Cabaran Dasar Luar Biden pada 2023: China, Rusia dan peperangan di Timur Tengah

(SeaPRwire) –   Pentadbiran Biden mengalami tahun 2023 yang bergegaran yang menyaksikan AS menyokong manakala China mula mendorong untuk ketertiban dunia baharu. Tetapi ia bukanlah semuanya bencana, mengikut sesetengah pakar.

Joel Rubin, bekas pegawai Kementerian Luar Negeri, menyimpulkan tahun lepas sebagai “tahun yang sangat sukar untuk dunia” dengan “banyak konflik, banyak perang.” Beliau mendakwa tahun Presiden Biden jauh daripada menyedihkan, dan beliau memuji usaha pentadbiran untuk cuba mengambil pendekatan lebih proaktif terhadap dasar luar negara.

“Kami cuba menjadi proaktif dan mencegah konflik dan krisis,” kata Rubin. “Kebanyakan masa daripada masa, kami berada dalam kedudukan seperti mana-mana negara akan berada menangani peristiwa seperti mereka berlaku.”

Pakar-pakar lain tidak sebaik itu, memanggil dasar Biden “kegagalan yang nyata” apabila datang kepada atau mendakwa bahawa pendekatan Biden terhadap Timur Tengah hanya “memberi semangat” musuh.

“Dasar luar negara pentadbiran Biden secara dasarnya telah menyuluh dunia,” , seorang penganalisis perisikan tentera kanan, menghujah. “Kita mempunyai dua peperangan sedang berlangsung sekarang … yang boleh meledak pada bila-bila masa.

“Mengapa semua ini berlaku? Kerana Pasukan Biden telah mempamerkan ketidakcekapan yang lengkap apabila datang kepada dasar luar negara,” dia mendakwa, dengan tegas mendakwa bahawa pentadbiran “telah mendorong semua musuh bersama-sama … dan mereka semua boleh mencium darah.”

Lisa Daftari, pakar Timur Tengah dan penyunting eksekutif The Foreign Desk, melabelkan dasar luar negara “amat buruk dan merosakkan” dengan bergantung kepada pencegahan yang berlaku “selepas fakta.”

“Ia bukan kebetulan bahawa musuh kita … telah memainkan otot dan akan terus berbuat demikian, memainkan jam untuk tahun terakhir presiden Biden,” kata Daftari. Beliau menambah bahawa pentadbiran “cuba terbaik dari segi cuba untuk menghadkan atau mengurangkan ketegangan” tetapi mengejek Rumah Putih kerana cuba “mengurus tanggapan Israel terhadap ancaman kewujudan.”

Tinggi rendah dasar luar negara Biden telah mencipta tahun yang “menarik” mengikut Rubin, dan ini adalah beberapa contoh yang paling ketara.

Dunia merasa sejuk apabila kumpulan pengganas Hamas melancarkan serangan roket ke atas Israel. Kekerasan tidak berbelas kasihan itu mengorbankan 1,200 orang, termasuk beberapa 30 warga Amerika. Pengganas juga menculik lebih 200 orang, kebanyakan mereka masih ditahan di Gaza.

Kedua-dua Israel dan komuniti perisikan Barat mempunyai banyak untuk menjawab bagaimana kumpulan pengganas paling maju dan terkenal di dunia.

Pentadbiran Biden menawarkan sokongan penuh untuk Israel, terus menegaskan bahawa negara itu mempunyai hak untuk mempertahankan diri daripada ancaman kewujudan Hamas, kedudukan yang dicerminkan oleh sekutu termasuk Perancis dan United Kingdom, antara lain.

Sokongan sedemikian tidak membuktikan popular secara universal, dengan protes meluas terhadap perang dan tuntutan bahawa AS tidak hanya mendesak gencatan senjata tetapi menghentikan pembiayaan untuk tentera Israel. Sokongan Biden terhadap Israel dengan cepat mencipta perpecahan dalam parti beliau, dengan undi muda dan pengundi Muslim jatuh dengan mendadak.

Pentadbiran Biden telah bekerja dengan Qatar dan Mesir untuk merundingkan pembebasan warga Israel, Amerika dan asing lain yang ditahan sebagai tebusan oleh kumpulan pengganas, dengan berjaya melepaskan puluhan semasa “penangguhan kemanusiaan” yang berlangsung kira-kira seminggu sebelum pertempuran bermula semula. Israel menyalahkan Hamas kerana melanggar syarat persetujuan tebusan.

Di mana konflik Israel-Hamas terbukti kontroversi, perang Ukraine-Rusia mempunyai kejelasan. Strategi AS mendapat sokongan meluas, dan semua orang bersetuju Presiden Rusia Vladimir Putin perlu menghadapi akibat atas serangan tidak beralasan.

Memasuki tahun kedua peperangan, kedudukan AS mula goyah kerana serangan balas yang sangat dipromosikan dan Presiden Ukraine Volodymyr Zelensky terpaksa menukar taktik dalam usaha untuk menunjukkan keputusan.

Beberapa ahli Kongres mula menyatakan kebimbangan mengenai tempoh konflik kerana mereka menyaksikan hutang terus meningkat. Ahli Republikan House, berminat untuk mengekang inflasi dan menangani krisis sempadan, telah menargetkan sebarang perbelanjaan dari pentadbiran Biden, .

