Bekas senator Haiti dihukum penjara seumur hidup kerana merancang rancangan pembunuhan Presiden Moïse

(SeaPRwire) –   Seorang hakim persekutuan di Miami pada Selasa menjatuhkan hukuman penjara seumur hidup ke atas bekas senator Haiti atas tuduhan berkonspirasi membunuh Presiden Haiti Jovenel Moïse pada 2021, yang menyebabkan kekacauan luar biasa di negara itu.

John Joel Joseph adalah orang ketiga daripada 11 orang suspek yang ditahan dan didakwa di Miami untuk dijatuhkan hukuman dalam apa yang diperkatakan oleh pendakwaan AS sebagai rancangan yang dirancang di Haiti dan Florida untuk menggaji pengganas untuk menculik atau membunuh Moïse, yang berusia 53 tahun ketika dibunuh di rumah peribadinya berhampiran ibu negara Port-au-Prince pada 7 Julai 2021.

Joseph, seorang politikus yang terkenal dan lawan kepada parti Tet Kale presiden yang terbunuh, diekstradisi pada Jun untuk menghadapi tuduhan berkonspirasi untuk membunuh atau menculik di luar Amerika Syarikat dan memberikan sokongan bahan yang mengakibatkan kematian, dengan mengetahui atau berniat bahawa sokongan bahan itu akan digunakan untuk menyediakan atau melaksanakan rancangan untuk membunuh atau menculik.

Penjatuhan hukuman itu datang dua bulan selepas Joseph menandatangani perjanjian damai dengan kerajaan berharap untuk mendapat pengurangan hukuman. Sebagai balasan, beliau berjanji akan bekerjasama dengan siasatan.

Kadang-kadang peguam negara mengesyorkan hakim mengurangkan hukuman jika mereka menentukan bahawa orang yang disabitkan itu bekerjasama dengan siasatan mereka. Pengurangan itu boleh datang beberapa bulan atau tahun selepas penjatuhan hukuman.

Hakim Persekutuan José E. Martínez menjatuhkan hukuman maksimum dalam sesi pendengaran di Miami yang berlangsung selama kira-kira 30 minit.

Dalam pendengaran itu, Joseph meminta belas kasihan dan berkata bahawa beliau tidak pernah merancang untuk membunuh presiden Haiti. Memakai baju dan seluar tahanan berwarna krem dan berantai, beliau mendengar keputusan hakim duduk di sebelah peguamnya.

“Ternyata rancangan itu telah dilampaui, terlepas kawalan,” kata Joseph dalam bahasa Creole. Rancangan itu berubah untuk membunuh presiden “tetapi bukan niat saya,” tambahnya.

Hakim berkata beliau akan mempertimbangkan pengurangan hukuman jika kerajaan meminta, tetapi selepas mendengar bekas senator Haiti itu, Martínez memerintahkan beliau dipenjara seumur hidup.

“Sama ada anda cuba atau tidak, anda memasuki wilayah berbahaya,” kata Martínez.

Dua orang lain yang telah dijatuhi hukuman dalam kes ini ialah ahli perniagaan Chile-Haiti Rodolphe Jaar dan pegawai tentera Colombia bersara Germán Alejandro Rivera García. Kedua-duanya dijatuhi hukuman penjara seumur hidup. Warganegara ganda Haiti-Amerika Joseph Vincent mengaku bersalah pada bulan ini dan menanti hukuman pada Februari 2024.

Tujuh lagi tertuduh menanti perbicaraan tahun depan di Miami Selatan.

Menurut tuduhan, Joseph, Jaar, Rivera, Vincent dan orang lain termasuk warganegara ganda Haiti-Amerika, terlibat dalam rancangan untuk menculik atau membunuh presiden Haiti. Antara peserta adalah kira-kira 20 bekas askar Colombia.

Joseph ditangkap di Jamaica pada Januari, dan pada Mac beliau bersetuju diekstradisi ke AS.

Kerajaan Haiti juga menangkap lebih 40 orang atas dakwaan peranan mereka dalam pembunuhan itu.

Sejak pembunuhan Moïse, Haiti menyaksikan peningkatan keganasan kumpulan yang membawa perdana menteri meminta penempatan pasukan bersenjata. Majlis Keselamatan PBB pada awal Oktober mengundi untuk menghantar pasukan gabungan yang diketuai Kenya untuk membantu melawan kumpulan ganas.

Pegawai Kenya memberitahu AP bahawa kumpulan pertama kira-kira 300 pegawai dijangka ditempatkan pada Februari, dengan pihak berkuasa masih menunggu keputusan dalam kes yang cuba menghalang penempatan itu. Keputusan dijangka pada Januari.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.