Brazil telah sekali lagi melanjutkan pengecualian visa bagi Amerika Syarikat, Kanada dan Australia, kali ini sehingga 2025

(SeaPRwire) –   RIO DE JANEIRO (AP) — kerajaan Brazil memanjang pengecualian kepada keperluan visa untuk warganegara AS, Kanada dan Australia sehingga April 2025, memanjang program yang bertujuan meningkatkan pelancongan yang sepatutnya berakhir Rabu.

Keputusan itu, dikeluarkan oleh presiden Brazil dan Kementerian Hal Ehwal Luar Negeri pada Selasa malam, menandakan kali ketiga Brazil menangguhkan keperluan visa sejak Presiden Luiz Inácio Lula da Silva mengambil alih jawatan pada 2023.

Pendahulunya, , mengecualikan negara-negara itu daripada visa sebagai cara meningkatkan pelancongan — walaupun ketiga-tiga negara terus menuntut visa daripada warganegara Brazil.

Ini bertentangan dengan tradisi Brazil selama ini meminta visa daripada pelancong berdasarkan prinsip kerjasama dan layanan sama rata, dan mencetuskan Kementerian Hal Ehwal Luar Negeri Brazil untuk menyatakan ia akan membatalkan pengecualian itu.

“Brazil tidak memberikan pengecualian secara sepihak daripada visa lawatan, tanpa kerjasama, kepada negara-negara lain,” kata kementerian itu ketika itu, sambil menyatakan kerajaan bersedia rundingan perjanjian pengecualian visa secara bersyarat.

Keputusan untuk mengekalkan pengecualian bagi tiga negara itu penting untuk meningkatkan pelancongan ke Brazil, terutamanya daripada AS, kata lembaga pelancongan rasmi Brazil Embratur dalam kenyataan Selasa.

Data rasmi menunjukkan hampir 670,000 warganegara Amerika melawat Brazil pada 2023, menjadikan AS negara asal kedua terbesar selepas jiran Argentina.

Kerajaan pada mulanya menangguhkan pemulihan keperluan visa pada Oktober, kemudian sekali lagi pada Januari. Ketika itu, kerajaan berkata ia masih menyempurnakan sistem visa baharu dan mahu mengelakkan pelaksanaannya berhampiran musim tinggi, terutamanya semasa sambutan Tahun Baru dan perayaan Karneval Februari, yang menarik puluhan ribu pelancong.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.