Biden akan menghadiri penyerahan terhormat mayat tentera yang terkorban dalam serangan drone di Jordan

(SeaPRwire) –   Presiden Biden dan Isteri Pertama Jill Biden akan pada Jumaat mengambil bahagian dalam penghantaran bermaruah mayat tiga anggota tentera yang terbunuh dalam serangan drone Iran-disokong militia di Jordan minggu lepas.

Bidens akan menyertai keluarga berkabung tiga anggota perkhidmatan Amerika Syarikat yang terbunuh apabila sebuah drone menyerang pangkalan, dikenali sebagai Menara 22, berhampiran zon demiliterisasi di sempadan antara . Sempadan Iraq hanya enam batu jauhnya.

Anggota tentera yang gugur ialah Sgt. William Jerome Rivers, 46, Spc. Kennedy Landon Sanders, 24, dan Spc. Breonna Alexsondria Moffett, 23, semuanya dari Dover. Sanders dan Moffett dinaikkan pangkat secara anumerta ke pangkat sargean. Askar-askar itu ditugaskan ke Syarikat Kejuruteraan 718, Batalion Kejuruteraan 926, Briged Kejuruteraan 926.

Lebih daripada 40 anggota tentera juga cedera dalam serangan drone Ahad lepas.

Presiden Biden dan Jeneral CQ Brown, ketua ketua turus tentera bersama-sama, akan menyertai Bidens untuk ritual bermaruah di Pangkalan Tentera Udara Dover di Delaware.

Presiden Biden tidak dijangka berucap semasa penghantaran bermaruah, menurut AP.

“Anggota perkhidmatan ini mewakili yang terbaik negara kita: Tidak berbelah bagi dalam keberanian mereka. Tidak berganjak dalam tugas mereka. Tidak berundur dalam komitmen mereka kepada negara kita — mengambil risiko keselamatan diri mereka demi keselamatan rakan senegara kita, dan sekutu serta rakan kongsi kami bersama-sama kami berjuang dalam perang menentang keganasan,” kata Biden awal minggu ini. “Ia adalah perjuangan yang tidak akan berhenti.”

Berucap kepada wartawan di pada Selasa, presiden berkata ya apabila ditanya sama ada beliau telah memutuskan tindak balas, tetapi beliau tidak menawarkan sebarang butiran.

Menurut AP, Moffett menyertai Tentera Darat Simpanan pada 2019 sementara beliau juga bekerja untuk pembekal penjagaan rumah untuk memasak, membersihkan dan mengerjakan urusan untuk orang-orang dengan kecacatan.

Sanders bekerja di farmasi sementara belajar untuk menjadi juruteknik sinar-X, dan Rivers menyertai Tentera Darat Simpanan di New Jersey pada 2011 dan berkhidmat sembilan bulan di Iraq pada 2018.

Kematian itu adalah kematian Amerika Syarikat pertama , yang selama berbulan-bulan telah meningkatkan serangan mereka ke atas pasukan Amerika Syarikat di rantau ini berikutan permulaan peperangan Israel-Hamas pada Oktober.

Timbalan Setiausaha Pertahanan Pentagon, Sabrina Singh berkata “anggota yang gugur” telah dikerahkan ke Jordan bagi menyokong Operasi Kejatuhan ISIS yang kekal dan koalisi antarabangsa yang bekerja untuk memastikan kemenangan yang kekal terhadap ISIS.

Kematian anggota tentera itu menandakan peningkatan dalam serangan berterusan ke atas pasukan Amerika Syarikat di rantau itu. Pentadbiran Biden telah menyalahkan kumpulan militia pro-Iran di Syria dan Iraq yang telah menyerang sasaran Amerika Syarikat sebagai membalas sokongan Amerika Syarikat kepada Israel dalam peperangan semasa dengan Hamas di Gaza yang bermula pada 7 Oktober.

Austin telah berkata bahawa beliau dan presiden tidak akan mentoleransi sebarang serangan ke atas pasukan Amerika Syarikat dan “akan mengambil semua tindakan yang perlu untuk mempertahankan Amerika Syarikat dan tentera kami.”

Penghantaran bermaruah Jumaat akan menjadi kedua yang akan dihadiri Biden sebagai presiden. Beliau mengambil bahagian dalam ritual pada Ogos 2021 selepas 13 anggota perkhidmatan terbunuh dalam serangan bunuh diri di Kabul semasa pengunduran .

’ Bradford Betz dan

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.