Australia memberikan pengakuan pertama kesalahan campur tangan asing rahsia kepada CCP operative

(SeaPRwire) –   Seorang pada Selasa merekodkan pengakuan pertama di bawah undang-undang interferensi asing negara itu dengan sebuah juri mendapati seorang pelarian Vietnam bersalah menyamar bekerja untuk Parti Komunis China.

Sebuah juri Mahkamah Daerah Victoria mendapati seorang ahli perniagaan dan pemimpin komuniti tempatan Melbourne bernama Di Sanh Duong bersalah atas tuduhan merancang tindakan campur tangan asing.

Dia merupakan orang pertama didakwa di bawah undang-undang persekutuan yang dicipta pada 2018 yang melarang campur tangan asing rahsia dalam politik dalam negeri dan membuat perisikan perindustrian untuk kuasa asing . Undang-undang itu menyinggung rakan dagang terpenting Australia, China, dan mempercepat penurunan hubungan bilateral.

Duong, 68, telah menafikan tuduhan. Dia dibebaskan dengan jaminan selepas pengakuan kesalahannya dan akan kembali ke mahkamah pada Februari untuk dihukum. Dia menghadapi hukuman penjara maksimum 10 tahun.

Pendakwa mendakwa bahawa Duong merancang untuk memperoleh pengaruh politik pada 2020 dengan membina hubungan dengan menteri kerajaan ketika itu Alan Tudge bagi pihak Parti Komunis China.

Duong berbuat demikian dengan mengatur supaya Tudge menerima derma 37,450 dolar Australia (ketika itu bersamaan $25,800) dalam bentuk cek kebajikan yang dikumpulkan oleh organisasi masyarakat untuk sebuah hospital di Melbourne.

Peguam pendakwa Patrick Doyle memberitahu juri bahawa Parti Komunis China akan melihat Duong sebagai “sasaran ideal” untuk bekerja sebagai ejennya.

“Satu matlamat utama sistem ini adalah untuk memenangi kawan-kawan bagi , ia melibatkan menjana simpati terhadap parti dan dasar-dasarnya,” kata Doyle kepada juri.

Doyle berkata Duong memberitahu seorang rakan bahawa dia sedang membina hubungan dengan Tudge, yang “akan menjadi perdana menteri pada masa hadapan” dan akan menjadi “penyokong/pelindung bagi kami.”

Peguam Duong bernama Peter Chadwick berkata derma itu merupakan usaha tulus untuk membantu pekerja barisan hadapan kesihatan semasa wabak dan melawan sentimen anti-China.

“Takut akan COVID menggantung seperti awan gelap di kalangan masyarakat Cina di Melbourne,” kata Chadwick kepada juri.

“Ia adalah dalam latar belakang ini bahawa Tuan Duong dan ahli etnik Cina lain dalam komuniti kami memutuskan mereka mahu berbuat sesuatu untuk mengubah persepsi yang tidak adil ini,” kata Chadwick.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.