Belarus menangkap sekurang-kurangnya 64 orang dalam serangan terbaru rejim Lukashenko terhadap pembangkang

(SeaPRwire) –   Pihak berkuasa Belarus pada Selasa menangkap beberapa puluh orang dalam serbuan menandakan terbaru dalam penindasan tidak berbelas kasihan terhadap pembangkang, kata pusat .

Pusat Viasna menyatakan bahawa sekurang-kurangnya 64 orang ditahan di seluruh Belarus atas tuduhan “penglibatan dalam kumpulan ekstremis” dan “pembiayaan aktiviti ekstremis”, tuduhan yang biasanya digunakan untuk menindas pembangkang.

Viasna berkata bahawa beberapa tahanan politik yang telah dibebaskan selepas menjalani hukuman mereka turut ditangkap.

Ia berkata bahawa sesetengah daripada mereka yang ditahan telah bekerjasama dengan projek kemanusiaan menyediakan makanan untuk tahanan politik dan orang lain yang mendapati diri mereka dalam keadaan putus asa akibat balasan rasmi.

Menurut Viasna, kalangan yang ditahan termasuk Maryna Adamovich, isteri aktivis pembangkang Mikola Statkevich, yang sedang menjalani hukuman penjara 14 tahun. Aktivis hak asasi manusia berusia 76 tahun Barys Khamaida turut ditahan, kata kumpulan itu.

telah menindas lawan kepada presiden otokratik Alexander Lukashenko selepas protes besar-besaran yang dipicu oleh pilihan raya Ogos 2020 yang memberikan beliau penggal keenam dalam pejabat. Undian itu dipandang oleh pembangkang dan Barat sebagai palsu.

Protes melanda seluruh negara selama berbulan-bulan, membawa ratusan ribu orang ke jalan raya. Lebih 35,000 orang ditahan, beribu-ribu dibelasah dalam tahanan polis dan ratusan pertubuhan bukan kerajaan dan tidak kerajaan ditutup dan diharamkan.

Lebih 1,400 tahanan politik masih berada di belakang bar, termasuk pemimpin parti pembangkang dan pembela hak asasi manusia terkenal dan pemenang Hadiah Keamanan Nobel 2022 Ales Bialiatski.

Pemimpin pembangkang Belarus dalam buangan Sviatlana Tsikhanouskaya, yang terpaksa meninggalkan negara selepas menentang Lukashenko dalam undi 2020, mengecam penangkapan Selasa, menyatakan bahawa “penjahat rejim telah menyasarkan bekas tahanan politik dan keluarga mereka yang kini ditahan.”

Beliau menambah: “Ia adalah kenyataan yang menyedihkan bahawa tiada seorang pun dalam negara kita boleh berasa selamat hari ini.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.