Bekas peguam tentera dihukum penjara selepas mendedahkan dakwaan jenayah perang Australia di Afghanistan

(SeaPRwire) –   Seorang hakim Australia menjatuhkan hukuman penjara selama hampir enam tahun kepada seorang peguam tentera darat pada Selasa kerana mendedahkan maklumat sulit kepada media yang mendedahkan dakwaan jenayah perang Australia.

David McBride, 60, dijatuhkan hukuman penjara selama lima tahun lapan bulan di mahkamah ibu negara, Canberra, selepas mengaku bersalah terhadap tiga pertuduhan termasuk pencurian dan berkongsi dokumen yang dikelaskan rahsia dengan ahli media. Beliau menghadapi hukuman seumur hidup jika disabitkan.

Hakim David Mossop memerintahkan McBride menjalani penjara selama 27 bulan sebelum layak dipertimbangkan untuk dibebaskan dengan ikat jamin.

Pendokong hak asasi mendakwa bahawa pengadilan dan hukuman McBride sebelum mana-mana anggota tentera yang didakwanya terdedah menggambarkan ketiadaan perlindungan pelapor.

McBride menyampaikan ucapan kepada penyokongnya ketika beliau membawa anjingnya ke pintu hadapan Mahkamah Tertinggi Wilayah Ibu Negara Australia untuk dijatuhkan hukuman.

“Saya tidak pernah merasa lebih bangga menjadi warganegara Australia seperti hari ini. Saya mungkin telah melanggar undang-undang, tetapi saya tidak melanggar sumpah saya kepada rakyat Australia dan askar yang menjaga keselamatan kami,” kata McBride kepada orang ramai yang bertepuk tangan.

Peguam McBride, Mark Davis, berkata pasukan undang-undangnya akan merayu keputusan yang menghalang McBride daripada membentangkan pembelaan. Mossop memutuskan pada November tahun lalu bahawa McBride tidak mempunyai tugas sebagai pegawai tentera selain mengikut perintah.

“Kami tahu bahawa tentera Australia mengajar konsep yang lebih luas tentang apa tugas seorang pegawai di medan perang selain mengikut perintah,” kata Davis.

Davis berkata kekerasan hukuman juga mencipta asas untuk rayuan, tetapi usaha mereka akan fokus kepada keputusan awal.

Dokumen McBride membentuk asas siri televisyen tujuh bahagian oleh Australian Broadcasting Corp. pada tahun 2017 yang mengandungi dakwaan jenayah perang termasuk askar Pasukan Khas Udara Australia membunuh lelaki Afghanistan yang tidak bersenjata dan kanak-kanak pada tahun 2013.

Polis menggeledah ibu pejabat ABC di Sydney pada 2019 untuk mencari bukti kebocoran, tetapi memutuskan untuk tidak mengambil tindakan terhadap dua wartawan bertanggungjawab terhadap siasatan itu.

Dalam penjatuhan hukuman, Mossop berkata beliau tidak menerima penjelasan McBride bahawa beliau fikir mahkamah akan membebaskannya kerana bertindak demi kepentingan awam.

“Dakwaan McBride bahawa kecurigaannya bahawa eselon tertinggi Angkatan Pertahanan Australia terlibat dalam aktiviti jenayah memaksa beliau untuk mendedahkan kertas sulit ‘tidak mencerminkan realiti’,” kata Mossop.

Laporan tentera Australia yang dikeluarkan pada tahun 2020 mendapati bukti bahawa tentera Australia secara haram membunuh 39 banduan, petani dan orang awam Afghanistan. Laporan itu mengesyorkan 19 bekas dan anggota tentera semasa hadapi siasatan jenayah.

Polis sedang bekerjasama dengan Pejabat Penyiasat Khas, sebuah agensi siasatan Australia yang ditubuhkan pada 2021, untuk membina kes terhadap anggota pasukan elit SAS dan Komando yang berkhidmat di Afghanistan antara 2005 dan 2016.

Mantan anggota SAS Oliver Schulz tahun lalu menjadi bekas veteran ini yang pertama didakwa dengan jenayah perang. Beliau dituduh membunuh seorang bukan pejuang di ladang gandum di wilayah Uruzgan pada 2012

Juga tahun lalu, mahkamah sivil mendapati Ben Roberts-Smith, veteran perang Australia yang paling dihiasi, didakwa secara sah membunuh empat orang Afghanistan. Beliau belum didakwa secara jenayah.

Pengarah Human Rights Watch Australia Daniela Gavshon berkata hukuman McBride adalah bukti undang-undang pelaporan Australia perlu pengecualian demi kepentingan awam.

“Ia adalah noda kepada reputasi Australia bahawa sesetengah askarnya dituduh melakukan jenayah perang di Afghanistan, tetapi orang pertama disabitkan berkaitan jenayah ini adalah pelapor bukan penganiaya,” kata Gavshon dalam kenyataan.

“Hukuman penjara David McBride menguatkan bahawa pelapor tidak dilindungi oleh undang-undang Australia. Ia akan mencipta kesan menakutkan kepada mereka yang mengambil risiko untuk mendorong transparansi dan pertanggungjawaban – batu asas demokrasi,” tambahnya.

Beberapa ahli politik dari parti minoriti dan bebas menimbulkan hukuman McBride di Parlimen pada Selasa.

Ahli Parlimen Hijau Elizabeth Watson-Brown memberitahu Perdana Menteri Anthony Albanese bahawa McBride dipenjara kerana “jenayah memberitahu kebenaran tentang jenayah perang.”

“Mengapa kerajaan anda tidak akui undang-undang pelaporan kami rosak dan berkomitmen untuk reformasi mendesak untuk mengekalkan pelapor seperti Encik McBride daripada dipenjara?” soal Watson-Brown kepada perdana menteri.

Albanese enggan menjawab, dengan mengatakan ia mungkin mencemarkan rayuan McBride.

“Saya tidak akan mengatakan apa-apa di sini yang boleh mengganggu perkara yang jelas akan terus dibicarakan di mahkamah,” kata Albanese kepada Parlimen.

Andrew Wilkie, bekas penganalisis perisikan kerajaan yang menjadi pelapor yang kini ahli politik bebas, berkata kerajaan Australia “membenci pelapor”.

“Kerajaan mahu menghukum David McBride dan menghantar isyarat kepada orang dalam lain untuk kekal di dalam dan bersikap senyap,” kata Wilkie.

Wilkie meletak jawatan dari jawatannya di Pejabat Penilaian Kebangsaan Australia beberapa hari sebelum tentera Australia dan Britain menyerang Iraq pada 2003. Beliau secara terbuka mendakwa bahawa Iraq tidak membahayakan sehingga layak diserang dan tiada bukti menghubungkan kerajaan Iraq dengan al-Qaeda.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.