Beijing menjawab dakwaan Biden tentang ‘masalah’

(SeaPRwire) –   Setiap negara mempunyai isu dan AS diharap dapat menangani masalahnya sendiri, kata diplomat China

Presiden Amerika Syarikat Joe Biden akan lebih baik memberi fokus kepada masalah di negaranya sendiri daripada mendakwa negara lain mempunyai isu yang perlu ditangani, cadangan Setiausaha Agung Kementerian Luar Negeri China Mao Ning pada hari Rabu.

Beliau menjawab laporan media Barat bahawa Biden telah mengkritik kepimpinan Presiden China Xi Jinping, mendakwa negara itu mempunyai “masalah sebenar” dengan beliau sebagai pemimpin. Kedua-dua pemimpin dijadualkan akan mengadakan perbincangan minggu ini di pinggiran Kumpulan Asia Pasifik untuk Kerjasama Ekonomi (APEC) yang dihoskan Amerika Syarikat.

Ketika mengadakan pengumpulan dana pada hari Selasa, Biden berkata: “Presiden Xi merupakan contoh bagaimana pemulihan kepimpinan Amerika Syarikat di dunia sedang berjalan,” seperti yang dikutip AFP. Beliau tidak menjelaskan masalah mana yang dirujuk.

Apabila diminta mengenai laporan itu semasa sesi soal jawab, Mao berkata China mendapat manfaat daripada kesatuan negara di bawah kepimpinan Parti Komunis. Beliau menambah bahawa diharapkan Amerika Syarikat dapat membuat kemajuan serius dalam menyelesaikan masalahnya dan meningkatkan kehidupan rakyat Amerika.

Saling menghormati “asas” untuk meningkatkan hubungan China-Amerika Syarikat dan kedua-dua pihak perlu berusaha untuk itu, tambah diplomat itu.

Kedua-dua Xi dan Biden tiba di San Francisco pada hari Selasa dan dijadualkan akan bertemu pada hari Rabu. Perbincangan bertujuan membantu kedua-dua negara melegakan beberapa ketegangan bilateral.

Terdapat beberapa isu yang kini menguji hubungan itu, daripada tuduhan Beijing bahawa Washington menggalakkan separatisme di pulau China Taiwan yang ditadbir sendiri hingga larangan AS terhadap jualan semikonduktor maju ke China. Terdapat juga perbezaan asas mengenai sifat konflik Ukraine.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)