Bekas nelayan mendakwa dia mendapati bahagian Malaysia Airlines MH370 di perairan Australia Selatan: laporan

(SeaPRwire) –   mengatakan dia menemukan sebahagian besar pesawat Penerbangan Malaysia MH370 yang hilang di perairan Australia Selatan, mengembalikan apa yang kekal menjadi salah satu teka-teki penerbangan paling membingungkan di dunia.

“Saya berharap kepada Tuhan saya tidak pernah melihat benda itu … tetapi di situlah ia. Ia adalah sayap jet,” kata nelayan Australia bersara Kit Olver, dalam temu bual dengan .

Penerbangan itu sedang dalam perjalanan dari Kuala Lumpur ke Beijing pada 8 Mac 2014, ketika ia hilang dengan 239 orang di atas kapal.

Olver telah maju mengatakan bahawa dia percaya bahawa dia menemui sayap pesawat komersial pada September pada Oktober 2014, hanya beberapa bulan selepas penerbangan itu hilang.

“Ia adalah sayap besar jet penumpang,” kata Olver.

Olversaid bahawa dia menemui bahagian pesawat itu semasa ekspedisi memancing dalam laut apabila trawler beliau mengeluarkan apa yang kelihatan seperti sayap.

Nelayan bersara kini berkata bahawa dia telah menyimpan diam selama sembilan tahun tetapi mahu maju dengan kisahnya untuk membantu keluarga mereka yang .

George Currie, ahli krew trawler tunggal yang masih hidup pada hari penemuan itu, berkata bahawa sayap pesawat itu “amat berat dan sukar.”

“Anda tidak mempunyai idea berapa banyak kesukaran kami apabila kami menarik sayap itu. Ia amat berat dan sukar. Ia memanjangkan jaring dan merobeknya. Ia terlalu besar untuk dinaikkan ke atas dek.”

Currie berkata sebaik sahaja mereka mengeluarkannya, ia “jelas sayap” yang berasal dari .

“Sebaik sahaja saya melihatnya saya tahu apa ia. Ia jelas sayap, atau bahagian besarnya, dari pesawat komersial. Ia berwarna putih, dan jelas bukan dari jet tentera atau pesawat kecil,” kata Curie. “Ia mengambil seluruh hari untuk menyingkirkannya.”

Crew terpaksa memotong jaring $20,000 selepas mereka tidak dapat memindahkan bahagian pesawat itu ke atas kapal mereka.

Lelaki berusia 77 tahun itu berkata bahawa dia segera menghubungi Pihak Berkuasa Keselamatan Maritim Australia (AMSA), tetapi mereka memberitahunya bahawa dia mungkin menemui bahagian kontena pengangkutan yang jatuh dari kapal Rusia di kawasan itu.

Dia berkata bahawa dia menceritakan kisahnya sekali lagi dengan harapan AMSA dapat mencari kawasan itu untuk memberikan penutupan kepada keluarga yang terlibat dengan MH370.

Malaysia, China mengakhiri pencarian bawah air selama dua tahun di Lautan Hindi Selatan pada Januari 2017 selepas tidak menemui sebarang petunjuk pesawat.

Pencarian itu menelan belanja $133 juta.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.