Billionair Arthur Irving, salah satu orang terkaya di Kanada, meninggal dunia pada usia 93 tahun

(SeaPRwire) –   Arthur L. Irving, salah satu orang terkaya di Kanada dan anak lelaki usahawan Kanada K.C. Irving, meninggal dunia pada usia 93 tahun selepas hidup yang dihabiskan untuk memperluaskan perniagaan bapanya ditubuhkan.

Irving Oil mengumumkan kematiannya dalam kenyataan, menyatakan bahawa beliau meninggal dunia Isnin dikelilingi isterinya, Sandra, dan anak perempuannya, Sarah.

Majalah Forbes menyenaraikan Arthur Irving sebagai antara 10 orang terkaya di Kanada pada 2023. Pada masa kematiannya, beliau mempunyai bernilai bersih dianggarkan AS $ 6.4 bilion, yang termasuk kilang penapisan di Saint John yang merupakan kilang terbesar di Kanada, bersama-sama dengan kilang Whitegate di Ireland.

Dilahirkan pada 1930, Irving menghadiri Acadia University sebelum meninggalkannya untuk menyertai Irving Oil pada 1951, di mana beliau bekerja dengan bapanya dan dua orang adik-beradiknya.

“Saya mempunyai pilihan untuk terus di Acadia atau belajar tentang perniagaan daripada guru terbaik yang tersedia di mana-mana – bapa saya,” katanya kepada penulis Donald Savoie dalam bukunya 2020 tentang Irving Oil. “Saya memilih guru terbaik.”

Beliau menjadi presiden syarikat itu pada 1972 dan merupakan pengerusi emeritus ketika beliau meninggal dunia.

Kematiannya datang ketika kilang Saint John syarikat itu sedang menjalani “kajian strategik” untuk menentukan masa depannya, kerana perubahan iklim mencetuskan peralihan daripada bahan api fosil di sesetengah negara.

Walaupun biografernya memberi kredit kepada Irving atas kejayaannya memperluaskan syarikat itu, beliau juga mempunyai kehidupan ditandai dengan kesukaran keluarga, termasuk perceraian yang kontroversi pada 1980 dengan isteri pertamanya dan – lebih baru-lagi – perpisahannya daripada anak sulungnya.

Dalam bukunya, “Irving vs. Irving,” yang diterbitkan pada 2014, wartawan Jacques Poitras menggambarkan adegan yang menyayat hati dari Ogos 2013, apabila Irving berdiri di persidangan berita Saint John mengumumkan bahawa syarikatnya secara rasmi melancarkan tawaran – yang akhirnya gagal – untuk membina paip untuk membawa minyak mentah dari Alberta ke kilang penapisan keluarga.

Poitras mencatat bahawa Kenneth, “anak dan pewarisnya,” ketara tidak hadir selepas perselisihan membawa kepada kepergiannya daripada syarikat pada 2010. “Arthur, dalam lapan puluhan, dikelilingi pengagum, tetapi seorang diri. Kilang penapisannya berdiri di latar belakang … tetapi keluarganya hancur,” tulis Poitras.

Pada 1980-an dan ’90-an, kehidupan perniagaan Arthur Irving dan minatnya sangat erat berkaitan dengan dua orang adiknya, J.K. dan Jack, kerana mereka mengambil tanggungjawab utama untuk segmen yang berbeza dari empayar perniagaan yang dicipta bapa mereka. Syarikat pengangkutan berjalan pada petrol syarikat itu diperolehi, kepentingan perhutanan dan pengangkutan menggunakan anak syarikat pembinaan syarikat itu, dan rantaian akhbar membeli kertas berita dari kilang berhampiran.

Pada akhir 2009, tiga orang adik beradik Irving memisahkan kepentingan perniagaan mereka, dengan Arthur mengambil alih kawalan perniagaan tenaga.

Dalam kenyataannya, syarikat itu menggambarkan Irving sebagai “pejuang teguh untuk Kanada Atlantik dan rakyatnya” dan satu-satunya jenisnya.

“Dalam kehilangan yang amat besar ini, kami tahu tidak akan ada lagi sepertinya,” katanya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.