AS menyatakan kebimbangan terhadap undang-undang peraturan internet kontroversial Sri Lanka

(SeaPRwire) –   KUALA LUMPUR, Malaysia (AP) — Amerika Syarikat menyatakan kebimbangan terhadap undang-undang peraturan internet kontroversi Sri Lanka Khamis, sehari selepas ia diluluskan dengan besar-besaran di Parlimen walaupun protes daripada media, pembangkang dan penyokong hak asasi.

Rang Undang-Undang Keselamatan Dalam Talian membenarkan kerajaan menubuhkan suruhanjaya dengan pelbagai kuasa yang luas, termasuk mengarahkan orang dan pembekal perkhidmatan internet untuk mengeluarkan pos dalam talian yang dianggap sebagai “kenyataan larangan.” Ia juga boleh mengejar orang secara sah yang menerbitkan pos sedemikian.

Julie Chung, duta Amerika Syarikat di Sri Lanka, berkata Amerika Syarikat mempunyai kebimbangan tentang impak potensi undang-undang itu dan mendesak “Sri Lanka untuk mengutamakan ketelusan dan memastikan sebarang undang-undang tidak menyekat suara rakyatnya.”

“Selain merosakkan nilai-nilai demokrasi, undang-undang yang kabur dan terlalu sekatan boleh mengganggu pelaburan dan pembangunan ekonomi digital, menggugat pertumbuhan ekonomi yang diperlukan Sri Lanka,” kata Chung dalam kenyataan yang dimuatnaik di akaun X-nya.

Pecatur berkata undang-undang itu adalah usaha oleh gabungan pemerintah Sri Lanka untuk meredam ucapan pada tahun pilihan raya kerana negara pulau di Lautan Hindi itu berdepan dengan krisis ekonomi yang memerlukan bantuan antarabangsa.

Media, ahli parlimen pembangkang, kumpulan hak internet dan hak asasi berkata langkah itu akan menjejaskan hak asasi manusia dan kebebasan bersuara.

Hak Asasi Manusia berkata Rabu bahawa rang undang-undang itu akan mewujudkan undang-undang menindas dengan kesalahan berkaitan ucapan yang luas dan kabur yang boleh dihukum dengan tempoh penjara yang panjang.

Asia Internet Coalition, yang mempunyai Apple, Amazon, Google dan Yahoo sebagai ahli, memberi amaran bahawa rang undang-undang itu boleh menjejaskan pertumbuhan dan pelaburan langsung asing ke dalam ekonomi digital Sri Lanka.

Kerajaan berkata undang-undang itu menangani masalah berkaitan penipuan dalam talian, penyalahgunaan dan kenyataan palsu yang mengancam keselamatan dan kestabilan negara. Ia menafikan rang undang-undang itu digubal untuk mengganggu media atau pembangkang politik.

Sri Lanka berusaha bangkit daripada krisis ekonomi terburuknya, yang menimpa negara Asia Selatan itu dua tahun lalu. Negara itu mengisytiharkan muflis pada 2022, dengan hutang melebihi $83 bilion, lebih separuh daripadanya kepada pemberi pinjaman asing.

Krisis itu menyebabkan kekurangan makanan, bahan api dan keperluan yang teruk, yang menyokong protes awam yang berteriak yang membawa kepada penyingkiran Presiden Gotabaya Rajapaksa. Selepas Rajapaksa melarikan diri, Perdana Menteri Ranil Wickremesinghe dilantik sebagai presiden oleh parlimen.

Tabung Kewangan Antarabangsa bersetuju tahun lalu untuk pakej bantuan $2.9 bilion untuk negara yang teruk terjejas.

Kekurangan keperluan asas kini telah berkurangan, tetapi ketidakpuasan awam telah meningkat apabila kerajaan mengenakan cukai baru ke atas profesional dan perniagaan serta menaikkan bil tenaga.

Kumpulan hak berkata dengan pilihan raya presiden akan datang tahun ini, Wickremesinghe telah cuba meredam bantahan dengan menindas protes anti-kerajaan dan menangkap penunjuk perasaan dan penyokong.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.