Bekas pemimpin dunia memuji contoh Ronald Reagan pada hari lahir Gipper: ‘Nilai yang layak untuk hidup’

(SeaPRwire) –   Mantan Presiden Poland Lech Wałęsa memuji persahabatannya dengan semasa pentadbiran masing-masing, mendakwa bahawa Poland berhutang “kemerdekaan kami” kepada Reagan.

“Anda mungkin menganggap kenyataan ini sangat tinggi, tetapi ia tidak kedengaran tinggi kepada mereka yang mendapat kebebasan semula selepas setengah abad,” kata Wałęsa, 80, kepada Digital pada ulang tahun lahir Reagan.

“Sesetengah politikus mempertahankan nilai-nilai bukan kerana ia menguntungkan tetapi kerana politikus-politikus itu yakin bahawa terdapat nilai-nilai tertentu yang layak untuk hidup, dan bahawa terdapat nilai-nilai yang layak untuk memberi nyawa,” kata Wałęsa. “Hanya politikus sedemikian sahaja yang benar-benar hebat dan Ronald Reagan adalah antara mereka.”

Wałęsa memberikan ucapan utama semasa upacara di mengenang ulang tahun ke-113 Reagan. Upacara itu merangkumi kawalan warna, kapelan, kuartet brass dan tembakan meriam 21 das.

Wałęsa membuat namanya sebagai , yang menentang pemerintahan komunis di Poland, pada satu masa mengandungi 10 juta ahli – kira-kira satu pertiga daripada populasi penduduk bekerja negara itu, mengikut The Guardian.

David Trulio, presiden dan CEO , berkata kepada Digital bahawa persahabatan antara Wałęsa dan Reagan adalah “juara kebebasan sejarah benar-benar bersejarah.”

“Lech Wałęsa dan pergerakan Solidariti yang dipimpinnya berjaya berdiri menentang penindasan komunis kejam dan memainkan peranan penting dalam mengubah haluan sejarah dunia,” kata Trulio, menggambarkan ucapan Wałęsa mengenai persahabatannya dengan Reagan sebagai “panggilan tindakan khas untuk kepimpinan Amerika dalam dunia berbahaya.”

Ucapan Wałęsa di upacara itu menangani “cabaran dunia yang kita hidup sekarang,” memfokuskan peranan yang dimainkan oleh kekuatan dalam membentuk landskap politik antarabangsa semasa: Negara-negara berkembang dengan membangunkan teknologi dan menelan negara-negara kecil.

Wałęsa memberi kredit kepada Reagan dengan memulakan akhir “tatanan lama dunia” untuk “membina satu yang lebih baik.” Beliau memuji pembangunan “banyak negara kecil berbeza” dan “banyak sempadan,” tetapi meratapi bahawa dunia “menghadapi dinding” dalam pembangunan.

“Mungkin kita boleh memusnahkan hidup di planet ini… melainkan kita menyusun semula dunia supaya kita boleh menangani semua isu-isu yang mencabar dunia hari ini,” kata Wałęsa, bercakap melalui penterjemah. “Saya percaya globalisasi, bahawa persediaan untuk seluruh benua isu-isu itu milik dan harus a.”

“Jika anda tidak memimpin, maka saya tidak melihat penyelesaian yang baik di dunia,” beliau menekankan, memanggil pengalamannya sebagai revolusioner untuk menekankan titiknya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.