Brazil menargetkan anak lelaki bekas Presiden Bolsonaro dalam siasatan pengintipan

(SeaPRwire) –   Polis persekutuan Brazil telah menjalankan waran cari untuk Carlos Bolsonaro, seorang anak lelaki bekas Presiden Jair Bolsonaro dan ahli majlis bandar Rio de Janeiro, seorang pegawai yang mengetahui operasi itu memberitahu .

Pegawai itu bercakap atas syarat anonimiti kerana dia tidak dibenarkan memberi komen awam tentang kes itu.

Polis menyatakan dalam kenyataan bahawa mereka telah menjalankan sembilan cari gali pada Isnin sebagai sebahagian daripada siasatan lebih luas ke atas agensi perisikan negara dan didakwa mengintip lawan politik di bawah Bolsonaro, yang pada akhir 2022.

Peguam Carlos Bolsonaro tidak segera menjawab permintaan komen daripada AP. Bolsonaro belum memberi komen awam tentang cari gali itu.

Operasi Isnin datang beberapa hari selepas polis persekutuan mencari pejabat dan rumah bekas ketua agensi perisikan Brazil di bawah Bolsonaro, Alexandre Ramagem, dan dua belas orang lain.

Kenyataan polis dan dokumen Mahkamah Agung menunjukkan polis sedang menyiasat “kumpulan jenayah” yang beroperasi dalam agensi perisikan semasa penggal Bolsonaro yang didakwa menggunakan alat dan perkhidmatan agensi itu untuk kegunaan politik dan keuntungan peribadi.

Kumpulan itu juga disyaki cuba campur tangan dalam siasatan polis sedang berjalan, beberapa daripadanya menyasarkan atau melibatkan dua anak lelaki Bolsonaro, Jair Renan dan Flávio, seorang senator bersidang.

Kenyataan polis Isnin menyatakan operasi terbaru cuba maju aspek politik siasatan, untuk “mengenal pasti pengarah utama maklumat yang dihasilkan secara haram.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.