Blinken bersama diplomat Arab di Kaherah untuk membincangkan Gaza sebagai hubungan AS-Israel merosot

(SeaPRwire) –   KAIRO (AP) — Setiausaha Negara Amerika Syarikat Antony Blinken berbincang pada hari Khamis bersama menteri-menteri diplomatik Arab di Kaherah untuk membincangkan rancangan selepas konflik bagi Gaza kerana hubungan antara Amerika Syarikat dan Israel semakin merosot akibat perang Israel menentang Hamas, terutamanya niatnya untuk melancarkan operasi tentera besar-besaran terhadap bandar Rafah.

Di tengah apa yang dikatakan Blinken sebagai tanda-tanda yang memberangsangkan bahawa persetujuan untuk gencatan senjata ditukar dengan pembebasan tebusan Hamas mungkin dicapai, beliau bertemu dengan menteri luar negara Mesir, Jordan, Qatar, Arab Saudi dan Emiriah Arab Bersatu untuk membincangkan idea bagi masa depan Gaza. Seorang pegawai kanan dari Pertubuhan Pembebasan Palestin, badan antarabangsa yang diiktiraf mewakili rakyat Palestin, turut menghadiri mesyuarat itu.

Selain masa depan, menteri-menteri itu dijangka membincangkan rundingan gencatan senjata dan peningkatan bantuan kemanusiaan segera ke Gaza melalui darat, udara dan laut.

Hasil mesyuarat itu tidak segera jelas, walaupun Blinken dan Menteri Luar Negara Mesir Sameh Shoukry dijangka akan menjawab dan menjawab soalan daripada wartawan selepas berbuka puasa bagi Muslim yang mengamalkan bulan suci Ramadan.

Dalam satu pertemuan awal dengan Blinken, el-Sissi menekankan keperluan gencatan senjata segera dan memperingatkan terhadap “akibar berbahaya” sebarang serangan tentera Israel di Rafah, mengikut kenyataan yang dikeluarkan oleh jurucakap el-Sissi.

Kedua-dua pihak telah mengulangi penolakan terhadap pemindahan paksa orang Gaza dan bersetuju tentang pentingnya mengambil semua langkah yang perlu untuk memastikan kedatangan bantuan kemanusiaan ke Jalur Gaza, kenyataan itu menyatakan.

Ketika Blinken dan menteri-menteri Arab bermesyuarat, Kementerian Kesihatan Gaza menaikkan jumlah kematian di wilayah itu kepada hampir 32,000 orang Palestin sejak perang bermula pada Oktober tahun lalu apabila Israel menangani serangan maut Hamas terhadap tanah airnya. Juga, pegawai-pegawai PBB memperingatkan bahawa kebuluran “tidak dapat dielakkan” di utara Gaza.

Di Jeddah, Arab Saudi, destinasi pertama lawatan keenam Blinken yang genting sejak perang bermula, beliau menyatakan pada hari Rabu bahawa “jurang-jurang semakin menyempit” dalam rundingan tidak langsung antara Israel dan Hamas mengenai gencatan senjata lain dan pembebasan tebusan yang telah dibincangkan selama berminggu-minggu oleh pengantara Amerika Syarikat, Mesir dan Qatar.

Dalam temu bual Rabu bersama rangkaian Al-Hadath di Arab Saudi, Blinken menyatakan pengantara bekerja dengan Israel untuk meletakkan “cadangan kuat” di atas meja. Beliau berkata Hamas menolaknya tetapi kembali dengan tuntutan lain yang sedang dibincangkan oleh pengantara.

“Jurang-jurang semakin menyempit, dan saya fikir persetujuan sangat mungkin,” kata Blinken, yang akan ke Israel pada hari Jumaat untuk berbincang dengan Perdana Menteri Benjamin Netanyahu dan kabinet perangnya.

