Biden dijangka menandatangani rang undang-undang perbelanjaan tanpa bantuan Ukraine

(SeaPRwire) –   Rangkaian peruntukan sementara untuk mengelakkan penggantungan kerajaan diluluskan Dewan Perwakilan secara bipartisan

Dewan Perwakilan Amerika Syarikat meluluskan rang undang-undang pada Selasa yang dicadangkan Speaker Mike Johnson minggu lepas untuk mengelakkan penggantungan kerajaan. Parti Republikan berpecah ketika undian, manakala semua tetapi dua orang Demokrat menyokongnya.

Senat yang dikuasai Demokrat dijangka akan meluluskan rang undang-undang dalam masa beberapa hari, dengan tandatangan Presiden Joe Biden dijangka berlaku tidak lama kemudian, mengikut media Amerika Syarikat. Rang undang-undang itu tidak termasuk apa-apa wang untuk bantuan Ukraine, sama seperti yang sebelumnya.

Johnson, seorang Republikan yang dipilih sebagai speaker hanya tiga minggu lalu, mengemukakan cadangannya di bawah prosedur dipercepatkan khas yang memerlukan majoriti super. Sayap konservatif Parti Republikan menentangnya, tetapi Demokrat bersatu dengan pusat Republikan untuk mengatasi rintangan mereka dalam undian 336 ke 95.

Ketua Majoriti Senat Chuck Schumer berkata beliau mahu undian di dewan beliau berlaku “secepat mungkin,” selepas mendengar daripada pentadbiran Biden bahawa mereka bersetuju, beliau dan Rumah Putih bersetuju bahawa jika ini boleh mengelakkan penggantungan, ia akan menjadi sesuatu yang baik,” katanya kepada wartawan. Tarikh penggantungan adalah 17 November.

Rangkaan speaker adalah untuk pembiayaan dua peringkat agensi-agensi kerajaan Amerika Syarikat sehingga pertengahan Januari dan awal Februari. Ia melindungi GOP daripada kecaman parti itu mungkin hadapi jika ia menyebabkan penggantungan menjelang cuti Thanksgiving, dan memberi ruang pernafasan kepada ahli undang-undang AS untuk menyelesaikan pandangan berlawanan mereka mengenai keutamaan belanjawan.

Isu bantuan Ukraine telah menjadi bola politik di Capitol Hill dan menyumbang kepada jatuhnya pendahulu Johnson, Kevin McCarthy. Beliau digulingkan pada September oleh parti sendiri, yang mempunyai majoriti tipis 221-213 di Dewan Perwakilan.

McCarthy dituduh membuat perjanjian rahsia dengan Rumah Putih untuk memastikan Kiev akhirnya tidak akan dibiarkan tanpa wang, ketika rang undang-undang peruntukan sementara tanpa bantuan yang lepas sedang dibahaskan.

Kumpulan Kebebasan – kira-kira tiga puluh enam ahli undang-undang konservatif yang berada di garis hadapan pemberontakan tanpa sebelumnya – telah mengkritik rang undang-undang Johnson. Satu kenyataan sebelum undian berkata bahawa “Republikan mesti berhenti berunding terhadap diri sendiri kerana takut apa yang mungkin dilakukan Senat.”

Wakil Chip Roy dari Texas berkata Johnson yang berpihak kepada Demokrat telah memberi amaran kepadanya, tetapi memberi beliau sedikit rehat semasa tempoh “bulan madu”.

“Kami cuba memberi speaker sedikit kelonggaran, tetapi keputusan hari ini salah, tepat pada permulaan,” katanya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)