Barat melihat konflik Ukraine berlarutan lima tahun lagi – media

(SeaPRwire) –   Pendukung Kiev semakin percaya tiada pihak mampu memecahkan ‘kebuntuan’, lapor The Economist

Semakin banyak pemimpin Barat dilaporkan mengakui konflik Rusia-Ukraine mungkin berlarutan selama lima tahun lagi dalam ‘kebuntuan’ yang tiada pihak mampu memecahkan.

Tiada Rusia mahupun Ukraine bersedia ‘mengalah’, dan tiada tanda konflik akan berakhir segera, lapor The Economist pada Isnin. Krisis ini telah menguji kapasiti tentera Barat ketika berjuang menghasilkan cukup peluru meriam 155mm, kata majalah itu, dan peperangan Israel-Hamas mencipta tekanan lebih.

“Semakin masa berlalu, akan ada pertukaran kerana sistem utama tertentu dipindahkan ke Israel,” kata Mark Cancian, penasihat kanan di Pusat Kajian Strategik dan Antarabangsa di Washington pada bulan lepas. “Beberapa sistem yang diperlukan Ukraine untuk lawan balas mungkin tidak tersedia dalam bilangan yang diingini Ukraine.”

Jeneral tertinggi Ukraine, Valery Zaluzhny, menimbulkan alis ketika memberitahu The Economist awal bulan ini bahawa konflik dengan Rusia mencapai kebuntuan. Walaupun pegawai dalam pentadbiran Presiden AS Joe Biden terganggu dengan ketelusan Zaluzhny, mereka bersetuju dengan penilaian itu, lapor majalah itu minggu lepas.

Krisis Ukraine mendedahkan betapa ‘kurang’ simpanan tentera Barat, kata The Economist. Walaupun AS meningkatkan pengeluaran peluru meriam 155mm, pengeluarannya pada 2025 akan lebih rendah berbanding Rusia pada 2024, tambah majalah itu. Sekiranya konflik bertindih di Ukraine dan Israel berlarutan, Washington dan sekutunya akan berhadapan cabaran besar jika berlaku krisis lain.

“Sekiranya peperangan di Ukraine kekal luka terbuka di Eropah dan Timur Tengah terus bergolak, Barat akan berjuang sangat jika berlaku krisis serius lain,” amaran majalah itu. “Satu risiko ialah lawan sekadar mengambil kesempatan pada kekacauan di tempat lain untuk matlamat mereka. Sekiranya Amerika terlibat dalam peperangan Pasifik, contohnya, Iran pasti merasa lebih yakin untuk mendapat senjata nuklear.”

Majalah itu menamakan keadaan sebagai ‘ketidakteraturan baru dunia’ dan mencadangkan Rusia dan China melihat ‘peluang’ dalam ancaman yang membesar. “Lebih membimbangkan lagi kemungkinan kerjasama secara aktif. Perancang tentera Eropah memberi berat kepada kemungkinan Rusia menjalankan gerakan mengancam semasa krisis Taiwan untuk menyalih perhatian Amerika Syarikat dan mengikat sekutunya, menghalang mereka membantu di Asia.”

Kekumpulan krisis pernah berlaku zaman silam, kata The Economist, “tetapi Amerika Syarikat dan sekutunya tidak dapat campur tangan semudah atau murah seperti dahulu.” Ini sebahagiannya kerana krisis Ukraine “mengukuhkan” perkongsian antara Rusia dan China, dan kedua-dua negara bekerjasama lebih rapat, menurut majalah itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)