AS menjalankan serangan ke atas kemudahan di Iraq yang digunakan oleh kumpulan militia bantuan Iran, Menteri Pertahanan Austin kata

(SeaPRwire) –   AS telah melakukan serangan di Iraq, Menteri Pertahanan Lloyd Austin berkata Selasa.

Pasukan AS menargetkan tiga kemudahan yang digunakan oleh kumpulan militia Kataib Hezbollah yang disokong Iran dan kumpulan lain yang berkaitan dengan Iran, kata Austin dalam kenyataan.

“Serangan ketepatan ini adalah tindak balas langsung kepada siri serangan meningkatkan tahap ke atas peribadi AS dan Gabungan di Iraq dan Syria oleh militia yang disokong Iran,” katanya.

Serangan itu adalah tindak balas kepada serangan roket balistik besar-besaran Kumpulan Kataib Hezbollah pada pangkalan udara al-Asad Sabtu dan serangan hari ini, pegawai pertahanan AS memberitahu . Kumpulan itu menembakkan 17 roket balistik dan roket ke al-Asad, di mana majoriti 2,500 tentera di Iraq berpangkalan.

Pada Sabtu, sistem pertahanan peluru berpandu Patriot Tentera Darat AS menembakkan 15 peluru berpandu untuk menangkap roket balistik dan roket, tetapi dua terlepas, merosakkan pangkalan dan menyebabkan empat anggota perkhidmatan AS menderita kecederaan otak trauma. Semua telah kembali bertugas.

Serangan ke atas al-Asad pada Selasa menyebabkan kecederaan ringan sahaja. Pasukan AS di Iraq telah berulang kali menjadi sasaran kumpulan berkaitan Iran dalam beberapa serangan baru-baru ini.

“Presiden dan saya tidak akan ragu-ragu untuk mengambil tindakan yang perlu untuk mempertahankan mereka dan kepentingan kita. Kami tidak cuba meningkatkan konflik di rantau ini,” kata Austin. “Kami bersedia sepenuhnya untuk mengambil langkah lanjut untuk melindungi rakyat kami dan kemudahan kami. Kami menyeru kumpulan-kumpulan ini dan penaungnya Iran untuk segera menghentikan serangan ini.”

Pasukan AS telah melaksanakan serangan udara di rantau itu terhadap Houthis Yemen yang disokong Iran dan telah menjadi sasaran di Iraq oleh kumpulan berkaitan Iran.

Berita ini sedang berkembang. Sila semak semula untuk kemaskini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.