Brazil dan Perancis umukan pelan pelaburan $ 1.1 bilion untuk hutan hujan Amazon selepas bertahun-tahun bergeseran

(SeaPRwire) –   Presiden Brazil dan Perancis pada Selasa mengumumkan rancangan pelaburan $1.1 bilion di Hutan Hujan Amazon selepas tahun-tahun ketegangan.

Kerajaan kedua-dua negara berkata dalam kenyataan bersama wang itu akan dibahagikan dalam empat tahun akan datang untuk melindungi hutan hujan. Ia akan menjadi kerjasama bank-bank milik negara Brazil dan agensi pelaburan Perancis. Sumber swasta juga akan disambut, kata Brazil dan Perancis.

dan pemimpin Brazil Luiz Inácio Lula da Silva bertemu minggu ini untuk memulihkan hubungan antara negara-negara selepas tahun-tahun ketegangan dengan bekas Presiden Jair Bolsonaro, memperdalam kerjasama untuk melindungi hutan hujan dan meningkatkan perdagangan.

Macron memulakan lawatan tiga hari ke Brazil di bandar Amazon Belem, di mana beliau bertemu rakan sekutunya Lula. Presiden Perancis kemudian menaiki bot ke pulau Combu untuk bertemu pemimpin Orang Asli.

Kedua-dua Macron dan Lula melihat protes oleh Greenpeace Brazil dengan papan tulis yang membaca “Tiada minyak di Amazon.” Kerajaan Brazil telah mempertimbangkan membenarkan penggalian minyak di kawasan berhampiran negeri Para, di mana Belem terletak.

Lula berkata semasa ucapan bahawa lawatan Macron adalah sebahagian daripada usaha global untuk memperkukuhkan perlindungan hutan hujan.

“Kami mahu meyakinkan mereka yang telah membalak bahawa mereka perlu menyumbang secara penting kepada negara-negara yang masih mempunyai hutan mereka untuk mengekalkannya berdiri,” kata Lula dalam ucapan di sebelah presiden Perancis.

Pejabat Macron sebelum ini berkata lawatan itu tidak akan memasukkan perjanjian perdagangan Eropah yang berpotensi dengan blok Amerika Selatan Mercosur di agenda. Presiden Perancis menentang perjanjian seperti itu selama pengeluar Amerika Selatan tidak menghormati piawaian yang sama untuk alam sekitar dan kesihatan seperti Eropah, selepas petani mengutarakan kebimbangan semasa protes di seluruh Perancis dan Eropah.

Presiden Perancis menghiasi pemimpin Orang Asli Raoni Metuktire dengan pingat kehormat tertinggi Legion of Honor untuk usaha di .

“Anda berada di Eropah dan saya berjanji untuk datang ke sini ke hutan anda dan bersama rakyat anda di hutan ini yang dicemari,” kata Macron kepada pemimpin Orang Asli, menurut radio Perancis RFI. “Presiden Lula dan saya mempunyai sebab yang sama untuk salah seorang kawan kita di tanah ini yang milik anda.”

Lula dan Macron akan cuba “menetapkan laluan bersama” untuk melawan perubahan iklim dan kemiskinan, kata pejabat Macron, kerana Brazil akan menjadi tuan rumah kemuncak Kumpulan 20 ekonomi utama di Rio de Janeiro pada November dan perbualan iklim PBB di Belem tahun hadapan.

Pada Rabu, Macron dan Lula akan melancarkan kapal selam diesel dibina di Brazil dengan teknologi Perancis di limbungan kapal Itaguai luar Rio de Janeiro. Presiden Perancis kemudian akan menuju metropolis Sao Paulo untuk bertemu pelabur Brazil. Pada Khamis, presiden Perancis akan menuju Brasilia untuk bertemu Lula sekali lagi.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.