Blinken mengeluarkan teguran awam terkuat terhadap Israel sehingga: ‘Keluar dari Gaza’

(SeaPRwire) –   Setiausaha Negara Antony Blinken pada Ahad yang lalu memberikan satu daripada pengkritikan awam terkuat terhadap Israel, ketika berlakunya perang dengan Hamas di Gaza.

Semasa dua wawancara TV, Blinken berkata Amerika Syarikat mahu pasukan tentera Israel “keluar dari Gaza” ketika berlaku “kematian yang tidak bersalah terhadap orang awam.” Beliau juga berkata taktik Israel dalam peperangan itu gagal untuk menetralisasikan Hamas dan boleh mencipta “kosong” di wilayah Palestin itu.

Apabila ditanya mengenai sokongan AS kepada Israel, sekutu Amerika, Blinken berkata: “Kami percaya dua perkara. Pertama, anda perlu mempunyai rancangan jelas dan boleh dipercayai untuk melindungi orang awam, yang belum kami lihat. Kedua, kami juga perlu melihat rancangan untuk apa yang akan berlaku selepas konflik ini di Gaza berakhir. Dan kami masih belum melihatnya kerana apa yang kita lihat sekarang? Kita melihat bahagian-bahagian Gaza yang Israel telah dibersihkan daripada Hamas, di mana Hamas kembali, termasuk di utara, termasuk di Khan Younis.”

Beliau menambah: “Apabila kita melihat Rafah, mereka mungkin akan masuk dan mencapai kejayaan awal, tetapi mungkin pada kos yang sangat tinggi kepada orang awam, tetapi satu yang tidak kekal, satu yang tidak berterusan. Dan mereka akan menanggung beban ke atas pemberontakan yang berterusan kerana banyak anggota bersenjata Hamas akan tinggal, tidak kira apa yang mereka lakukan di Rafah, atau jika mereka keluar dan keluar dari Gaza, seperti yang kami percayai mereka perlu lakukan. Kemudian anda akan mempunyai kosong dan kosong yang mungkin akan diisi oleh kekacauan, oleh anarki, dan akhirnya oleh Hamas sekali lagi.”

Komentar itu dibuat semasa penampilan di “Face the Nation” CBS.

Blinken juga mempunyai temubual dengan “Meet the Press” NBC, di mana beliau mengulangi, untuk pertama kalinya secara awam oleh pegawai AS, kesimpulan laporan kepada Kongres pada Jumaat yang lalu menyatakan penggunaan senjata AS yang dibekalkan ke Israel di Gaza mungkin melanggar undang-undang kemanusiaan antarabangsa.

“Berhubung dengan penggunaan senjata, kebimbangan mengenai insiden di mana berdasarkan jumlah kemusnahan yang dilakukan kepada kanak-kanak, wanita, lelaki, adalah munasabah untuk menilai bahawa, dalam beberapa kes, Israel bertindak dengan cara yang tidak konsisten dengan undang-undang kemanusiaan antarabangsa,” kata Blinken, mengutuk “kematian yang tidak bersalah terhadap orang awam.”

“Kami melayan Israel, salah satu sekutu dan rakan terdekat kami, sama seperti kami melayan mana-mana negara lain, termasuk menilai sesuatu seperti undang-undang kemanusiaan antarabangsa dan pematuhan dengannya,” beliau teruskan.

Semasa temu bual yang sama, Blinken memuji sokongan Presiden Biden – menyatakan “tiada siapa yang telah berbuat lebih daripada Biden” – walaupun perubahan dalam nada.

“Tiada siapa yang telah berbuat lebih untuk mempertahankan Israel apabila penting daripada Presiden Biden,” kata Setiausaha Negara itu. “Beliau berada pada hari-hari selepas 7 Oktober, presiden pertama yang pergi ke Israel di tengah-tengah konflik apabila Iran melancarkan serangan tanpa sebelumnya terhadap Israel. Beberapa minggu yang lalu, 300 projektil, termasuk peluru berpandu balistik, dilancarkan ke Israel. Amerika Syarikat, buat kali pertama, menyertai tindakan pertahanannya, dan Presiden Biden menyatukan gabungan negara-negara yang membantu mempertahankan Israel.”

Blinken bercakap dengan Menteri Pertahanan Israel Yoav Gallant pada Ahad, mengulangi tentangan AS terhadap serangan tentera Israel di Rafah, memandangkan kesannya terhadap orang awam di sana, mengikut penggambaran Jabatan Negara mengenai panggilan itu.

Beliau berkata AS terus bekerja dengan negara-negara Arab dan lain-lain selama beberapa minggu untuk membangunkan “rancangan yang boleh dipercayai untuk keselamatan, pentadbiran, pembinaan semula” di Gaza, tetapi “kami belum melihatnya datang dari Israel. … Kami perlu melihatnya juga.”

Lebih satu juta penduduk Palestin telah terpaksa hidup di Rafah di tengah serangan tentera Israel merentasi Gaza. Israel menggambarkan bandar itu sebagai salah satu kubu terakhir pengganas Hamas.

Perang itu bermula pada 7 Oktober selepas serangan terhadap Israel oleh Hamas yang membunuh 1,200 orang.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.