Cadangan Cyprus untuk mengembalikan pelarian Syria ke ‘zon selamat’ mendapat sokongan di EU

(SeaPRwire) –   Satu cadangan kerajaan Cyprus untuk memulangkan semula pelarian Syria ke ‘zon selamat’ tertentu dalam negara itu sedang mendapat sambutan di kalangan negara ahli Kesatuan Eropah yang lain, kata Menteri Dalam Negeri Cyprus Jumaat.

Menteri Constantinos Ioannou berkata selepas perbualan dengan Timbalan Presiden Suruhanjaya Eropah Margaritis Schinas bahawa ia adalah ‘keyakinan beberapa negara bahawa sudah tiba masanya untuk berani’ membincangkan kemungkinan menetapkan zon selamat 13 tahun selepas bermulanya .

Ioannou berkata bahawa memandangkan bahaya peperangan Israel-Hamas di Gaza boleh melibatkan Lubnan dan negara-negara Timur Tengah yang lain, adalah tanggungjawab Kesatuan Eropah untuk mencapai keputusan bersama mengenai Syria.

Menteri berkata polis Cyprus telah menubuhkan unit khas yang bertanggungjawab memecahkan sindiket penyeludupan manusia yang beliau kata bertanggungjawab terhadap peningkatan kedatangan pelarian Syria melalui bot baru-baru ini.

Kerajaan Cyprus menggesa kedua-dua Europol dan Agensi Perlindungan Sempadan EU FRONTEX memperkukuh patroli sepanjang sempadan laut tenggara blok itu untuk menghalang .

“Pemulangan warganegara Syria dalam syarat-syarat ketat akan mengurangkan kemudahan penerimaan pendatang kami dan menyumbang kepada integrasi berjaya pendatang,” kata Ioannou.

Minggu lepas, kira-kira 450 pendatang Syria di atas enam buah bot telah dikesan di lepas pantai tenggara Cyprus dalam tempoh 24 jam. Kesemua enam buah bot berasal dari Lubnan.

Angka rasmi menunjukkan walaupun kedatangan pendatang ke Cyprus jauh berkurangan, aliran pelarian Syria telah meningkat dengan mendadak.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.