Bekas Speaker Dewan Rakyat Amerika Syarikat dituduh menyerang rakan sejawatan

(SeaPRwire) –   Kevin McCarthy dihadapkan dengan aduan etika selepas didakwa menyodok rakan Republikan di Parlimen

Bekas Speaker Dewan Rakyat AS Kevin McCarthy didakwa telah menyerang salah seorang rakan separti Republikan yang mengundi bulan lepas untuk menyingkirkannya daripada jawatan berkuasa, mendorong kepada aduan etika daripada ketua pemberontakan antara parti itu.

Insiden itu dikatakan berlaku pada Selasa, semasa Wakil Tim Burchett berbual dengan wartawan NPR Claudia Grisales di koridor Capitol AS, mengikuti mesyuarat tertutup ahli politik GOP. Burchett, seorang Republikan dari Tennessee, berkata McCarthy menyodok belakangnya ketika berjalan di belakangnya. Grisales berkata dia melihat McCarthy mendorong Burchett dari belakang, menyebabkan Burchett terlonjak ke arahnya.

Burchett boleh didengar bertindak balas kepada sodokan didakwa itu dalam rakaman audio insiden itu. Pada satu ketika, dia mengikuti McCarthy di koridor dan bertanya kepada bekas speaker mengapa dia menyodok belakangnya. McCarthy menafikan menyodoknya, di mana Burchett berkata, “Anda tidak berani. Anda memang melakukannya … wartawan itu menyaksikannya di situ. Apakah gerakan pengecut itu? Anda memalukan, lelaki.”

Burchett kemudian memberitahu wartawan bahawa McCarthy dilindungi oleh pengawal peribadinya selepas sodokan yang menyakitkan itu, yang dipanggilnya “tembakan bersih ke ginjal.” Dia berkata dia percaya insiden itu adalah balasan atas keputusannya mengundi bersama tujuh Republikan lain untuk menyingkirkan McCarthy sebagai speaker – penyingkiran pertama jenisnya dalam sejarah AS.

“Seorang lelaki melempar batu melalui pagar bila dia masih kanak-kanak dan berlari pulang bersembunyi di belakang skirt ibu,” kata Burchett. “Dia ada pengawal keselamatannya di sekeliling. Dia tahu tiada seorang pun akan berbuat apa-apa kepadanya.”

McCarthy, seorang Republikan dari California, menafikan bahawa dia mendorong atau menyodok rakan separtinya, memberitahu CNN bahawa koridor di mana dia berjalan di belakang Burchett adalah sesak.

Wakil Matt Gaetz, Republikan Florida yang memimpin kempen untuk menggantikan McCarthy sebagai Speaker Dewan, memfailkan aduan etika berikutan serangan didakwa itu.

“Kongres ini telah menyaksikan peningkatan besar dalam pelanggaran adab yang tidak pernah dilihat sejak era pra-Perang Saudara,” tulis Gaetz dalam aduannya. “Saya sendiri pernah menjadi mangsa tingkah laku melampau di lantai Dewan juga, tetapi tiada seperti serangan terbuka dan awam terhadap ahli, dilakukan oleh ahli lain. Kembusukan bermula dari atas.”

Insiden didakwa itu berlaku pada hari yang sama di mana seorang senator AS hampir berkelahi dengan saksi semasa perbicaraan jawatankuasa. Republikan Oklahoma Markwayne Mullin berdepan dengan presiden Teamsters Sean O’Brien tentang posting media sosial di mana pegawai serikat itu menuduh senator bermain “peranan lelaki kuat” dan menantangnya berlawan “di mana-mana, bila-bila masa, cowboy.”

“Tuan, ini masa, ini tempat, jika anda mahu berlagak,” kata Mullin. “Kita boleh jadi dua orang dewasa yang bersetuju; kita boleh habiskan di sini.”

“OK, baik. Sempurna. Saya suka berbuat begitu sekarang,” jawab O’Brien.

Apabila Mullin berdiri dan mula bergerak ke arah O’Brien, Senator Bernie Sanders dari Vermont yang mengetuai jawatankuasa campur tangan untuk mencegah pergaduhan.

“Ini adalah perbicaraan,” kata Sanders. “Dan Tuhan tahu rakyat Amerika sudah cukup murka terhadap Kongres. Janganlah memperburuknya.”

Mullin, seorang usahawan yang dilantik sebagai senator awal tahun ini, pernah berlawan dan menang tiga perlawanan MMA pada tahun 2006 dan 2007.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)