Biden penasihat iklim Kerry akan mendedahkan pelan global pertama untuk komersialkan tenaga nuklear penggabungan di persidangan PBB

(SeaPRwire) –   Duta Khas Presiden Amerika Syarikat untuk Iklim telah mengumumkan pada Isnin bahawa beliau akan memperkenalkan strategi global pertama jenisnya untuk mengkomersialkan tenaga penggabungan nuklear di Sidang Kemuncak Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu akan datang di Dubai.

“Tenaga penggabungan bukan lagi hanya eksperimen sains,” kata Kerry semasa lawatan ke ibu pejabat Commonwealth Fusion Systems (CFS) di Massachusetts berhampiran Boston, memberi pandangan terlebih dahulu mengenai rancangan itu. “Mendapat manfaat daripada dekad pelaburan daripada program Fusion Energy Sciences Agensi Tenaga yang terunggul di dunia, ia kini juga merupakan penyelesaian iklim yang muncul.”

“Saya akan berkongsi banyak lagi mengenai wawasan Amerika Syarikat untuk perkongsian antarabangsa bagi masa depan tenaga penggabungan yang inklusif di COP28, semasa acara pada 5 Disember,” tambah Kerry mengikut ringkasan ucapannya. CFS, satu syarikat pecahan daripada Institut Teknologi Massachusetts (MIT), sedang bekerja untuk membawa loji tenaga penggabungan ke pasaran.

Persidangan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu mengenai Perubahan Iklim ke-28 (COP28) akan diadakan dari 30 November hingga 12 Disember di Bandar Expo Dubai di Emiriah Arab Bersatu.

Dua sumber memberitahu Reuters sebelum pengumuman Kerry pada Isnin. Mereka memberitahu agensi berita itu bekas duta Amerika Syarikat merancang kerjasama yang diperkukuh dengan negara-negara lain dan merupakan strategi antarabangsa pertama bertujuan mempercepat komersialisasi tenaga penggabungan nuklear.

Semasa menjadi senator Amerika Syarikat lebih daripada satu dekad lalu, Kerry menyokong undang-undang yang membiayai penyelidikan di MIT yang cuba meniru penggabungan, atau proses yang menjana kuasa matahari dan bintang untuk menjana elektrik di Bumi. Proses itu bertujuan menggunakan laser atau magnet untuk memecahkan dua atom ringan ke atom lebih padat, membebaskan

Jika berjaya, penggabungan boleh mempunyai kelebihan penting berbanding loji fisi nuklear yang memecah atom, kerana ia tidak menghasilkan sisa radioaktif berjangka panjang, dan juga boleh menyediakan sumber tenaga bebas karbon yang murah, mengikut Reuters.

Disebabkan ketidakpastian ekonomi dan inflasi, pelaburan dalam industri tenaga bersih telah melambat tahun ini.

Persatuan Industri Penggabungan (FIA) menjejak syarikat-syarikat penggabungan antarabangsa sebagai menerima pelaburan kira-kira $1.4 bilion dalam pelaburan untuk jumlah kira-kira $6.21 bilion dalam pembiayaan swasta kebanyakannya pada tahun 2023. Ini merupakan penurunan daripada $2.83 bilion dalam pelaburan baharu yang dicatatkan pada tahun 2022.

Walaupun sesetengah skeptik bimbang penggabungan akan terlalu mahal dan mengambil masa terlalu lama untuk dibangunkan untuk menangani perubahan iklim dengan berkesan, COP28 tahun ini dilihat sebagai peluang untuk menarik sokongan daripada rakan kongsi global untuk merancang

Daripada 2022 hingga 2023, FIA menyatakan bilangan syarikat yang menerima pelaburan dalam penggabungan global meningkat daripada 33 ke 43. Commonwealth Fusion Systems merupakan salah satu daripada kira-kira 25 syarikat tersebut di Amerika Syarikat, manakala negara-negara lain yang melabur dalam teknologi penggabungan termasuk Australia, China, Jerman, Jepun dan United Kingdom.

Kerry melawat syarikat di kawasan Boston bersama-sama Ketua Pegawai Eksekutif CFS Bob Mumgaard dan Ketua Pegawai Eksekutif Eni Claudio Descalzi.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa (Hong Kong: HKChacha , BuzzHongKong ; Singapore: SingdaoPR , TodayinSG , AsiaFeatured ; Thailand: THNewson , ThailandLatest ; Indonesia: SEATribune , IndonesiaFolk ; Philippines: PHNewLook , EventPH , PHBizNews ; Malaysia: BeritaPagi , SEANewswire ; Vietnam: VNFeatured , SEANewsDesk ; Arab: DubaiLite , ArabicDir , HunaTimes ; Taiwan: TWZip , TaipeiCool ; Germany: NachMedia , dePresseNow )