Cabaran antara kuasa politik dan pengaruh kongsi gelap dalam pentadbiran masa depan Haiti

(SeaPRwire) –   Masa depan kerajaan Haiti menghadapi perjuangan antara kuasa politik dan pengaruh geng.

Selepas sesi diplomasi antarabangsa yang intensif di Jamaica, kumpulan negara Caribbean dan Amerika Syarikat mengumumkan Selasa bahawa harapan terbaik Haiti untuk menenangkan keganasan berpusat pada majlis pengaruh yang akan memilih pemimpin sementara dan boleh memandu negara itu ke arah baru.

Ketika mereka bercakap kepada media, ketua geng bersenjata Jimmy “Barbecue” Chérizier mengadakan sidang akhbar dadakan di Port-au-Prince dan menolak sebarang penyelesaian yang diketuai dan disokong oleh masyarakat antarabangsa.

“Rakyat Haiti akan memilih siapa yang akan memerintah mereka,” kata Jimmy “Barbecue” Chérizier Isnin.

Politik Haiti telah hidup dalam dua dunia ini selama dekad, pakar memberitahu Agensi Berita Associated Press minggu ini. Politikus dan kepentingan perniagaan telah mengekalkan kepentingan undang-undang di atas kertas sambil menggunakan geng untuk menguatkuasakan kehendak mereka di jalan-jalan kacau.

Perdana Menteri Ariel Henry mengumumkan Selasa bahawa beliau akan meletak jawatan sebaik sahaja majlis kepresidenan peralihan dicipta. Presiden Guyana Irfaan Ali berkata majlis peralihan itu akan mempunyai tujuh ahli undian dan dua bukan undian.

Tujuh ahli undian termasuk tiga parti politik tradisional, kumpulan masyarakat madani dikenali sebagai Perjanjian Montana dan ahli sektor swasta yang kuat.

Majlis peralihan itu termasuk peranan untuk masyarakat madani bersama-sama dengan satu Montana, tetapi beberapa pemerhati berkata itu jauh daripada cukup.

“Fakta bahawa masyarakat madani dan sektor keagamaan Haiti hanya akan mempunyai ‘status pemerhati’ pada majlis peralihan yang dikuasai oleh ahli kelas politik negara yang tercemar dan sekutu-sekutunya seharusnya memberitahu anda banyak,” kata Michael Deibert, penulis “Catatan Dari Wasiat Terakhir: Perjuangan untuk Haiti” dan “Haiti Tidak Akan Binasa: Sejarah Baru-baru Ini.”

Salah satu parti ialah parti Pitit Desalin, yang diketuai bekas senator dan calon presiden Moïse Jean-Charles. Kini beliau sekutu Guy Philippe, bekas pemimpin pemberontak yang memimpin rampasan kuasa berjaya pada tahun 2004 dan baru-baru ini dibebaskan dari penjara Amerika Syarikat selepas mengaku bersalah ke atas pencucian wang.

Philippe adalah pemimpin berkarisma yang penting dalam pemberontakan 2004 terhadap bekas Presiden Jean-Bertrand Aristide dan mempunyai pertalian kuat kepada polis, politikus dan elit perniagaan.

Bekas Perdana Menteri Charles Joseph mempunyai parti bernama EDE/RDE, yang juga mempunyai undian.

Juga dalam majlis itu ialah parti Fanmi Lavalas yang disokong oleh Aristide dan gabungan lain diketuai oleh Henry.

Robert Fatton, pakar politik Haiti di Universiti Virginia, berkata bahawa keahlian kumpulan yang diumumkan Isnin nampaknya bertindih dengan sekurang-kurangnya satu kumpulan lain yang ditubuhkan beberapa minggu lalu untuk menenangkan kegelisahan awam Haiti dengan cara am yang sama.

Penyelesaian kepada krisis terdahulu telah berlebihan menekankan keupayaan negara asing untuk menyelesaikan masalah di Haiti, kata Francois Pierre-Louis, profesor sains politik di Queens College di City University of New York.

“Kerajaan AS dan masyarakat antarabangsa tidak membenarkan rakyat Haiti untuk memutuskan sendiri apa yang perlu dilakukan, dan ini dilakukan dua cara,” kata Pierre-Louis.

Secara khusus, pemain luar telah mengganggu masyarakat madani dan gagal menghukum unsur buruk, katanya, membuat kerja membina masyarakat berfungsi menjadi tidak terhingga lebih sukar.

Tetapi ketidakstabilan dalam negeri Haiti mungkin telah bergerak begitu jauh sehingga hanya pasukan bersenjata dari luar negara boleh menguatkuasakan ketertiban, kata Eric Farnsworth, timbalan presiden Majlis Amerika dan Masyarakat Amerika.

Orang harus bersedia untuk menyambut pasukan itu. “Ini adalah situasi tanpa menang,” katanya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.