Bagaimana pemerintahan Putin beralih dari menoleransi perbedaan pendapat ke penindasan yang kuat

(SeaPRwire) –   Apabila pemimpin pembangkang yang berkarisma Boris Nemtsov ditembak mati di atas jambatan berhampiran Kremlin pada Februari 2015, lebih daripada 50,000 orang Moscow menunjukkan kejutan dan kemarahan mereka pada hari seterusnya ketika mereka berkumpul dan menjerit slogan anti-kerajaan.

Sembilan tahun kemudian, orang Russia yang terkejut dan marah mengalir ke jalan-jalan pada malam 16 Februari, apabila mereka mendengar bahawa politik pembangkang popular Alexei Navalny telah mati di penjara. Tetapi kali ini, mereka yang meletakkan bunga di memorial sepontan di bandar-bandar utama bertemu dengan polis rusuhan, yang menangkap dan menyeret beratus-ratus mereka pergi.

Dalam tahun-tahun yang berlalu itu, Rusia berkembang daripada negara yang menoleransi beberapa pembangkang ke satu yang secara kejam menindasnya. Penangkapan, perbicaraan dan hukuman penjara yang panjang – dahulu jarang – kini biasa, terutamanya selepas Moscow menyerang Ukraine.

Bersama-sama dengan lawan-lawan politiknya, Kremlin kini juga menargetkan kumpulan hak asasi, media bebas dan ahli organisasi masyarakat madani yang lain, aktivis LGBTQ+ dan pengikut agama tertentu.

“Rusia bukan lagi negara otoritarian – ia adalah negara totalitarian,” kata Oleg Orlov, pengerusi bersama Memorial, kumpulan hak asasi manusia Rusia yang menjejak tahanan politik. “Semua penindasan ini bertujuan menindas sebarang ungkapan bebas tentang sistem politik Rusia, tindakan pihak berkuasa, atau mana-mana aktivis masyarakat madani bebas.”

Sebulan selepas membuat komen itu kepada Agensi Berita Associated Press, Orlov berusia 70 tahun menjadi salah satu statistik kumpulannya sendiri: Dia dicengkam dan ditarik keluar daripada mahkamah selepas disabitkan mengkritik tentera mengenai Ukraine dan dihukum penjara selama 2 1/2 tahun.

Memorial menganggarkan hampir 680 tahanan politik di Rusia. Kumpulan lain, OVD-Info, berkata pada November bahawa 1,141 orang berada di belakang bar besi atas tuduhan bermotif politik, dengan lebih daripada 400 orang menerima hukuman lain dan hampir 300 orang lagi sedang disiasat.

Pernah satu masa selepas kejatuhan Kesatuan Soviet apabila kelihatan Rusia telah berpaling ke halaman baru dan penindasan meluas adalah perkara masa lalu, kata Orlov, seorang penyokong hak asasi sejak tahun 1980-an.

Walaupun terdapat kes-kes terpencil pada tahun 1990-an di bawah Presiden Boris Yeltsin, Orlov berkata penindasan besar-besaran bermula secara perlahan selepas Putin memegang kuasa pada tahun 2000.

Tycoon minyak yang dibuang negeri Mikhail Khodorkovsky, yang menghabiskan 10 tahun di penjara selepas mencabar Putin, memberitahu AP dalam temu bual terkini bahawa Kremlin mula menindas pembangkang bahkan sebelum penangkapannya pada tahun 2003. Ia membersihkan saluran TV bebas NTV dan menyerang pengusaha berpengaruh lain seperti Vladimir Gusinsky atau Boris Berezovsky.

Apabila ditanya sama ada beliau berfikir ketika itu bahawa penindasan akan mencapai skala beratus-ratus tahanan politik dan penganiayaan hari ini, Khodorkovsky berkata: “Saya lebih berfikir beliau (Putin) akan meledak lebih awal.”

Apabila Nadya Tolokonnikova dan rakan-rakannya dalam Pussy Riot ditangkap pada tahun 2012 kerana membuat lagu anti-Putin di katedral Ortodoks utama di Moscow, hukuman penjara dua tahun mereka datang sebagai kejutan, kenang beliau dalam temu bual.

“Ketika itu, ia kelihatan sebagai tempoh penjara yang luar biasa panjang. Saya tidak dapat membayangkan saya akan pernah keluar,” katanya.

Apabila Putin memulihkan jawatan presiden pada tahun 2012 selepas mengelakkan had umur dengan berkhidmat empat tahun sebagai perdana menteri, beliau disambut dengan protes besar-besaran. Beliau melihat ini sebagai dipengaruhi Barat dan mahu memadamkannya, kata Tatiana Stanovaya dari Pusat Carnegie Moscow Eurasia.

