Bagaimana peristiwa di rantau Transnistria yang memisahkan diri dari Moldova meningkatkan kebimbangan mengenai gangguan Rusia

(SeaPRwire) –   Sejak Rusia menyerang Ukraine dua tahun lalu, ketakutan telah meningkat di Moldova jiran bahawa ia juga boleh menjadi sasaran Moscow.

Seperti Ukraine, Moldova adalah bekas republik Soviet yang telah menyelaraskan dirinya dengan Barat dan berhasrat untuk menyertai Kesatuan Eropah. Dan kedua-dua negara berharap untuk akhirnya mengintegrasikan semula wilayah berpisah berbahasa Rusia yang melihat Moscow sebagai pelindung mereka.

Selepas perang pendek pada awal 1990-an, Transnistria mengisytiharkan kemerdekaan daripada Moldova, di mana kerajaan pro-Barat hari ini telah dengan tegas menentang perang Presiden Vladimir Putin dari Rusia dengan Ukraine.

Walaupun kemerdekaan tidak diiktiraf oleh mana-mana negara ahli PBB, termasuk Rusia, wilayah mesra Kremlin itu telah menjadi sumber ketegangan semasa perang, terutamanya kerana ia terletak di antara Moldova dan Ukraine dan merupakan rumah kepada pangkalan tentera dengan 1,500 tentera Rusia.

MENGAPA TRANSNISTRIA MENYEBABKAN KECEMASAN?

Kebanyakan besar penduduk 470,000 orang Transnistria bercakap bahasa Rusia sebagai bahasa pertama dan beberapa 200,000 adalah warganegara Rusia yang merasakan kaitan rapat dengan Rusia, walaupun kebanyakan mereka juga warganegara Moldova. Pada tahun 2006, lebih 95% pengundi dalam referendum Transnistria menyatakan mereka mahu menyertai Rusia, tetapi undian itu tidak diiktiraf secara antarabangsa.

Sejak perang di Ukraine bermula, beberapa perkembangan di Transnistria telah membawa sesetengah orang untuk membuat perbandingan dengan gerakan pemisah pro-Moscow di timur Ukraine yang membuka jalan kepada serangan penuh skala Rusia.

Hanya beberapa minggu selepas pencerobohan, siri letupan mengejutkan Transnistria. Tahun lalu, seorang pemimpin pembangkang di sana yang berkempen untuk hak asasi manusia ditembak mati. Dan minggu ini, helikopter kosong di sebuah kemudahan tentera musnah dalam apa yang pihak berkuasa Transnistria tuduh serangan drone Ukraine tetapi apa yang pihak berkuasa Moldova dakwa letupan palsu dirancang untuk menambah ketegangan.

“Lebih tindakan sedemikian dirancang oleh Persekutuan Rusia” di Transnistria, kata Jabatan Dasar Integrasi Moldova dalam kenyataan Isnin. Jabatan itu, yang bekerja untuk mengintegrasikan semula Transnistria ke Moldova, menambah bahawa dengan Rusia tidak mampu menyerang Moldova secara tentera, “tindakan sedemikian bertujuan meningkatkan kepanikan, menimbulkan keraguan dalam masyarakat dan melemahkan ekonomi.”

Wilayah pemisah itu juga menjadi tajuk berita bulan lalu apabila pihak berkuasa menggunakan mesyuarat jarang Transnistria kongres untuk merayu kepada Moscow untuk “perlindungan” kerana apa yang dikatakan tekanan bertambah dari Moldova. Rayuan itu berhenti sebentar daripada meminta Rusia menganeksasi wilayah itu, menenangkan ketakutan di Moldova, yang menolak acara itu sebagai propaganda.

Kremlin secara rutin menafikan bahawa ia cuba mengganggu kestabilan Moldova, tetapi minggu lalu, Moldova mengusir seorang diplomat Rusia selepas Moscow membuka enam stesen undian untuk pilihan raya presidennya di Transnistria.

ADAKAH RUSIA MEMILIKI CITA-CITA DI TRANSNISTRIA?

Pasukan Rusia telah membuat keuntungan wilayah di Ukraine dalam bulan-bulan kebelakangan ini selepas serangan balas Kyiv gagal memberikan keuntungan medan tempur yang signifikan. Tetapi untuk mencapai Transnistria dari Ukraine, pasukan Rusia perlu menawan pantai Laut Hitam Ukraine, termasuk bandar pelabuhan utama Odesa, untuk mencipta laluan darat ke wilayah itu.

Dalam temu bual dengan Agensi Berita Associated Press, menteri luar negeri Moldova, Mihai Popsoi, tidak memainkan ancaman yang ditimbulkan oleh Rusia kepada Moldova.