Pejabat Netanyahu menyatakan pada hari Khamis bahawa ketua agensi perisikan Mossad akan kembali ke Qatar pada hari Jumaat untuk bertemu dengan ketua CIA dan pengantara utama lain sebagai sebahagian daripada rundingan gencatan senjata yang sedang berlangsung. Pejabat itu menyatakan pada hari Khamis bahawa perdana menteri Qatar dan ketua perisikan Mesir juga akan menyertai rundingan.

Namun, perselisihan yang semakin meningkat antara Netanyahu dan Presiden Joe Biden mengenai penuntutan perang kemungkinan akan mengatasi pertemuan Blinken di Israel. Terutamanya, mereka berbeza pendapat mengenai keazaman Israel untuk melancarkan operasi tentera besar-besaran di Rafah, di mana lebih satu juta orang Palestin telah mencari perlindungan daripada serangan darat dan udara Israel yang memusnahkan lebih jauh ke utara.

Amerika Syarikat sedang menuntut undian segera mengenai resolusi PBB yang diperbaharui dan lebih ketat yang menuntut “gencatan senjata segera dan berterusan” untuk melindungi orang awam dan membolehkan bantuan kemanusiaan disalurkan. Timbalan Duta Amerika Syarikat ke PBB, Robert Wood, berkata beliau berharap undian boleh diadakan menjelang akhir minggu ini.

Netanyahu, dalam panggilan kira-kira 45 minit bersama senator Republikan pada hari Rabu, berjanji untuk mengabaikan amaran mengenai operasi Rafah. Beliau juga mengambil tumpuan kepada ucapan Ketua Majoriti Senat Chuck Schumer minggu lalu yang mengutuk jumlah kematian orang awam di Gaza dan menyeru pilihan raya baru di Israel dalam ucapan yang kemudian dikatakan Biden sebagai “baik”.

Netanyahu menekankan bahawa Israel akan terus maju ke Rafah, mengikut senator yang mengambil bahagian dalam mesyuarat itu. Sen. John Kennedy dari Louisiana berkata Netanyahu “membuat sangat jelas bahawa beliau dan rakyat Israel berniat untuk mengejar perang sehingga ke had penuh kuasa mereka dan bahawa beliau tidak akan ditentukan oleh Senator Schumer atau Presiden Biden.”

Janji Netanyahu untuk masuk ke Rafah telah mengejutkan Amerika Syarikat dan yang lain, yang menyatakan ia akan menyebabkan bencana kemanusiaan yang lebih besar di Gaza tanpa rancangan yang boleh dipercayai untuk mengeluarkan orang awam. Pegawai Amerika Syarikat menyatakan mereka belum melihat rancangan sedemikian dan bersedia menawarkan alternatif kepada serangan secara menyeluruh terhadap bandar.

Netanyahu juga menolak permintaan pentadbiran Biden berulang kali bahawa keselamatan jangka panjang Israel tidak dapat dijamin tanpa pembentukan negara Palestin merdeka.

Jalan dan tarikh matang untuk pembentukan negara Palestin merupakan keperluan utama bagi Arab Saudi dan negara-negara Arab lain untuk menormalisasi hubungan dengan Israel, sesuatu yang ingin dicapai Netanyahu. Blinken menghabiskan banyak masanya di Jeddah dengan Putera Mahkota Mohammed bin Salman membincangkan proses normalisasi, yang juga akan merangkumi perjanjian Amerika Syarikat-Arab Saudi.

Dengan ketegangan tinggi selepas tidak bercakap selama sebulan, Biden dan Netanyahu mengadakan panggilan telefon pada hari Isnin di mana Netanyahu bersetuju untuk menghantar pasukan pakar ke Washington untuk membincangkan rancangan Rafah. Menteri Pertahanan Israel Yoav Gallant juga akan melawat Washington secara berasingan minggu depan.

Perang bermula selepas militan Palestin membunuh kira-kira 1,200 orang dalam serangan kejutan pada 7 Oktober lalu dari Gaza yang memicu perang, dan menculik 250 orang lagi. Hamas masih dipercayai menahan kira-kira 100 orang tebusan, selain daripada 30 mayat lagi.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.