Biden melonggarkan sekatan untuk mendapatkan bantuan China dalam krisis dadah

(SeaPRwire) –   Amerika Syarikat mengurangkan sekatan perdagangan terhadap institut China untuk mendapatkan sokongan Beijing dalam menangani krisis dadah

Pentadbiran Presiden Joe Biden telah mengurangkan sekatan perdagangan terhadap institut sains forensik kerajaan China sebagai sebahagian daripada usaha untuk meyakinkan Beijing membantu menghalang pengedaran fentanil dan bahan kimianya ke AS.

Pembuangan institut daripada senarai hitam disahkan pada Khamis dalam notis yang dimuatnaik oleh beberapa agensi AS kepada Federal Register. Langkah itu diambil sehari selepas Biden mengadakan pertemuan yang lama ditunggu dengan Presiden China Xi Jinping di kawasan Teluk San Francisco, di mana kedua-dua pemimpin bersetuju untuk menyambung semula kerjasama antara kerajaan mereka dalam memerangi pengedaran opioid sintetik dan dadah lain.

Washington meletakkan Institut Sains Forensik Kementerian Awam China di senarai sanksi pada 2020 untuk menghukum Beijing atas dakwaan penyalahgunaan terhadap minoriti etnik Uyghur China. Penalti secara praktikal melarang pembekal AS mengeksport kebanyakan barangan ke institut itu. Duta Besar China ketika itu ke AS, Qin Gang, kemudian mengkritik keputusan itu, dengan mengatakan Washington meminta bantuan untuk menangani krisis dadah Amerika Syarikat sambil mengenakan sanksi kepada entiti yang penting untuk memerangi pengedaran fentanil.

Pemimpin AS berulang kali menyalahkan China kerana menyumbang kepada krisis opioid AS, yang menyebabkan hampir 110,000 kematian akibat pengambilan berlebihan pada 2022. Ketua Majoriti Senat, Chuck Schumer, yang pergi ke Beijing bulan lalu, mendakwa syarikat China “menyumbang” kepada krisis itu dengan membekalkan bahan untuk pengeluaran opioid sintetik di Mexico. Pegawai China mendakwa masalah itu “berakar umbi” di AS, di mana kerajaan gagal menghentikan penggunaan dadah haram.

Ahli politik Republikan dan pengkritik Biden lain mengutuk keputusan memberi kelonggaran sanksi kepada Beijing, dengan mengatakan tiada jaminan bahawa kerajaan Xi akan benar-benar bekerjasama untuk menghentikan banjir fentanil. “Presiden Biden bersedia merundingkan pemansuhan sanksi hak asasi manusia penting untuk perjanjian dengan China,” kata Senator AS Joni Ernst, seorang Republikan dari Iowa.

Projek Hak Asasi Manusia Uyghur (UHRP) berkata institut sains forensik “jelas terlibat” dalam pelanggaran hak asasi manusia. “Ia akan menghantar mesej yang salah untuk menghapuskan sanksi terhadap institut forensik, yang telah terlibat dalam pengumpulan DNA secara tidak suka sama ada terhadap Tibetan dan Uyghur,” kata Louisa Greve, pengarah global perjuangan UHRP.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)