Bukti baharu menunjukkan Rusia dalang Sindrom Havana

(SeaPRwire) –   Dalam laporan baru yang mengejutkan oleh CBS’s 60 Minutes, The Insider dan Der Spiegel mendapati bahawa beratus-ratus pekerja kerajaan AS yang membuat aduan tentang gejala neurologi tiba-tiba yang dikenali sebagai Havana Syndrome mungkin diserang oleh Rusia dengan senjata menggunakan tenaga terarah.

“Terdapat beberapa sebab mengapa kami fikir AS tidak mahu menyalahkan Moscow, iaitu Putin dan orang Rusia. Satu sebabnya secara prinsip ini merupakan tindakan peperangan,” kata Mark Zaid, peguam mewakili dua puluh empat pekerja kerajaan AS yang mendakwa menjadi mangsa Havana Syndrome kepada .

Tahun lalu, mengeluarkan laporan mengejutkan yang menolak keterlibatan asing sebagai punca Havana Syndrome. Penyiasat tentera utama berkata ambang untuk membuktikan Rusia di sebalik ini telah ditetapkan terlalu tinggi.

CBS menemubual yang menggunakan nama samaran “Carrie.” Dia sedang menyiasat agen Rusia disyaki ditangkap di AS semasa dikejar polis laju ketika dia pertama kali merasakan gejala apa yang dia percaya adalah serangan ke atasnya menggunakan senjata tenaga terarah mungkin seperti yang Moscow telah berbangga tentang menghasilkannya untuk perkhidmatan risiknya.

“Ia seperti bunyi bor logam tinggi- dan ia menolak saya ke hadapan… Saya segera merasakan tekanan dan kesakitan mula mengalir melalui telinga kanan saya ke rahang dan ke dada,” kata Carrie kepada 60 Minutes.

Lt Col Greg Edgreen bersara, mengetuai siasatan Pentagon ke atas Havana Syndrome untuk Agensi Perisikan Pertahanan.

“Salah satu perkara yang saya mulai perhatikan ialah taraf pegawai kami yang terjejas. Ini tidak berlaku kepada pegawai terburuk atau pertengahan kami. Ini berlaku kepada pegawai kami yang berprestasi teratas, 10% di seluruh Agensi Perisikan Pertahanan. Dan secara konsisten terdapat kaitan Rusia. Terdapat beberapa sudut di mana mereka bekerja terhadap Rusia, dan telah berjaya dengan baik,” kata Edgreen kepada CBS.

Edgreen berkata dia percaya ia adalah Rusia dari awal.

“Pegawai perisikan dan diplomat kami yang bekerja di luar negara dikeluarkan dari jawatan mereka dengan kecederaan otak trauma. Mereka dinafikan,” kata Edgreen.

Berikutan laporan 60 Minutes, Pentagon mengesahkan pegawai pertahanan senior AS mencari rawatan perubatan untuk gejala Havana Syndrome di Kemuncak NATO musim panas lalu di Vilnius.

“Ia memberitahu saya bahawa tidak ada sekatan apa yang Moscow akan lakukan, siapa yang akan diserang dan siapa yang akan diserang, dan jika kita tidak menghadapinya secara terus, masalah ini akan menjadi lebih buruk,” amaran Edgreen.

Kejaran polis berhampiran Key West empat tahun lalu memberikan bukti kunci. Pencarian kereta mendapati nota akaun bank, peranti yang boleh memadam data komputer kereta, dan pasport warga Rusia pemandu. Resit menghubungkan penyerang disyaki kepada skuad pembunuh Rusia milik GRU Unit 29155 yang cuba membunuh bekas ejen Rusia Sergei Skripal di London dan meracuni lawan Putin Alexei Navalny. Penyiasat yang sama dari mengesan ahli-ahli Unit 29155 dan menghadapkan mereka di kamera dengan bantuan wartawan tiga tahun lalu sebagai sebahagian daripada siasatan berasingan.

