada semua sekutu dan rakan kongsi kami.”

“Kami menilai stok Amerika Syarikat dan sebarang kesan kepada kesiagaan kami untuk menentukan keupayaan kami untuk menyediakan bantuan yang diminta,” katanya. “Tiada perubahan dalam dasar Amerika Syarikat.

“Amerika Syarikat terus menyediakan bantuan keselamatan kepada sekutu kami Israel semasa mereka mempertahankan diri daripada Hamas.”

Tidak jelas bagaimana sokongan Amerika Syarikat terhadap Ukraine dalam perangnya menentang Rusia telah menjejaskan stok senjata Amerika Syarikat dan sama ada ini telah memberi kesan kepada keupayaan Washington untuk menyokong Israel. Walaupun sokongan Amerika Syarikat terhadap Jerusalem dalam perangnya menentang Hamas telah menjadi isu kontroversi, bukan kerana sebab kewangan tetapi kerana krisis kemanusiaan yang semakin meningkat di sana.

Pendirian Amerika Syarikat terhadap Israel telah menjadi isu panas di dalam dan luar negara kerana persoalan yang beredar sama ada bantuan tentera Amerika Syarikat menyumbang kepada kadar kematian awam yang lebih tinggi di Gaza.

Pendokong hak asasi manusia, Demokrat dan sekutu Barat telah menunjuk kepada kadar kematian tinggi di Gaza dan apa yang dipertikaikan oleh sesetengah pihak sebagai tindak balas berlebihan kepada serangan pengganas Oktober oleh Hamas, yang menyaksikan pembunuhan secara tidak selektif 1,200 orang awam Israel dan penculikan 253 tebusan, mengikut angka Israel.

Dakwaan bahawa lebih daripada 32,000 orang Palestin telah terbunuh di Gaza sejak serangan tentera Israel, dan pada Isnin Majlis Keselamatan PBB telah mengundi untuk meluluskan resolusi yang meminta gencatan senjata segera – langkah yang hanya mungkin selepas Amerika Syarikat menahan diri daripada mengundi.

Pentadbiran Biden telah apabila berkaitan dengan perang Israel di Gaza, dan pada Selasa Menteri Pertahanan Amerika Syarikat Lloyd Austin memberitahu rakan sejawatannya dari Israel, Yoav Gallant, bahawa kadar kematian terlalu tinggi di Jalur Gaza sementara bantuan kemanusiaan terlalu rendah disebabkan sekatan Israel ke atas bantuan.

Biden melihat kesan sokongannya terhadap Israel sejak kempen untuk pilihan raya apabila beribu-ribu pengundi membuang undi mereka di bawah pilihan “tidak berkomitmen” dalam pilihan raya peringkat pertama Demokratik, sebagai tanda ketidakpuasan hati.

Pada masa yang sama, Republikan di Parlimen telah bergerak untuk memaparkan retakan dalam Parti Demokratik Biden dan kemarahan Biden yang semakin meningkat terhadap Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu.

Reuters menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.