Bulgaria meluluskan lebih banyak bantuan tentera untuk Ukraine

(SeaPRwire) –   Parlimen Bulgaria telah meluluskan bantuan tentera tambahan untuk Ukraine dalam perangnya.

Majoriti 147 ahli parlimen daripada 240 kerusi dewan mengundi menyokong pembekalan sistem peluru berpandu permukaan-ke-udara dan peluru berpandu permukaan-ke-udara berbagai jenis kepada Ukraine untuk meningkatkan keupayaan pertahanan udara negara itu, menurut laporan agensi berita negara BTA.

Pakar tentera berkata peluru berpandu yang rosak atau tidak digunakan itu tidak boleh dibaiki di Bulgaria, tetapi Ukraine mempunyai kemudahan yang diperlukan untuk memperbaikinya atau menggunakannya sebagai bahagian ganti.

Kira-kira 55 ahli parlimen dari kumpulan pro-Russia mengundi menentang menghantar bantuan itu, menggambarkan perpecahan di negara Balkan itu terhadap tindak balas terhadap pencerobohan Rusia.

Bulgaria, pernah menjadi ahli Pakatan Warsaw kini dibubarkan, menyertai NATO pada 2004, tetapi masih mengekalkan stok senjata rekaan Soviet.

Selain itu, parlimen pada Jumaat meluluskan penggunaan ruang udara Bulgaria untuk latihan juruterbang pesawat pejuang F-16 Ukraine dan membenarkan sehingga empat unit infantri atau mekanis Ukraine berputar-putar atau 160 orang setahun untuk transit atau menetap di Bulgaria bagi latihan.

Dalam undian berasingan, ahli parlimen pada Jumaat mengatasi veto presiden pro-Russia negara itu mengenai pembekalan 100 kereta perisai era Soviet dan persenjataan yang tersedia serta bahagian ganti kepada Ukraine untuk membantu negara yang dilanda perang itu meningkatkan keupayaan pertahanannya.

Presiden Rumen Radev berulang kali menentang bantuan tentera Bulgaria untuk Ukraine, mendakwa menghantar peralatan era Soviet ke Ukraine akan mengurangkan keupayaan pertahanan Bulgaria dan “berisiko melibatkan Bulgaria dalam perang.”

Ahli parlimen Bulgaria sebelum ini telah beberapa kali mengundi menyokong bantuan tentera Ukraine. Pada September, mereka meluluskan pembekalan peluru berpandu permukaan-ke-udara rosak untuk sistem pertahanan udara S-300 buatan Rusia dan peluru automatik kaliber kecil yang ditinggalkan oleh Kementerian Dalam Negeri.

Undian itu menandakan perubahan dasar Bulgaria menghantar peralatan tentera ke Kyiv berikutan pelantikan kerajaan baru.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.