Biden kata Israel bersedia untuk gencatan senjata sewaktu Ramadan, Hamas tidak komited

(SeaPRwire) –   berkata Israel bersetuju untuk gencatan senjata di Jalur Gaza semasa bulan suci Islam Ramadan, tetapi Hamas tidak bersedia untuk mengisytiharkan gencatan senjata.

Ucapan presiden itu dirakamkan pada Isnin dan disiarkan awal Selasa di “Late Night with Seth Meyers” NBC. Beliau mencadangkan bahawa gencatan senjata akan memberi Amerika Syarikat masa untuk menjamin pembebasan tebusan Amerika yang masih ditahan oleh Hamas, tetapi pegawai dari kumpulan pengganas itu memanggil komen beliau sebagai terlalu awal kerana sedang mengkaji perjanjian gencatan senjata.

“Ramadan akan tiba, dan telah bersetuju oleh orang Israel bahawa mereka tidak akan terlibat dalam aktiviti semasa Ramadan juga, untuk memberi kita masa untuk mendapatkan semua tebusan keluar,” Biden memberitahu Meyers.

Sebelum ini, presiden memberitahu wartawan beliau berharap bahawa gencatan senjata akan bermula sekurang-kurangnya “pada akhir minggu ini.”

“Sekurang-kurangnya, penasihat saya memberitahu saya bahawa kami hampir. Kami hampir. Ia belum selesai lagi,” Biden berkata di kedai ais krim berhampiran ibu pejabat Peacock Network selepas merakamkan temubualnya dengan Meyers.

“Dan harapan saya ialah sebelum Isnin depan, kita akan mendapat gencatan senjata,” tambahnya sambil memegang ais krim mint.

Hamas sedang mengkaji cadangan yang dipersetujui dalam mesyuarat di Paris minggu lepas antara Israel, Amerika Syarikat dan pengantara dari Mesir dan Qatar, usaha paling serius untuk gencatan senjata sejak gencatan senjata terakhir pecah selepas seminggu pada November.

Walaupun Biden menyatakan nada optimistik tentang prospek gencatan senjata, dua pegawai Hamas yang berbual dengan Reuters berkata komen beliau terlalu awal.

Satu pegawai berkata masih terdapat “jurang besar untuk disusur”, menurut Reuters. “Isu-isu utama dan asas gencatan senjata dan penarikan balik tentera Israel tidak jelas dinyatakan, yang menangguhkan mencapai persetujuan.”

Satu lagi rapat dengan perbincangan berkata draf cadangan yang dihantar kepada Hamas adalah untuk gencatan senjata selama 40 hari di mana Hamas akan melepaskan kira-kira 40 tebusan – termasuk wanita, mereka bawah 19 atau lebih 50 tahun, dan yang sakit – dengan pertukaran kira-kira 400 tahanan Palestin dengan nisbah 10 lawan satu.

Menurut cadangan itu, Israel akan meletakkan semula tentera di luar kawasan yang diduduki. Penduduk Gaza, kecuali lelaki umur berjuang, dibenarkan kembali ke rumah ke kawasan yang sebelum ini dievakuasi, dan lebih bantuan akan mengalir ke Gaza, termasuk peralatan untuk menampung mereka yang kehilangan rumah.

Tetapi tidak memenuhi dua tuntutan utama dari Hamas – komitmen untuk mengakhiri perang secara kekal dan penarikan balik dari wilayah Palestin.

Tawaran itu juga tidak menangani pembebasan tebusan Israel yang merupakan askar atau lelaki sihat umur berjuang, atau tuntutan Hamas untuk sebanyak 1,500 tahanan untuk dibebaskan, Reuters melaporkan.

Delegasi dari Hamas dan Israel kedua-duanya berada di Qatar minggu ini untuk merundingkan butir-butir gencatan senjata berpotensi. Mereka menghadapi tarikh tidak rasmi 10 Mac, yang akan menandakan permulaan Ramadan, tempoh yang kerap melihat ketegangan Israel-Palestin meningkat.

Biden memberitahu NBC bahawa Israel berisiko kehilangan sokongan antarabangsa kecuali mengambil langkah untuk mengurangkan korban awam.

telah berkata Israel akan menyerang bandar Rafah di Jalur Gaza, di mana 2.3 juta orang Palestin kini tinggal, termasuk orang yang tidur di khemah sementara atau bangunan awam, sama ada persetujuan gencatan senjata dicapai atau tidak.

“Terlalu banyak orang awam yang terbunuh. Dan Israel telah melambatkan serangan di Rafah,” Biden berkata, menambah bahawa Israel berkomitmen membenarkan orang Palestin melarikan diri Rafah sebelum serangan.

Netanyahu sebelum ini menolak tawaran gencatan senjata Hamas sebagai “khayalan” di mana semua tebusan akan dibebaskan, Israel menarik diri dari Gaza dan Israel dan Hamas menandatangani perjanjian untuk mengakhiri perang.

Presiden juga berkata gencatan senjata sementara akan mencipta keadaan yang perlu untuk penyelesaian dua negara kepada .

“Ini memberi kita masa untuk memulakan langkah ke arah yang banyak negara Arab bersedia bergerak. Contohnya, Arab Saudi bersedia mengiktiraf Israel. Jordan. Mesir – ada enam negara lain. Saya telah bekerja dengan Qatar,” kata Biden.

“Jika kita dapat … gencatan senjata sementara itu, kita akan dapat bergerak ke arah di mana kita boleh mengubah dinamik dan tidak mempunyai penyelesaian dua negara segera tetapi proses untuk mencapai penyelesaian dua negara, proses untuk menjamin keselamatan Israel dan kemerdekaan Palestin,” katanya.

Netanyahu telah menolak penyelesaian dua negara selagi Hamas wujud. Israel bersumpah untuk teruskan perang sehingga kumpulan pengganas itu dimusnahkan.

Hamas membunuh 1,200 orang dan mengambil 253 tebusan dalam serangan kejutan ke atas Israel pada 7 Oktober 2023, yang mencetuskan perang. Israel membalas dengan kempen peledakan dan serangan darat ke atas Jalur Gaza, di mana puluhan ribu orang Palestin telah mati.

Digital’s Bradford Betz dan Reuters menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.