Bekas perdana menteri Senegal mengaku kalah dalam pilihan raya presiden kepada calon pembangkang

(SeaPRwire) –   Seorang bekas perdana menteri Senegal pada Isnin mengakui kekalahan dalam pilihan raya presiden kepada calon pembangkang berdasarkan keputusan awal sehari selepas undian, menurut kenyataan oleh kempennya.

Amadou Ba berkata beliau mengucapkan tahniah kepada Bassirou Diomaye Diakhar Faye dan mengharapkan kejayaan beliau.

Kejayaan yang dijangka Faye mencerminkan ketidakpuasan hati di kalangan belia muda dengan kadar pengangguran yang tinggi dan kebimbangan mengenai tadbir urus di negara itu. Faye, disokong oleh pemimpin pembangkang popular Ousmane Sonko, berjanji untuk melindungi Senegal daripada rasuah dan campur tangan kuasa asing seperti bekas tuan jajahan Perancis.

Tiada komen segera daripada pasukan Faye. Sonko telah dilarang daripada perlumbaan presiden pada Januari kerana sabitan terdahulu, dan Faye bertanding bagi pihaknya.

Pilihan raya Ahad lalu mengikuti beberapa bulan ketidakpastian dan kegelisahan selepas percubaan tidak berjaya Presiden Macky Sall untuk menangguhkan ia sehingga akhir tahun. Demonstrasi kadang-kadang berdarah yang mengikuti menggoncang reputasi Senegal sebagai demokrasi yang stabil di rantau ini yang telah menyaksikan gelombang rampasan kuasa baru-baru ini. Kumpulan hak asasi manusia berkata puluhan terbunuh manakala ratusan lagi dipenjara.

Kebanyakannya aman dengan kehadiran tinggi, pemerhati berkata. Pengumuman rasmi dijangka lewat minggu ini, tetapi pengiraan awal menunjukkan pengundi menyokong pembangkang dengan hampir sepenuhnya.

Di ibu negara pantai Senegal, penyokong Faye menari dan memainkan muzik sehingga lewat malam Ahad dalam menanti kemenangan.

“Demokrasi kita akan menjadi lebih kuat daripada keputusan ini,” kata Ndeye Sow, 27. “Kami gembira, tiada keganasan di sini dan kedamaian adalah tuntutan hari ini.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.