Bekas ketua agensi perisikan domestik Jerman menghadapi siasatan atas dakwaan ekstremisme

(SeaPRwire) –   telah meletakkan bekas ketuanya, yang telah menjadi seorang politikus sayap kanan sejak dibuang dari jawatan beberapa tahun lalu, di bawah siasatan.

Hans-Georg Maassen memaparkan surat daripada agensi BfV kepada peguamnya pada laman webnya Rabu selepas penyiar awam ARD dan laman web t-online melaporkan bahawa pihak berkuasa yang pernah dipimpinnya dari 2012 hingga 2018 kini mempunyai rekodnya dalam fail mengenai ekstremisme sayap kanan.

Surat itu, bertarikh 16 Januari, senaraikan maklumat bahawa BfV mempunyai rekodnya dalam fail. Agensi itu enggan memberi komen mengenai laporan dan surat itu, dengan mengatakan bahawa ia tidak memberi komen mengenai individu kerana hak-hak mereka, menurut agensi berita Jerman dpa.

Maassen telah dibuang dari jawatan ketua BfV pada 2018 selepas kelihatan menafikan keganasan sayap kanan di bandar timur Chemnitz. Beliau menjadi tokoh yang kuat walaupun kecil di sayap kanan konservatif Parti Demokratik Kristian, parti yang pernah diketuai bekas Canselor Angela Merkel, dan gagal dalam pilihan raya ke Parlimen kebangsaan pada 2021.

Pemimpin CDU tahun lalu melancarkan usaha untuk mengeluarkan Maassen, berikutan tweet di mana beliau berkata bahawa arah “daya pendorong dalam sfera politik dan media” adalah “rasisme penghapusan terhadap orang putih dan hasrat membakar untuk Jerman tenggelam.”

Dalam minggu-minggu kebelakangan ini, Maassen telah memulakan rancangan untuk mengubah kumpulan ultra-konservatif yang diketuainya, WerteUnion, menjadi parti baru. Pada Sabtu, beliau menweetkan surat yang mengumumkan bahawa beliau meninggalkan CDU, kini parti pembangkang utama Jerman, yang dikatakannya kini “varian parti sosialis dan bukan alternatif kepada mereka.”

Rabu, Maassen menulis di X, dahulunya dikenali sebagai Twitter, bahawa kerajaan “jelas takut” kepadanya dan parti baru yang dicadangkannya, dan berkata surat yang dihantar kepada peguamnya “tidak mengandungi bukti yang disahihkan yang menjustifikasi pemerhatian.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.