“Bukti baru khususnya adalah maklumat mengenal pasti , sebahagian daripada mereka bahkan ditangkap oleh pihak berkuasa tempatan di Amerika Syarikat. Tetapi juga maklumat geoteknikal menunjukkan bahawa, beberapa orang Rusia berada tepat di kawasan serangan di negara-negara tertentu dan di seluruh dunia,” kata Zaid kepada .

Mangsa, seperti Adam yang menggunakan nama samaran dan dianggap sebagai Pasien Sifar selepas mengalami sensasi pendengaran yang menyakitkan yang meninggalkannya tidak mampu berjalan atau bergerak ketika bekerja secara rahsia di Havana pada tahun 2016 memberi respons dengan lega terhadap laporan baru.

“Mereka mengeluarkan resit dari kumpulan GRU 29155, yang secara jelas menyenaraikan bahawa ini adalah sistem senjata dan program senjata,” kata Adam kepada FOX.

“Pada bulan September tahun lalu apabila anda mempunyai Nikolai Patrushev (ketua semasa Majlis Keselamatan Rusia dan bekas ketua FSB, perkhidmatan perisikan luar Rusia) dalam akhbar mengatakan mereka telah menetralkan ratusan mata-mata Barat. Dan beberapa hari sebelum itu, anda melihat teknologi baru termasuk sistem senjata akustik dan sistem RF (frekuensi radio) yang mereka sedang bekerjakan. Jadi saya tidak terkejut dengan apa-apa,” kata Adam dalam temubual dengan .

Selama bertahun-tahun dia dan mangsa lain mengatakan mereka merasa dikelirukan oleh majikan agensi terdahulu. Siasatan menyeluruh oleh komuniti perisikan menolak sebarang bukti keterlibatan asing pada Julai lalu.

“Kami mengambil ini dengan serius,” Sekretaris Akhbar Rumah Putih Jen Psaki berkata kepada wartawan di Rumah Putih Isnin. “Kami mengambil ini dengan serius. Inilah sebabnya kami telah mengambil pendekatan seluruh kerajaan dan telah mengarahkan agensi untuk melakukan tiga perkara yang saya senaraikan.”

Jurucakap Kementerian Luar Negeri Matthew Miller menambah, “Ia telah menjadi kesimpulan meluas komuniti perisikan sejak Mac 2023 bahawa tidak mungkin lawan asing bertanggungjawab untuk insiden kesihatan aneh ini.”

Pejabat Pengarah Kebangsaan Intelijen (ODNI) menyatakan siasatan masih belum ditutup dan mereka akan memeriksa sebarang bukti baru yang muncul tambahan, “Penemuan ini tidak mempersoalkan pengalaman dan gejala nyata yang rakan sekerja kami dan ahli keluarga mereka laporkan.”

Zaid, peguam untuk beberapa mangsa Havana Syndrome, menggambarkan bagaimana kliennya mengalami gangguan komputer dan telefon pada masa apa yang mereka percaya sebagai serangan.

“Terdapat bukti mengelilingi mereka, di mana mereka akan berada di telefon pada masa itu dan bateri akan mengembang di dalam kes telefon, hampir meletup, pecah, atau komputer yang mereka gunakan pada masa itu. Dan skrin komputer akan lakukan semua jenis perkara yang skrin komputer tidak akan lakukan. Ini tidak berlaku dalam vakum,” kata Zaid kepada FOX.

Dan kemudian ada mangsa haiwan peliharaan.

“Ini adalah bahagian cerita yang tidak terceritakan. Haiwan peliharaan yang tidak boleh menyembunyikan fakta mereka sedang menderita dan tidak mempunyai psikosis massal yang datang ke dalam fikiran mereka berdasarkan apa yang mereka dengar dari orang lain. Jadi pada suatu masa, ia mesti jelas bahawa apa jua ini, ia menyakiti orang. Jadi pada masa itu, walaupun ia masih boleh digunakan ganda, ia telah dijadikan senjata,” kata Zaid merujuk kepada gelombang tenaga yang ditujukan yang dipercayai menyerang kliennya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.