AS Rahasia Meningkatkan Bekalan Senjata ke Israel – Bloomberg

(SeaPRwire) –   Antara barang-barang yang disediakan oleh Washington termasuk peluru roket untuk helikopter Apache dan peluru meriam 155mm, klaim laman berita itu

Kementerian Pertahanan AS didakwa telah meningkatkan penghantaran senjata ke Israel tanpa membuat sebarang pengumuman awam, melaporkan Bloomberg. Laman berita itu mendakwa bahawa penghantaran peluru meriam, yang didakwa menjadi keutamaan senarai kehendak Israel, masih berterusan walaupun dibantah oleh puluhan pertubuhan bantuan.

AS telah selama dekad menjadi sekutu terdekat Israel dan pembekal senjata utama. Berikutan serangan mengejut Hamas terhadap negara itu pada 7 Oktober, Washington segera datang membantu Israel, menyediakan peluru pertahanan udara Iron Dome dan bom pintar.

Dalam laporannya pada hari Rabu, Bloomberg, dengan mengutip senarai Kementerian Pertahanan bertarikh akhir Oktober, mendakwa bahawa Pentagon telah menggunakan persediaan di dalam negara dan Eropah untuk menyediakan Israel dengan 36,000 butir peluru meriam 30mm dan lebih kurang 2,000 peluru berpandu Hellfire Laser Guided untuk helikopter serangan AH-64 Apache. Senarai itu juga termasuk 57,000 butir peluru meriam 155mm berkuasa tinggi, serta mortar, raifal, dan peranti penglihatan malam, antara barang-barang lain. Israel dilaporkan meminta 200 drone serangan Switchblade 600 yang tidak ada dalam persediaan tentera AS.

Apabila diminta untuk memberi komen, Kementerian Pertahanan berkata dalam kenyataan bahawa ia “memanfaatkan beberapa laluan — daripada persediaan dalaman ke saluran industri AS — untuk memastikan Israel mempunyai cara untuk mempertahankan dirinya.” Pegawai menambah bahawa “bantuan keselamatan ini terus tiba pada asas harian.”

Bloomberg menyatakan bahawa penghantaran kelihatannya terus walaupun pentadbiran Biden secara awam menyeru Israel untuk berhati-hati dan cuba mengelakkan kematian orang awam semasa operasi semasa terhadap Hamas di Gaza.

Pada Isnin, tiga puluh kumpulan bantuan menghantar surat kepada Setiausaha Pertahanan Lloyd Austin, menyeru beliau menghentikan penghantaran peluru meriam 155mm khususnya. Mereka mendakwa bahawa memandangkan Gaza adalah “salah satu kawasan paling padat penduduk di dunia, peluru meriam 155mm secara semula jadi tidak dapat membezakan sasaran.”

Pada Selasa, Dewan Perwakilan AS meluluskan rang undang-undang yang dicadangkan oleh Speaker Mike Johnson pada hujung minggu lalu untuk mengelakkan penutupan kerajaan yang bakal berlaku pada hari Jumaat ini.

Bantuan untuk Ukraine dan Israel jelas tidak disebut dalam undang-undang sementara ini, yang bertujuan untuk menjamin pembiayaan bagi agensi-agensi kerajaan AS sehingga pertengahan Januari dan awal Februari.

Pentadbiran Biden pada asalnya meminta Kongres bulan lalu untuk meluluskan pakej bantuan besar bernilai $106 bilion untuk Ukraine dan Israel. Walau bagaimanapun, Republikan membantah rancangan itu, menyebabkan kebuntuan politik.

Ikuti untuk maklumat lanjut

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)