Zelensky membuat lawatan ke AS untuk memohon kesnya kepada Kongres, tetapi Biden menjelaskan kedudukannya pada November apabila beliau bersetuju untuk memberi Ukraine bantuan tambahan sementara Kongres terus menggariskan sokongan lanjut untuk Kyiv.

Koffler terus menyalahkan Biden kerana membenarkan Ukraine berlaku pada mulanya, mengabaikan “semua petunjuk dan amaran mungkin mengenai apa yang Putin merancang untuk lakukan” dan tidak pernah bekerja ke arah apa-apa strategi balasan.

“Itulah tepat sebabnya mengapa Ukraine sedang dimusnahkan,” kata Koffler. “Ia adalah kerana Amerika Syarikat tidak pernah bersedia untuk melindunginya.

“Putin menghabiskan 20 tahun membangunkan strategi bagaimana untuk mencegah Amerika Syarikat daripada memasuki peperangan … [ia] melibatkan sama ada meningkatkan taraf ke tahap nuklear di Eropah atau membawa peperangan ke tanah air AS dengan menggunakan senjata angkasa, serangan siber, EMP, impuls elektromagnetik. … Semakin banyak peralatan yang pentadbiran Biden akan menyediakan, semakin kuat Putin akan bertindak balas.”

Daftari mendakwa keputusan dasar luar negara Biden untuk Timur Tengah “bercakap sendiri” dan hanya memberi semangat Iran, yang telah bekerja sepanjang tahun untuk mengaitkan diri dalam hal ehwal global sambil bekerja untuk menghalang sanksi AS, semuanya sementara pentadbiran Biden mengekalkan dasar pengalunan.

Iran telah melibatkan diri dalam kedua-dua peperangan utama di dunia, pertama dengan menjual senjata, termasuk roket balistik kepada Rusia, tetapi lebih kontroversi melalui hubungannya dan pembiayaannya kepada Hamas.

Selepas menafikan sebarang bahagian dalam perancangan serangan 7 Oktober atau melatih Hamas untuk melakukannya, Iran mendakwa pada Disember serangan itu adalah balasan atas pembunuhan komandan tentera Iran dakwaan yang dinafikan oleh Hamas.

Pentadbiran Biden tidak cuba untuk memperbaharui dorongannya untuk perjanjian nuklear dengan Iran, tetapi perjanjian dan pelbagai aset Iran yang dibekukan menjadi tumpuan sekali lagi apabila jelas Rumah Putih akan membebaskan dana Iran selepas serangan Hamas sebagai sebahagian daripada pertukaran tahanan untuk lima warga Amerika.

Rumah Putih mempertahankan dasar itu tetapi menghadapi balasan yang ketara terhadap perjanjian dan mendakwa wang itu tidak akan berakhir di tangan pegawai Iran atau kumpulan perantaraan kerana wang itu hanya boleh pergi kepada pembekal ketiga yang diluluskan AS untuk bantuan kemanusiaan.

Pecritikan telah mendesak Biden juga untuk menetapkan semula Houthis, kumpulan perantaraan Iran di Yemen, sebagai pengganas selepas kumpulan itu mengambil kredit atas serangan terhadap aset tentera AS di Timur Tengah dan menahan kapal di Laut Merah. Pentadbiran Biden menghapuskan penentuan semula kumpulan itu dari senarai pengganas atas alasan membantu memindahkan bantuan kemanusiaan ke Yemen semasa perang saudaranya.

“Kita juga menyaksikan peningkatan ketegangan di Syria dan Iraq, dan tentu sahaja, Houthis di Yemen. Dan saya fikir apabila anda melihat semua itu, ia terus kembali ke dasar Washington berhubung Iran dan tidak mahu mengekang Iran untuk sebab apa pun,” kata Daftari.

Tahun itu akan didefinisikan oleh dua peperangan utama yang berlaku, tetapi ia juga akan berfungsi sebagai titik kritikal dalam hubungan AS-China, dengan beberapa keuntungan dan beberapa kerugian di kedua-dua arah.

Paling ketara, Biden dan Presiden China Xi Jinping akhirnya dalam langkah besar untuk menormalisasi hubungan. Walaupun beberapa “politik panda” setengah hati untuk menjadikan perkara tidak selesa sebelum perbualan, pemimpin bersetuju untuk menangani perdagangan fentanil dan memulihkan dialog tentera-tentera dan perbincangan formal mengenai teknologi kecerdasan buatan.

Keuntungan itu seimbang dengan usaha China untuk sebagai timbangan kepada AS dan Kumpulan G-7, dan insiden profil tinggi tentera pengintip China memasuki ruang udara Amerika pada awal tahun.

“Saya fikir salah satu perubahan menarik yang telah kita lihat juga pada tahun 2023 adalah bahawa, pada fail China, apa yang Presiden Biden lakukan adalah mengekalkan kedudukan Amerika yang kukuh dengan sekutu kita, memperluaskan hubungan kita di teater Asia Pasifik dan Asia … dan kini kita melihatnya berpusing secara diplomatik di mana pemimpin China cuba mencari cara untuk terlibat,” kata Rubin.

“Ia mencapai puncaknya baru-baru ini di persidangan perubahan iklim,” Rubin menambah. “Persidangan COP 28 di mana Setiausaha Kerry dan rakan sejawatnya dari China semua bersetuju, bersama-sama dengan rakan kongsi kita di dunia Arab dan seluruh planet, mengenai rancangan tindakan iklim. Jadi itu salah satu titik pusingan yang benar-benar menarik ketika kita memasuki tahun baharu.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.