Beruang Panda Gempal Berlin Melakukan Perjalanan ke China

(SeaPRwire) –   Berlin Zoo telah menghantar panda gergasi pertama yang dilahirkan ke China, menghantar beruang empat tahun itu ke perjalanan yang tertangguh oleh wabak COVID-19.

Pit dan Paule, yang juga dikenali dengan nama Cina Meng Xiang dan Meng Yuan, berlepas dari Berlin pada Sabtu di atas kargo Air China dan kini telah tiba di rumah baru mereka, Chengdu Panda Base, zoo itu berkata Isnin.

“Pit dan Paule menangani penerbangan dengan baik,” kata Andreas Pauly, ketua kesihatan haiwan zoo, yang mengiringi adik-beradik panda itu. “Apabila buluh betul, panda biasanya sangat rileks. Ia sama semasa penerbangan.”

Pasangan itu kini akan menghabiskan 30 hari dalam karantin di panda base.

Pasangan muda panda itu menjadi tarikan utama di Berlin sejak kelahiran mereka pada 2019, tetapi pulangan mereka ke China telah dipersetujui sejak awal.

Walaupun China memberi negara-negara bersekutu dengan maskot tidak rasmi melalui “diplomasi panda”, negara itu kini meminjamkan panda ke zoo atas syarat komersial.

Ibu bapa Pit dan Paule, Jiao Qing dan Meng Meng, tiba di Berlin pada 2017. Mereka dijangka kekal di ibu negara Jerman selama sembilan tahun lagi.

Apabila panda muda itu menjadi empat tahun pada Ogos, zoo itu berkata haiwan itu akan segera pergi ke China – perjalanan yang biasanya berlaku apabila haiwan berusia dua atau tiga tahun tetapi tertangguh oleh .

Panda gergasi mengalami kesukaran membiak, dan kelahiran sangat diberi pertimbangan. Terdapat kira-kira 1,800 panda yang hidup liar di China dan beberapa ratus di seluruh dunia.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.