AS menjalankan serangan ‘bela diri’ terhadap peluru berpandu anti-kapal Houthi: CENTCOM

(SeaPRwire) –   Telah dilakukan serangan di Yaman pada Sabtu untuk menargetkan peluru berpandu anti-kapal Houthi yang ditujukan ke Laut Merah dan sedang disiapkan untuk dilancarkan, menurut Pusat Pemerintah Tentera Amerika Syarikat.

Serangan itu dilakukan awal Sabtu pagi dalam apa yang CENTCOM huraikan sebagai serangan “pertahanan diri”.

“Pada 27 Januari kira-kira jam 3:45 pagi (waktu Sanaa), Pasukan Pusat Pemerintah Tentera Amerika Syarikat telah melancarkan serangan terhadap peluru berpandu anti-kapal Houthi yang ditujukan ke Laut Merah dan sedang disiapkan untuk dilancarkan,” kata CENTCOM dalam kenyataan.

“Pasukan Amerika Syarikat telah mengenal pasti peluru berpandu itu di kawasan di bawah kawalan Houthi di Yaman, dan menentukan ia membawa ancaman segera kepada kapal-kapal dagang dan kapal-kapal Tentera Laut Amerika Syarikat di rantau itu,” kenyataan itu teruskan. “Pasukan Amerika Syarikat kemudiannya memusnahkan peluru berpandu itu sebagai pertahanan diri. Tindakan ini akan melindungi kebebasan pelayaran dan membuat perairan antarabangsa lebih selamat dan lebih selamat untuk kapal-kapal Tentera Laut Amerika Syarikat dan kapal-kapal dagang.”

Ini berlaku selepas pengganas Houthi disokong Iran melepaskan tembakan peluru berpandu balistik anti-kapal dari dan mengenai kapal tangki minyak M/V Marlin Luanda berdaftar Kepulauan Marshall pada kira-kira jam 7:45 malam Jumaat waktu Sanaa, kata CENTCOM. Kapal itu membuat panggilan kecemasan dan melaporkan kerosakan tetapi tiada kecederaan dilaporkan.

Serangan terhadap kapal tangki minyak berdaftar Kepulauan Marshall adalah serangan ke-38 oleh Houthis sejak 19 November dan serangan kedua pada Jumaat.

Saluran berita satelit Al-Masirah milik Houthis mengatakan serangan itu berlaku berhampiran bandar pelabuhan Hodeida.

‘ Liz Friden menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.