Bekas Menteri Kewangan British Alistair Darling meninggal dunia pada usia 70 tahun

(SeaPRwire) –   Mantan Menteri Kewangan Britain Alistair Darling, tokoh penting dalam tindak balas UK terhadap krisis kewangan 2008 yang kemudian membantu menganjurkan kempen menentang kemerdekaan Scotland, telah meninggal dunia. Beliau berusia 70 tahun.

Darling telah dirawat dan meninggal dunia di sebuah hospital di Edinburgh, keluarganya mengumumkan dalam satu kenyataan pada Khamis. Beliau berkhidmat sebagai Ketua Khazanah Britain antara 2007 dan 2010 di bawah Perdana Menteri Buruh Gordon Brown, yang memuji beliau sebagai menteri kerajaan yang “popular dan berkesan”.

Walaupun Darling memegang pelbagai jawatan semasa 28 tahunnya di Dewan Rakyat, beliau cenderung diingati kerana kerjanya mengawal kewangan negara semasa krisis kredit global. Langkah-langkah yang dilaksanakannya dikreditkan dengan mengelakkan daripada merosot lebih dramatik selepas krisis itu mengancam sistem perbankan negara.

“Alistair akan diingati sebagai negarawan yang tidak boleh dipertikaikan integritinya yang mana hidupnya ditakrifkan oleh rasa keadilan sosial yang kuat dan memperoleh reputasi global bagi kecekapan yang pasti dan penggunaan pertimbangan yang dipertimbangkan yang dibawanya dalam menangani,” kata Brown.

Ketika Scotland mengadakan referendum sama ada untuk meninggalkan United Kingdom dan menjadi merdeka pada 2014, Darling dilantik untuk mengetuai kempen “Better Together”. Pengundi menyokong kekal dalam dengan margin 55% ke 45%.

Mantan Ketua Parti Kebangsaan Scotland Alex Salmond, yang memimpin kempen pro-kemerdekaan dalam referendum itu, mengenang Darling sebagai “tokoh sangat penting dalam politik UK” dan “lelaki yang sangat beradab”.

Mantan Perdana Menteri Tony Blair, yang melantik Darling ke beberapa peranan kerajaan antara 1997 dan 2007, berkata beliau “sangat berkebolehan, walaupun rendah diri, tidak menonjol tetapi tidak boleh dianggap remeh, sentiasa baik dan bermartabat walaupun di bawah tekanan yang sangat kuat politik boleh cipta.”

“Beliau adalah tangan yang paling selamat. Saya tahu beliau boleh diberi mana-mana jawatan dalam Kabinet dan boleh dipercayai,” tambah Blair.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.