Biden membalas undang-undang keselamatan negara baharu Hong Kong dengan sangat berhati-hati

(SeaPRwire) –   Amerika Syarikat telah mengutuk undang-undang keselamatan kebangsaan sebagai alat untuk mungkin menyekat pembangkang di dalam dan luar negara, tetapi sehingga kini tindakan daripada Washington agak senyap, yang mengecewakan mereka yang berjuang untuk demokrasi dan kebebasan Wilayah China.

Sejak undang-undang diluluskan dengan pantas pada 19 Mac, Amerika Syarikat telah mengumumkan sekatan visa ke atas bilangan tidak dinyatakan pegawai Hong Kong yang tidak dinamakan tetapi tidak mengambil tindakan lanjut. Ini jauh berbeza daripada 2020, apabila Beijing melaksanakan sekatan keselamatan kebangsaan untuk mengakhiri bulan-bulan tidak tenteram di jalanan Hong Kong. Amerika Syarikat menangani pegawai tertinggi bandar itu dengan sanksi dan menafikan wilayah itu status perdagangan keistimewaannya.

Walaupun undang-undang baru, dikenali sebagai Artikel 23, kini memperluaskan kuasa kerajaan Hong Kong untuk mengambil tindakan terhadap mereka yang dituduh mata-mata dan menargetkan pembangkang di mana-mana di dunia, Washington telah berjalan dengan berhati-hati.

Jabatan Negara menolak untuk meramalkan atau memberi komen mengenai sebarang tindakan berpotensi tetapi mengatakan sedang mempertimbangkan semua pilihan.

Pakar mencadangkan pentadbiran Biden mungkin tidak mahu menggoncang hubungan dengan China pada tahun pilihan raya, terutamanya apabila impak undang-undang itu mungkin mengambil masa untuk menunjukkan dirinya dan sebarang langkah balas AS tidak mungkin membawa perubahan bermakna.

“Pengarah polisi AS kelihatan berserah kalah kepada hakikat bahawa pengambilalihan China terhadap Hong Kong, untuk semua niat dan tujuan, lengkap dan tidak boleh diubah,” kata Craig Singleton, felo China kanan di Yayasan untuk Pertahanan Demokrasi, sebuah institut penyelidikan berpangkalan di Washington. “Selain itu, tidak begitu jelas bahawa tindakan khusus dari Washington akan mendorong Beijing untuk menilai semula secara bermakna pendekatan terhadap Hong Kong, dengan pengarah dasar China telah menandakan bahawa nasib Hong Kong bukan untuk diperdebatkan.”

Rorry Daniels, pengarah pengurus Institut Dasar Asia Society di New York, berkata AS mungkin “cuba menyesuaikan tindak balas kepada kesan undang-undang dan penggunaannya, berbanding hanya kepada penggubalannya.”

Bahasa undang-undang itu kabur, dan pelaksanaannya akan bergantung kepada bagaimana ia ditafsirkan, yang itu sendiri membimbangkan dan boleh merosakkan status Hong Kong sebagai tempat yang selamat untuk penyelesaian kontrak antarabangsa, kata Daniels.

Undang-undang keselamatan baru telah datang pada masa di mana Rumah Putih mahu melindungi ekonomi AS, yang hanya stabil dalam beberapa bulan kebelakangan ini, kata Willy Lam, felo kanan di Yayasan Jamestown, satu lagi think tank berpangkalan di Washington.

“Saya fikir mereka tidak mahu hubungan merosot menjelang pilihan raya,” kata Lam.

Hong Kong dan undang-undang terbaru dibangkitkan semasa panggilan telefon antara Presiden Joe Biden dan Presiden China Xi Jinping pada 2 April. Xi memberitahu Biden undang-undang itu mencerminkan “tanggungjawab perlembagaan untuk melindungi keselamatan negara,” yang beliau kata akan melindungi kebajikan rakyat Hong Kong dan kepentingan pelabur antarabangsa, menurut kementerian luar China.

“AS perlu menghormati kedaulatan China dan undang-undang di Hong Kong, dan tidak seharusnya mengganggu, masih kurang campur tangan, dalam proses itu,” kata jurucakap kementerian itu, Wang Wenbin.

Di Kongres, satu rang undang-undang untuk menarik balik pejabat perdagangan Hong Kong di AS daripada keistimewaan diplomatiknya tidak bergerak maju dan begitu juga satu yang memerlukan presiden mempertimbangkan mengenakan sanksi ke atas hakim, pendakwa dan komisioner polis bandar itu jika didapati telah menggugat kebebasan awam di sana.

“Tindak balas terbaru pentadbiran Biden sebenarnya menghairankan saya tentang komitmen pentadbiran untuk berdiri melawan agresif Beijing,” kata Frances Hui, koordinator dasar dan penggalakan untuk Yayasan Kebebasan Hong Kong di Washington. “Tindak balas lebih tegas dari AS diperlukan untuk memudahkan perubahan tingkah laku di kalangan pegawai China dan Hong Kong. Sekatan visa adalah sesuatu tetapi tidak cukup.”

Jawatankuasa dan 23 kumpulan penyokong Hong Kong lain mengeluarkan kenyataan bersama pada Khamis menyeru tindak balas pentadbiran Biden “tidak memadai dan membimbangkan.” Mereka mendesak kerajaan mengenakan sanksi ke atas pegawai Hong Kong yang bertanggungjawab terhadap penindasan yang semakin meningkat dan menawarkan perlindungan di AS kepada pembangkang. Mereka juga mendesak Kongres meluluskan undang-undang yang terbengkalai.

Singleton berkata tindakan sektor swasta mungkin lebih bermakna.

“Syarikat Amerika secara senyap mengurangkan skala operasi mereka berikutan kebimbangan keselamatan yang semakin meningkat, dengan banyak yang takut ditangkap untuk aktiviti perniagaan biasa, kerana takut kemungkinan ditangkap,” katanya. “Sentimen sektor swasta yang berubah terhadap Hong Kong, berbanding sebarang tindakan tunggal kerajaan AS, mungkin mempunyai impak terbesar ke atas keupayaan Beijing memanfaatkan status unik Hong Kong untuk mengubah kemerosotan ekonomi China.”

Lam berkata kerajaan AS mungkin menangguh sehingga kesimpulan perbicaraan terhadap Jimmy Lai, seorang penerbit terkemuka, dalam kes keselamatan kebangsaan berprofil tinggi.

Sekiranya mahkamah Hong Kong menjatuhi hukuman penjara 20 tahun atau lebih ke atas Lai, yang sama dengan penjara seumur hidup memandangkan beliau berusia 76 tahun, “kerajaan AS tidak dapat dilihat tidak melakukan apa-apa,” kata Lam.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.