Bassirou Diomaye Faye muncul sebagai presiden Senegal yang seterusnya selepas kitaran pilihan raya yang kontroversi

(SeaPRwire) –   Senegal bangun pada Selasa untuk Bassirou Diomaye Faye, bekas pemeriksa cukai dan pemain politik baru yang dibebaskan dari penjara hanya beberapa minggu lalu dan telah memberi inspirasi kepada pengundi, kebanyakannya belia pengangguran, dengan janji untuk memerangi rasuah dan mempelbagaikan ekonomi.

Faye dilantik ke dalam kempen presiden selepas pemimpin pembangkang popular Ousmane Sonko, yang dilarang bertanding kerana sabitan terdahulu, telah menyokongnya. Apabila beliau memberikan ucapan pertamanya sebagai presiden terpilih pada malam Isnin, ia mewakili kenaikan dramatik untuk lelaki berusia 44 tahun yang akan menjadi pemimpin termuda negara Afrika Barat ini.

“Saya mengaku janji untuk memerintah dengan rendah hati dan telus, dan memerangi rasuah di semua peringkat. Saya mengaku janji untuk memberikan diri saya sepenuhnya untuk membina semula institusi kami,” katanya, mengulangi janji yang dibuat semasa kempennya.

Walaupun keputusan rasmi undian Ahad belum tersedia, pesaing utama – bekas perdana menteri yang disokong oleh Presiden sedia ada Macky Sall – telah mengaku kalah. Sall kemudiannya mengucapkan tahniah, juga menamakan Faye sebagai pemenang.

Pilihan raya itu mengikuti kebangkitan yang dinyalakan oleh Faye dan penangkapan Sonko tahun lalu, dan kebimbangan bahawa presiden akan mencari penggal ketiga dalam jawatan walaupun had umur perlembagaan. Kekacauan itu menggoncang reputasi Senegal sebagai demokrasi stabil di rantau ini yang telah menyaksikan gelombang rampasan kuasa. Kumpulan hak asasi manusia mengatakan puluhan terbunuh dalam protes, manakala kira-kira 1,000 orang dipenjara.

Dianggap calon anti-establisment, mesej kempen Faye tentang pembaharuan ekonomi dan anti-rasuah menyentuh hati belia. Hampir sepertiga belia pengangguran dengan beribu-ribu berisiko nyawa mereka dalam perjalanan berbahaya untuk mencari pekerjaan di Barat.

Faye berjanji untuk memperbaiki kawalan Senegal terhadap sumber semula jadinya dengan mempromosikan syarikat tempatan untuk mencegah negara daripada jatuh ke apa yang kempennya dipanggil “perhambaan ekonomi.” Manifestonya berjanji untuk menyemak semula kontrak minyak dan gas Senegal dan memperkenalkan mata wang baru.

“Kejayaan pembangkang juga bermakna perubahan besar akan datang dalam dasar domestik dan luar negara,” kata Rida Lyammouri dari Pusat Dasar untuk Selatan Baru, sebuah pemikir tangki di Maghribi, menambah bahawa janji untuk bergerak jauh dari kuasa penjajah terdahulu Perancis mungkin menentukan dasar luar negara kerajaan baru negara ini.

Pilihan raya itu kebanyakannya aman dan pengiraan awal menunjukkan pengundi keluar dengan sangat menyokong pembangkang. Sonko telah menjanjikan kemenangan yang menyakinkan di saluran YouTubenya. Menjelang malam Isnin di Dakar, Faye telah diisytiharkan sebagai pemenang dan sambutan meletus di kawasan sekitar ibu negara, di mana penyokong menari, bermain muzik dan melancarkan kembang api.

Asal Faye terletak di sebuah bandar kecil di . Beliau ialah seorang Muslim yang amalkan dan mempunyai dua isteri. Sebelum pilihan raya Ahad, Faye menerbitkan pengisytiharan asetnya, dan menyeru calon lain untuk berbuat demikian. Senarai itu mengandungi rumah di Dakar, dan tanah di luar ibu negara dan di kampung halamannya. Akaun banknya memegang kira-kira $6,600.

Selepas belajar undang-undang dan tamat pengajian dari Sekolah Pentadbiran Kebangsaan Senegal pada 2004, Faye menjadi pemeriksa cukai. Inilah di mana beliau bertemu Sonko, juga seorang pemeriksa cukai, dan menyertai parti baru yang ditubuhkannya PASTEF. Beliau dengan cepat menjadi tokoh utama dalam parti itu dan dinamakan setiausaha agung pada 2021.

“Saya sanggup berkata bahawa beliau lebih jujur daripada saya. Saya letakkan projek ini di tangannya,” kata Sonko kepada penyokong di sidang akhbar bersama Mac tahun lalu. Beberapa minggu kemudian, Faye ditahan dan dipenjarakan atas pelbagai tuduhan termasuk fitnah.

Faye menghargai Sonko dalam ucapannya tetapi enggan menyatakan peranan apa yang akan dimainkannya dalam kerajaannya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.