Badai ganas melanda Selatan China, ragut 7 nyawa

(SeaPRwire) –   Angin ribut seperti taufan telah membunuh sekurang-kurangnya tujuh orang di wilayah Jiangxi selatan China sejak hujung minggu, tiga daripada mereka terpaksa terjatuh dari apartmen tinggi mereka ketika tidur.

Ribut , yang bermula pada 31 Mac, telah melanda sembilan bandar termasuk Nanchang dan Jiujiang dengan 93,000 orang terlibat dalam 54 daerah, kata ibu pejabat banjir kecemasan wilayah Jiangxi.

Pada Ahad, ribut luar biasa menyebabkan angin kencang yang menyepak pintu besar tingkap dari bingkai di dua apartmen di bangunan tinggi di Nanchang, ibu negara wilayah itu. Tiga orang telah ditarik dari katil mereka melalui lubang, jatuh kematian, mengikut laporan media tempatan.

Pegawai-pegawai pada Rabu berkata tujuh orang sehingga kini telah mati merentasi wilayah itu dan 552 terpaksa dipindahkan secara kecemasan. Mereka juga berkata 2,751 rumah telah rosak.

Disertai dengan kilat dramatik, hujan lebat dan biji kacang besi sebesar bola golf, ribut kuat – paling teruk dalam lebih satu dekad – juga menyebabkan kerugian ekonomi sebanyak 150 juta yuan ($21 juta), menurut pegawai-pegawai tempatan.

Jabatan cuaca negara China telah mengeluarkan amaran angin kencang dengan kelajuan sehingga tahap 12 pada skala angin tempatan, sama dengan taufan Kategori I.

Angin dengan keamatan itu biasa apabila taufan, seperti yang dipanggil hurikan di dan negara-negara Asia Timur yang lain, membuat pendaratan tetapi jarang dijumpai di pedalaman seperti Jiangxi yang terletak di pedalaman.

Peramal cuaca kebangsaan China mengekalkan amaran peringkat paling tinggi untuk cuaca konvektif teruk – jingga – di beberapa kawasan tenggara China kerana angin kencang, biji kacang dan ribut guruh terus sehingga Rabu.

Peramal cuaca pada Selasa mengeluarkan amaran jingga pertama untuk cuaca konvektif teruk sejak 2013, lapor media negara.

China mempunyai sistem amaran tiga peringkat berwarna untuk cuaca konvektif teruk, dengan jingga mewakili amaran paling teruk, diikuti kuning dan biru.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.