Banyak yang ditangkap, dan lebih daripada sedozen menerima sehingga empat tahun penjara selepas protes musim panas itu. Tetapi kebanyakannya, kata Stanovaya, pihak berkuasa “mencipta keadaan di mana pembangkang tidak dapat berkembang,” dan bukannya membubarkannya.

Satu siri undang-undang yang ketat menyusul yang mengetatkan peraturan mengenai protes, memberi kuasa meluas kepada pihak berkuasa untuk menghalang laman web dan mengawasi pengguna online. Ia melabelkan kumpulan “agen asing” untuk menyaring apa yang dianggap Kremlin sebagai pengaruh luar yang merosakkan yang menyokong pembangkang.

Navalny pada tahun 2013-14 didapati bersalah dua kali atas penyelewengan dan penipuan, tetapi menerima hukuman tertangguh. Adiknya dipenjarakan dalam apa yang dilihat sebagai langkah untuk menekan pemimpin pembangkang.

Penyatuan semula Crimea oleh Moscow pada tahun 2014 dari Ukraine mencipta gelombang patriotisme dan meningkatkan populariti Putin, memberanikan Kremlin. Pihak berkuasa mengehadkan pertubuhan bukan kerajaan asing dan kumpulan hak asasi, mengharamkan beberapa sebagai “tidak diingini”, dan menargetkan pengkritik dalam talian dengan pendakwaan, denda dan kadang-kadang penjara.

Sementara itu, toleransi untuk protes menjadi lebih tipis. Demonstrasi yang diketuai oleh Navalny pada tahun 2016-17 menyaksikan beratus-ratus penangkapan; perhimpunan besar-besaran pada musim panas 2019 melihat sekumpulan demonstran lain dihukum dan dipenjarakan.

Kremlin menggunakan wabak COVID-19 pada tahun 2020 sebagai alasan untuk melarang protes. Sehingga hari ini, pihak berkuasa sering enggan membenarkan perhimpunan, dengan mengutip “sekatan coronavirus”.

Selepas keracunan, pemulihan dan penangkapan Navalny apabila beliau kembali ke Rusia pada tahun 2021, penindasan diperketatkan. Seluruh infrastruktur politiknya diharamkan sebagai ekstrimis, membaringkan rakan dan penyokongnya ke pendakwaan.

Russia Terbuka, kumpulan pembangkang yang disokong dari luar negara oleh Khodorkovsky, juga terpaksa ditutup, dan ketuanya, Andrei Pivovarov, ditangkap.

Kumpulan Memorial Orlov ditutup oleh Mahkamah Agung pada tahun 2021, tahun sebelum memenangi Hadiah Keamanan Nobel sebagai simbol harapan Rusia pasca-Soviet. Beliau mengingat ketidakpercayaan tentang keputusan mahkamah.

“Kami tidak dapat membayangkan semua peringkat berikutnya dari gelombang, bahawa perang akan meletus, dan semua undang-undang tentang mencemarkan tentera akan diluluskan,” katanya.

Dengan serangan Rusia ke atas Ukraine pada tahun 2022, Rusia melaksanakan undang-undang represif baru yang membisukan sebarang protes anti-perang dan kritikan tentera. Bilangan penangkapan, kes jenayah dan perbicaraan meningkat pesat.

Tuduhan berbeza – daripada menderma wang kepada kumpulan hak asasi membantu Ukraine hingga penglibatan dengan kumpulan “ekstrimis” Navalny.

Kritikus Kremlin dipenjarakan, dan kemasyhuran mereka kelihatan tidak penting. Navalny akhirnya menerima 19 tahun, manakala lawan pembangkang lain, Vladimir Kara-Murza, menerima hukuman paling berat 25 tahun atas dakwaan pengkhianatan.

Di kalangan mereka yang juga ditangkap ialah seorang artis dari St. Petersburg menerima tujuh tahun atas menukar label harga di pasar raya dengan slogan anti-perang; dua penyair Moscow menerima lima dan tujuh tahun atas membaca puisi anti-perang di awam; dan seorang wanita berusia 72 tahun menerima 51⁄2 tahun atas dua posting sosial media terhadap perang.

Tekanan terhadap terus, juga, dengan ratusan Saksi Yehuwa didakwa di seluruh Rusia sejak 2017, apabila mazhab itu diisytiharkan ekstrimis.

Sistem penindasan ini direka untuk “mengekalkan orang dalam takut,” kata Nikolay Petrov, penyelidik tetamu dari Institut Jerman untuk Hal Ehwal Antarabangsa dan Keselamatan.

Ia tidak selalu berfungsi. Minggu lepas, beribu-ribu orang menentang beratus-ratus polis rusuhan untuk berkabung ke atas Navalny di pengebumiannya di selatan Moscow, berteriak “Tidak kepada perang!” dan “Rusia tanpa Putin!” – slogan yang biasanya akan menyebabkan penangkapan.

Kali ini, polis tidak biasa tidak campur tangan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.