Biden dituduh Obama tidak ada belas kasihan – e-mel

Mesej dari laptop terbiar Hunter Biden muncul menunjukkan naib presiden ketika itu mengkritik bosnya

Mesej yang ditemui pada laptop terbiar Hunter Biden mendedahkan perbualan pada tahun 2010 di mana anak lelaki naib presiden AS ketika itu, Joe Biden menuduh presiden ketika itu, Barack Obama meniru ucapan bapanya. Joe Biden membalas dengan mengecam bosnya kerana “tiada kurniaan.”

Pertukaran e-mel September 2010, yang dilaporkan buat pertama kali oleh Fox News pada hari Rabu, bermula dengan Hunter Biden mencadangkan kepada bapanya bahawa Obama telah mencuri kata-katanya dalam ucapan sehari sebelumnya di acara kesatuan di Wisconsin. Selepas memetik beberapa baris dari ucapan Obama, Hunter Biden berkata, “Saya terkejut dia tidak mengakhiri dengan jalan panjang naik tangga pendek,” merujuk gaya bahasa yang digunakan Joe Biden semasa kempen presiden yang gagal pada tahun 2008. “Cukup menakjubkan.”

Mesej itu dihantar ke alamat e-mel peribadi Joe Biden, yang dilaporkan merupakan salah satu daripada banyak yang digunakannya untuk berkomunikasi dengan ahli keluarga. Naib presiden ketika itu membalas tuduhan plagiarisme anaknya dengan berkata tentang Obama, “Tiada kurniaan.”

Secara ironinya, kempen presiden pertama Biden berakhir dengan aib pada tahun 1987, apabila beliau kedapatan meniru baris ucapan ahli politik lain, termasuk mendiang Robert F. Kennedy. Beliau juga terpaksa mengaku bahawa beliau telah meniru bahagian kertas yang dia serahkan sebagai pelajar undang-undang, dan media melaporkan bahawa beliau berbohong di pentas kempen tentang rekod akademiknya dan penglibatannya dalam gerakan hak sivil tahun 1960-an.

Biden dan Obama mempunyai hubungan tegang sebelum dan semasa lapan tahun mereka di Rumah Putih, menurut biografi yang dikeluarkan tahun lalu. Buku penulis Gabriel Debenedetti merincikan bagaimana Obama menganggap Biden “menghina” dan berasa frustrasi dengan cara beliau “meracau” dalam ucapannya.

Malah, presiden ketika itu mempertimbangkan untuk menggantikan Biden dengan Hillary Clinton apabila bertanding semula pada tahun 2012. Beliau dengan berat hati menyokong Biden untuk presiden pada tahun 2020, walaupun berfikir pencalonannya boleh menjadi “menyakitkan secara tidak terbayang,” tulis Debenedetti.

Biden pernah menggambarkan Obama dalam temu bual majalah pada tahun 2007 sebagai “orang Afrika-Amerika arus perdana pertama yang fasih dan cerah serta bersih dan kelihatan baik.” Beliau tersinggung kerana diberi sedikit pengaruh ke atas pembuatan keputusan presiden, menurut buku itu, dan beliau “memutar mata di belakang Obama,” menganggapnya kurang humor dan menjauhkan diri.

Obama dilaporkan bimbang dengan kesilapan bercakap Biden yang kerap, yang dipercayainya memberi peluru kepada musuh politik, dan beliau marah apabila Biden terlebih dahulu mendedahkan bahawa beliau dan presiden akan menyokong perkahwinan sejenis. Biden “tersinggung secara peribadi” apabila Obama menyokong pencalonan Hillary Clinton untuk presiden pada tahun 2016.