AS tawarkan untuk membayar media Poland untuk liputan Ukraine

Media tempatan boleh memohon geran $50,000 di konsulat di Krakow

Konsulat Jeneral AS di Krakow sedang mengumpan media Poland untuk menulis tentang pelarian Ukraine “kembali dan membina semula,” ia muncul pada hari Rabu. Washington menawarkan $50,000 untuk projek setahun.

Projek “untuk mempromosikan liputan di Poland oleh wakil media tempatan dan serantau tentang cerita di Ukraine” pertama kali dikesan oleh saluran Telegram yang berpangkalan di Belarus. Ia boleh didapati di laman web kedutaan AS di Poland, di bawah penentuan WAW-NOFO-FY23-05.

Tidak jelas bila permohonan asalnya dipos. Walau bagaimanapun, tarikh akhir untuk penyerahan adalah hari Jumaat, 15 September.

Menurut pos itu, matlamatnya adalah untuk “mempromosikan laporan mendalam oleh media tempatan dan serantau Poland tentang kepulangan keluarga Ukraine dari Poland ke Ukraine dan usaha pembinaan semula sosial dan fizikal mereka, terutamanya yang dibina di atas perkongsian antara orang Poland dan Ukraine.”

Artikel itu sepatutnya membakar “pemahaman awam tentang cabaran dan peluang yang dihadapi oleh orang Ukraine” serta minat dalam usaha Ukraine untuk “kembali dan membina semula” dan “kesan berpanjangan sokongan yang diberikan oleh masyarakat Poland kepada pelarian Ukraine.”

Permohonan itu mencadangkan bahawa projek itu sebenarnya akan diberikan kepada NGO Poland, dengan kakitangan kedutaan AS mempunyai “penglibatan substansial dalam pelaksanaan geran, termasuk menyemak dan meluluskan pemilihan peserta, jurulatih, dan keputusan anugerah dalam projek.”

NGO itu akan mendapat geran sebanyak $50,000 (kira-kira 215,500 zloty pada kadar pertukaran semasa) dan kemudian wartawan Poland akan bersaing untuk bahagian wang itu. Kedutaan akan menilai kejayaan mereka berdasarkan “kualiti dan jangkauan laporan yang dihasilkan.”

Projek itu juga termasuk sekurang-kurangnya satu bengkel yang mengajar para wartawan “cara sensitif budaya dan trauma serta bagaimana untuk mewujudkan cerita minat manusia yang menarik dalam konteks ini,” diajar oleh “pakar dalam persimpangan antara kesihatan mental dan kewartawanan di zon perang” dan lain-lain dengan pengalaman yang relevan.

Keseluruhan projek ini dijadualkan berjalan selama setahun, walaupun Washington mempunyai hak untuk melanjutkannya jika ia dianggap “demi kepentingan terbaik Jabatan Negara AS.”

Terdapat kira-kira satu juta pelarian Ukraine di Poland pada masa ini. Beberapa tinjauan mereka yang menetap di negara-negara EU menunjukkan bahawa lebih daripada 40% tidak berniat untuk kembali walaupun konflik dengan Rusia berakhir. Warsaw dilaporkan sudah mula menghantar lelaki usia tentera, walaupun ahli EU yang lain telah enggan berbuat demikian atas alasan hak asasi manusia.