Belasan orang terbunuh disebabkan tanah runtuh di seluruh dunia tahun ini. Berikut cara mengetahui risiko yang Anda hadapi.

(SeaPRwire) –   Tanah runtuh berlaku di seluruh dunia dan telah membentuk Bumi seperti yang kita kenali. Mereka cenderung mendapat sedikit perhatian apabila melanda kawasan terpencil yang tidak berpenghuni, tetapi mereka juga berpotensi menyebabkan malapetaka yang besar.

Tanah runtuh yang memusnahkan sebuah kawasan perumahan luar bandar dan mengorbankan 43 nyawa di Oso, timur laut Seattle, 10 tahun yang lalu Jumaat adalah yang paling teruk dalam sejarah Amerika Syarikat. Tetapi secara global, bukanlah perkara luar biasa bagi tanah runtuh untuk mengorbankan jumlah kematian yang tinggi.

telah terbunuh dalam tanah runtuh di Colombia, China dan Indonesia sejak awal tahun ini. Satu di Guatemala pada tahun 2020 mengorbankan lebih 100 orang, lima tahun selepas satu lagi mengorbankan sekurang-kurangnya 280 orang. Ribu-ribu telah terbunuh semasa tanah runtuh yang disebabkan oleh gempa bumi atau letusan gunung berapi.

Dengan pemanasan global yang meningkatkan ribut dan kebakaran hutan, mengganggu tanah, risiko meningkat. Ia mungkin mengambil satu malapetaka – tanah runtuh yang membunuh di negeri seperti California, Washington atau Alaska – untuk menarik perhatian terhadap bahaya dan mendorong usaha untuk lebih bersedia menghadapinya.

Tanah runtuh secara amnya ialah pergerakan besar tanah dan batu. Walaupun kadang-kadang menyertai gempa bumi atau bencana lain, ia juga boleh berlaku sendiri.

Jenis, keparahan dan kekerapannya berbeza. Tanah runtuh sering dikelaskan sebagai cetek atau dalam – bergantung sama ada ia berakar pada lapisan tanah atau lebih dalam, seperti tanah runtuh Oso.

Tanah runtuh termasuk aliran lumpur yang sering dipicu oleh hujan lebat. Apabila penebangan hutan atau kebakaran memusnahkan pokok, kehilangan struktur akar boleh melemahkan tanah. Hujan yang tidak diserap oleh tumbuhan boleh mengenakan tanah, menjadikannya lebih cenderung untuk bergerak.

Di Alaska, tanah runtuh boleh dipicu oleh leburan permafrost, ais gunung yang mundur, gempa bumi dan hujan lebat. Pegawai khususnya bimbang tentang tanah runtuh Barry Arm, yang boleh menyebabkan tsunami di Teluk Prince William jika ia bergerak.

Tanah runtuh tahun 1980 yang berkaitan dengan letusan Gunung St. Helens adalah yang terbesar pernah direkodkan, melepaskan cukup bahan longgokan untuk mengisi 1 juta kolam renang Olimpik, menurut USGS.

Salah satu kaedah yang paling penting ialah lidar – satu jenis pemetaan, dilakukan dari pesawat atau drone, yang menggunakan laser untuk memberikan gambaran permukaan Bumi, tanpa tumbuh-tumbuhan yang sebaliknya akan menyembunyikan pandangan.

Pemetaan sedemikian menunjukkan bahawa tanah runtuh Oso menyerang kawasan di mana tanah runtuh besar yang serupa pernah berlaku pada zaman silam.

Negeri Washington telah menggaji beberapa kakitangan untuk bekerja pada pemetaan dan analisis tanah runtuh sejak Oso. Ia menggunakan lidar untuk mengesahkan apa yang dilihat dalam pemetaan udara.

“Adakah pokok-pokok bengkok atau berkerut? Adakah retakan di tanah?” kata Mitch Allen, seorang pegawai, ketika dia dan rakan sekerjanya Emilie Richard bekerja di hutan milik negeri di luar Olympia, Washington. “Ia penting untuk memastikan mata anda sepadan dengan tidak hanya lidar tetapi apa yang permukaan tanah sebenarnya lakukan.”

Orang boleh menyemak dengan inventori tanah runtuh kebangsaan USGS untuk melihat sama ada mereka tinggal di kawasan di mana tanah runtuh dilaporkan sebelum ini. Mereka juga boleh menyemak dengan pegawai negeri untuk melihat sama ada pemetaan atau analisis yang lebih intensif telah dilakukan. Tetapi tanah runtuh juga boleh menyerang kawasan di mana ia tidak pernah berlaku sebelum ini.

“Kita mungkin tidak akan pernah tahu cukup untuk mampu meramalkan, cerun ini akan runtuh dan ini tidak,” kata Ben Mirus, ahli geologi USGS.

Cerun curam biasanya lebih terdedah selepas kebakaran atau apabila tanah tergenang.

Perkhidmatan Cuaca Kebangsaan menggunakan data dari USGS di Barat untuk memberikan amaran apabila hujan membawa risiko aliran lumpur di kawasan yang terbakar oleh kebakaran liar. Satu matlamat undang-undang kesediaan tanah runtuh persekutuan baru-baru ini adalah untuk memperluaskan kerjasama sedemikian.

Di luar kawasan yang terbakar, bagaimanapun, tanah runtuh jauh lebih sukar untuk diramalkan.

Selepas tanah runtuh dari Taufan Frances dan Ivan dua dekad lalu, North Carolina menghasilkan peta yang menggambarkan kawasan berisiko tinggi tanah runtuh semasa hujan lebat.

Selepas tanah runtuh pada tahun 2015 yang mengorbankan tiga orang di Sitka, hutan hujan subtropika tenggara Alaska, penyelidik membangunkan papan pemuka interaktif berdasarkan ramalan dan keamatan hujan. Ia menyatakan sama ada risiko tanah runtuh di suatu tempat di masyarakat itu rendah, sederhana atau tinggi.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.