Benito si gajah tiba di rumah baru di Mexico tengah, pegawai kata

(SeaPRwire) –   Seekor unta jantan berusia empat tahun bernama Benito tiba Selasa di rumah barunya di sebuah taman haiwan besar di tengah Mexico, kata pegawai.

Kawasan pengurungan 7.5 ekar di taman safari Africam di negeri Puebla, tengah Mexico, sudah memegang tujuh ekor unta, termasuk tiga ekor betina.

Benito, yang dipindahkan berikutan tekanan daripada penyokong haiwan, telah menghabiskan setahun terakhir sepenuhnya seorang diri di sebuah taman bandar berdebu di bandar sempadan utara Ciudad Juarez. Ketika memasuki dewasa, seperti banyak spesies, dia mungkin perlu dengan cepat membangunkan beberapa kemahiran sosial.

Dia kini sedang ditempatkan di bilik penilaian perubatan beratap tinggi di taman, selepas perjalanannya selama 1,200 batu dari Ciudad Juarez dalam peti besi di atas trak flatbed. Taman ingin memindahkannya keluar untuk bertemu dengan baki kawanan secepat mungkin, mungkin dalam tempoh dua hari.

“Dia telah bersendirian untuk waktu yang lama, dan ia akan mengambil beberapa hari bagi kami untuk memperkenalkannya kepada baki kawanan,” kata Frank Carlos Camacho, pengarah taman safari Africam. “Tetapi juga, kami percaya ini adalah kawanan yang sangat stabil dan mereka akan menerimanya.”

“Semuanya bergantung kepada Benito, bagaimana dia berinteraksi dengan kawanan,” tambahnya.

Benito dilihat dalam video mengendus-endus di sekitar rumah barunya dan menerima sebatang karot dari anggota kakitangan taman Selasa.

Persekitarannya yang baru adalah perubahan yang radikal.

Di Ciudad Juarez, merentasi sempadan dari El Paso, Texas, Benito mempunyai sedikit untuk dilakukan dalam pengurungan separuh ekar; dia makan banyak alfalfa, makanan biasa diberikan kepada lembu.

Pada musim panas yang sangat panas di kawasan sempadan, Benito mempunyai sedikit tempat berlindung, gambar menunjukkan dia merunduk untuk memasuki tempat berlindung bulat kecil. Pada musim sejuk, ais kadang-kadang terbentuk di kolam pengurungannya. Terdapat sedikit pokok untuk dia makan.

Di taman Africam, Benito akan mula memakan daun pokok akasia, salah satu makanan kegemaran unta di habitat asli mereka di Afrika.

“Benito akan diperkenalkan kepada makanan yang baru baginya, yang sama dengan yang dimakan oleh sepupunya,” kata Camacho. “Walaupun Benito tidak biasa dengan mereka, dia pasti akan menyukainya.”

Unta mencapai kematangan seksual pada usia empat tahun – umur Benito, apabila kebanyakan jantan berpisah dari kawanan dan mencari pasangan – dan boleh hidup sehingga 25 tahun.

“Saya sangat gembira Benito akan menjadi pengawan berikutnya di Africam,” kata Camacho.

Perjalanan Benito ke taman safari Africam, yang bermula lewat Ahad, mengambil kira-kira 30 jam, kurang daripada dijangka semula. Peti khas yang membawa Benito disertai oleh konvoi kenderaan polis, Pengawal Kebangsaan dan media.

Pemindahannya dicapai berikutan kempen oleh penyokong hak asasi haiwan di Ciudad Juarez, di mana suhu mencecah sehingga 39 darjah F pada Ahad. Mereka mengatakan sejuk musim sejuk dan panas matahari musim panas, pengurungan kecil, diet dan keseorangan tidak adil untuk Benito.

Walaupun semua kesukarannya, Benito memenangi banyak hati orang di Ciudad Juarez.

“Kami agak sedih Benito meninggalkan kami. Tetapi ia juga memberi kami kegembiraan yang besar … Syarat-syarat cuaca tidak sesuai untuknya,” kata Flor Ortega, seorang wanita berusia 23 tahun yang mengatakan dia telah menghabiskan keseluruhan hidupnya melawat Modesto, seekor unta lain yang berada di zoo selama dua dekad sebelum meninggal dunia pada 2022. Benito tiba di sana pada Mei lepas.

Benito asalnya berasal dari zoo di iklim yang lebih sederhana di negeri Sinaloa, Mexico utara. Benito tidak dapat kekal bersama dua ekor unta lain di sana kerana mereka adalah pasangan, dan penjaga zoo bimbang jantan akan menjadi teritorial dan menyerang Benito yang lebih muda. Jadi dia didermakan kepada Ciudad Juarez.

Di taman safari Africam, unta hidup dalam ruang yang jauh lebih besar yang lebih menyerupai habitat semula jadi mereka. Pengunjung melalui taman itu dalam kenderaan semua-teren untuk meninjau haiwan seolah-olah mereka sedang berada di safari.

Di rumah barunya, ia akan hampir seperti hidup akan bermula semula untuknya, kata Camacho. “Dia sudah bersedia untuk menjadi seekor unta,” katanya. “Dia akan beranak pinak dalam masa terdekat, dan menyumbang kepada pemuliharaan spesies yang luar biasa ini.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.