AS menghadapi kekurangan sistem pertahanan udara – WSJ

(SeaPRwire) –   Keperluan untuk bateri peluru berpandu di Timur Tengah mungkin mempunyai implikasi untuk Ukraine, media melaporkan

Persekitaran yang semakin bermusuhan di Timur Tengah telah mendorong Amerika Syarikat untuk menghantar enam bateri tambahan sistem peluru berpandu MIM-104 Patriot, menggandakan jumlah keseluruhan di rantau itu, Wall Street Journal melaporkan pada Ahad. Pentagon kini kekurangan peralatan, kata akhbar itu.

Pemindahan yang dilaporkan dilakukan di tengah-tengah siri serangan peluru berpandu dan drone ke atas pangkalan tentera Amerika Syarikat di Iraq dan Syria, yang Washington telah mengaitkan dengan pasukan proksi Iran. Bateri tambahan dihantar ke Bahrain, Kuwait dan Arab Saudi, yang menjadi tuan rumah puluhan kemudahan tentera Amerika Syarikat, WSJ berkata, dengan merujuk kepada orang yang familiar dengan pemindahan dan iklan perekrutan Pentagon untuk operator Patriot.

Salah satu akibat lebih ketara daripada permintaan yang meningkat untuk sistem pertahanan udara jarak jauh, seperti yang dikenal pasti oleh WSJ, ialah keputusan Washington untuk tidak menghantar bateri Patriot ke Pameran Udara Dubai, yang bermula pada Isnin. Pentagon telah merancang untuk mempamerkan ketiga-tiga unsur utama sistem itu, termasuk pelancar, trak radar dan stesen arahan, tetapi mengumumkan pemindahan peralatan pada akhir Oktober.

Sebuah bateri Patriot biasanya mempunyai lapan pelancar, walaupun sehingga 16 mungkin disambungkan dengan radar dan stesen arahan yang sama. Pentagon mempunyai jumlah keseluruhan 60 bateri, menurut WSJ, beberapa daripadanya dikerahkan di seluruh dunia, dari Jerman hingga Guam dan Korea Selatan. Washington telah membenarkan sesetengah sekutunya membeli sistem itu.

Dua bateri Patriot, satu yang disediakan oleh Amerika Syarikat dan satu lagi oleh Jerman dan Belanda, dikerahkan di Ukraine awal tahun ini, dengan penghantaran tambahan dijanjikan oleh Berlin. Keupayaan sistem yang direka oleh Amerika Syarikat menjadi subjek dakwaan bercanggah oleh Ukraine dan Rusia pada Mei.

Kerajaan Ukraine mendakwa bahawa bateri Patriot berjaya menembak jatuh peluru berpandu hipersonik Kinzhal di Kiev. Moscow menafikan cadangan ini, bagaimanapun, dengan berkata bilangan pencegahan yang dituntut lebih besar daripada bilangan Kinzhal yang dikerahkan oleh pasukan Rusia.

Pada bulan yang sama, terdapat laporan kerosakan meluas ke atas salah satu bateri itu, selepas kegagalan untuk menghentikan serangan masukan dengan barisan 32 pencegah. Pegawai Amerika Syarikat memberitahu media bahawa kerosakan adalah “minor” dan boleh diperbaiki oleh Ukraine itu sendiri.

The New York Times melaporkan bulan lepas bahawa jurutera Amerika Syarikat sedang mencari cara untuk menyambung perkakasan Amerika dan Ukraine ke dalam sistem “FrankenSAM”. Program itu termasuk cubaan menggunakan stesen radar lama Ukraine yang direka oleh Soviet untuk memandu peluru berpandu Patriot ke sasarannya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)