“Ia bukan sama ada Rusia mahu datang … dan melanggar kedaulatan kami – ia adalah soalan sama ada mereka boleh,” kata Popsoi. “Selama Ukraine teguh dalam perlawanan dan mempertahankan wilayahnya, dan selama Barat bersedia memberikan sokongan yang cukup untuk Ukraine, … maka kami kekal selamat.”

Moldova telah menghadapi rentetan krisis di tengah perang jiran. Ini termasuk peluru berpandu tersesat mendarat di wilayahnya, krisis tenaga teruk selepas Moscow mengurangkan bekalan gas secara dramatik, inflasi berleluasa dan protes anti-kerajaan berulang oleh parti pro-Rusia.

Agresi tentera mungkin tidak menjadi kepentingan Rusia kerana ia sudah “cukup berkesan” mengganggu kestabilan Moldova “tanpa menyerang Moldova,” kata Alexandra Vacroux, pengarah eksekutif Pusat Davis untuk Kajian Rusia dan Eurasia di Universiti Harvard. “Saya tidak melihatnya,” tambahnya.

APA YANG SEBENARNYA BOLEH DILAKUKAN PUTIN DI WILAYAH PEMISAH?

Kerajaan Moldova menegaskan bahawa Moscow sedang melakukan “perang hibrid” meluas terhadap negara mereka dengan membiayai protes anti-kerajaan, campur tangan dalam pilihan raya tempatan, dan menjalankan kempen disinformasi besar-besaran untuk cuba menjatuhkan kerajaan dan menghalang aspirasi EU Moldova.

Awal bulan ini, agensi risikan kebangsaan Moldova mengatakan ia telah mengumpul data yang menunjukkan rancangan “tanpa sebelumnya” oleh Moscow untuk melancarkan kempen destabilisasi meluas baru dan luas ketika Moldova bersiap untuk referendum keanggotaan EU dan pilihan raya presiden.

“Kami mengandalkan masyarakat kami dan rakan-rakan kami untuk terus membantu kami membina daya tahan … supaya kami dapat menjadi lebih berkesan dalam mencegah dan memerangi semua ancaman hibrid ini,” kata Popsoi.

ADAKAH INSIDEN HELIKOPTER MENJADI ALASAN KECEMASAN?

Selepas pihak berkuasa Transnistria menyalahkan insiden helikopter kepada Ukraine, Moldova dengan cepat menafikannya dan menyebutnya “satu usaha untuk menimbulkan ketakutan dan kepanikan di rantau ini.”

Jabatan integrasi berkata bahawa selepas menganalisis rakaman helikopter yang terparkir meletup ke dalam api, terdapat petunjuk bahawa api “disebabkan oleh faktor selain daripada drone,” tetapi ia tidak menyatakan apa yang menyebabkan kebakaran.

Popsoi, 37, berkata insiden itu – yang berlaku pada hari terakhir pilihan raya presiden Rusia yang sangat teratur – “kelihatan seperti dirancang” tetapi bahawa “histeria dan kepanikan adalah difahami” memandangkan kedekatan perang Rusia.

Moldova berkata helikopter itu telah dikeluarkan daripada perkhidmatan selama beberapa tahun. “Ia kelihatan seolah-olah mereka menambah minyak kepada helikopter itu … hanya untuk mempunyai letupan yang lebih baik untuk kesan sinematik,” kata Popsoi.

BILAKAH “KONFLIK BEKU” LAMA INI AKAN MENCUAIR SEMULA?

Ion Marandici, seorang sarjana yang mengkaji penyelesaian konflik dan Eropah Timur, berkata dia meragui bahawa Transnistria boleh disatukan semula dengan Moldova menjelang 2030, apabila Moldova berharap menjadi anggota penuh EU.

“Konflik ini boleh dikendalikan dengan berjaya, tetapi ia tidak boleh diselesaikan pada masa ini kerana ketidakpercayaan yang mendalam dan pengorbanan yang tidak sebelah pihak bersedia lakukan,” katanya. “Pengintegrasian semula bermakna melemahkan parti pro-EU Moldova dan pengkonsolidasian lawan politik mereka.”

Popsoi berkata EU telah meyakinkan Moldova bahawa isu Transnistria tidak akan menghalang negara itu daripada menyertai EU “secara khusus” dan bahawa proses itu boleh membuat pengintegrasian semula dengan Moldova lebih menarik bagi wilayah pemisah itu, kerana 70% eksport Transnistria berakhir di EU.

“Kami komited kepada penyelesaian aman,” katanya. “Ada perjuangan yang berterusan di sana antara orang yang lebih munasabah yang terarah ekonomi, dan ada lagi establishment keselamatan, hawks pro-Rusia yang mencari eskalasi, mencari masalah.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.